Sığınma Evinden Ayrılan Kadınların Sürdürebilir Yaşamları

Aile içi şiddet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle kadınların karşı karşıya kaldığı önemli bir problemdir. Aile içi şiddeti sonlandırmak isteyen kadınlar farklı kurum ve kuruluşlara bağlı sığınma evlerine başvurmaktadırlar. Sığınma evleri her ne kadar kadınların yaşamını kolaylaştıran bir yerde duruyor gibi gözükse de sığınma evlerinin koşulları her kadın için yeterli uygunlukta ve sürdürülebilirlikte olmamaktadır. Hem sığınma evindeki yaşam sürecinde hem de sonrasında kadınların ‘kendi ayakları üzerinde durabilmeleri’ için ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları önemlidir ve bundan dolayı istihdama katılımlarının sağlanması gerekmektedir. Bu açıdan, İŞKUR ve KOSGEB desteği ile kadınların istihdama katılımı sürdürülebilir bir yaşam açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada amaç, sığınma evinde kalan ve sığınma evinden ayrılan kadınların, yaşamlarının sürdürülebilirliğini tartışmak ve bu bağlamda öneriler geliştirmektir. Sığınma evlerindeki kadınların bağımsız yaşamlarının sürdürebilirliğinin sağlanması için, kadınların güçlendirilmesi ve özgürleştirilmesi gerekmektedir. Var olan politikaların feminist kuram çerçevesinde değerlendirilerek mevcut sorunlara çözümler üretecek şekilde yeniden yapılandırılması kadınların her açıdan bağımsız yaşamlarının sürdürebilirliği açısından kritik bir noktada durmaktadır. Çalışmanın kapsamında sığınma evinde kalan ve bu evden ayrılan kadınların sorunları göz önünde tutularak sürdürülebilir bir yaşam geliştirebilmek için var olan yapılar ve politik düzenlemeler eleştirilerek feminist bir zemin üzerinde kadınlar için sürdürülebilir yaşamın yolları aranacaktır.

Sustainable Living of Women Who Left the Shelter

Domestic violence, especially encountered by women, is an important problem in our country as it is in the whole world. Women who wants to stop domestic violence, apply to shelters, which are affiliated by different institusions. However, although the shelters seem to be in a place that facilitates the life of the women, the conditions of the shelters are not adequate and sustainable for every woman. It is important that women acquire their economic independence in order to 'stay on their feet' both during and after the life of the shelter, and therefore their participation in employment is necessary. In this respect, İŞKUR and KOSGEB support and women's participation in employment is an important for a sustainable life. The purpose of this study is to discuss the sustainability of the lives of women who live in the shelter and who have left the shelter, and develop recommendations in this context. Women need to be empowered and emancipated in order to ensure the sustainability of the independent lives of women in shelters. The restructuring of existing policies in the framework of feminist theory and in the form of solutions to existing problems is a critical point in terms of the sustainability of the independent lives of women in every view. Within the scope of the study is the search for sustainable ways of living for women on a feminist ground by criticizing existing structures and political order in order to develop a sustainable life by considering the problems of women who remain and leave the shelter.

___

  • 24 Ocak 2013 tarihli 5393 sayılı Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2013). T.C. Resmi Gazete, Esas Numarası 2/1206.
  • 6284 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun (2012). T.C. Resmi Gazete, 28239, 8.3.2012.
  • Resmi Gazete (5 Ocak 2013) Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik; (Çevrimiçi): http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/01/20130105-5.htm
  • Albayrak, H. ve Kelebek, G. (2017). Yerel Yönetimlerde Kadınlara Yönelik Hizmetlerin Feminist Sosyal Çalışma Perspektifiyle Değerlendirilmesi. 8. Ulusal Sosyal Hizmetler Kongresi: Türkiye’de Sosyal Politikanın Dönüşümü: Yerelleşme ve Sosyal Hizmetler, 15-16 Nisan, Ankara, 116-133.
  • BM Binyıl Bildirgesi (2000). http://www.unicankara.org.tr/doc_pdf/mill_decl_turkce. pdf.
  • BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi-CEDAW (1979). http://www.unicef.org/turkey/cedaw/_gi18.html.
  • Bybee, D., Sullivan, C. M. (2005). Predicting Re-Victimization of Battered Women 3 Years After Exiting A Shelter Program, American Journal of Community Psychology, 36: 85-97.
  • Champell, R., Sullivan, C. V., ve Davidson II, W. S. (1995). Women Who Use Domestic Violence Shelters Change in Depression Over Time, Psychology Of Women Quarterly,19: 237-255.
  • Hiller, B. (2003). Heilpadagogische Gruppenarbeit Mit Kindern im Frauenhaus”, Frauenhilfe München Jahresbericht 2003 (Çevrimiçi): http://www.frauenhilfe-muenchen. de/pdf/2003_Heilpaedagogische_Gruppenarbeit_mit_Kindern_im_Frauenhaus.pdf.
  • Karataş, S. (1996). Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet ve Kadın Sığınma Evleri., Tükiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Kelebek, G. (2016). Aile İçi Şiddete Maruz Kalarak Boşanmış Kadınların Yaşam Deneyimleri. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 171, Ankara.
  • Özmete, E. (2010). Sosyal Hizmette Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışı: Kavramsal Analiz. Aile ve Toplum. 11(6): 79-90.
  • Öztürk, E. (2010). Türkiye’de Aile, Şiddet ve Kadın Sığınma Evleri. İstanbul: Birey Yayıncılık.
  • Sallan Gül, S. (2013). Türkiye’de Kadın Sığınma Evleri. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Sarpkaya Akgül, O. (2012). Boşanmış Kadınların Yaşam Deneyimlerine Sosyolojik Bakış. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 15(2):29-50.
  • T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2015). Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması. Erişim tarihi: 28.07.2017 Erişim adresi: http://www.hips.hacettepe.edu.tr/KKSA-TRAnaRaporKitap26Mart.pdf.
  • TBMM, CEDAW (2015). https://www.tbmm.gov.tr/komisyon/kefe/docs/cedaw.pdf Erişim tarihi: 24.07.2017
  • Tokdemir, M., Deveci, E., ve Açık, Y. (2003). Elazığ Adli Tıp Şube Müdürlüğüne Eşi Tarafından Şiddete Maruz Kalma Nedenleriyle Başvuran Kadınların Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi, 8 (1), 39-44.
  • Worell, J. ve Remer, P. (2003). Feminist Perspectives in Therapy: Empowing Diverse Women. Wiley.
  • Yerel Eşitlik Eylem Planı. Erişim adresi: http://www.kadindostukentler.com/proje-yeep.php Erişim tarihi: 20.07.2017.