Sakin Şehir Yalvaç Örneğinde Sürdürülebilirlik, Sakin Şehirler ve Toplumsal Katılım

Türkiye’de sakin şehir olarak kavramsallaştırılan cittaslow hareketi sürdürülebilir yerel kalkınma hareketi olarak tanımlanmaktadır. Bu hareket çevreyle dost, kültürel değerleri koruyarak, teknolojiyle ve sadece yerel unsurları kullanarak kalkınmayı içermektedir. İtalya kökenli olan bu hareket, küresel yemek zincirlerinin lokal lezzetleri yok etmesine tepki olarak doğan Slow food hareketinin devamı niteliğindedir. Bugün dünyada 30 ülkeden 220 şehrin dâhil olduğu bir organizasyon olan cittaslow hareketi sürdürülebilirlik temeline odaklanmıştır. Bu çalışmada Türkiye’deki 14 sakin şehirden biri olan Yalvaç’ta sakin şehir algısına ve sakin şehre ilişkin çevresel, kültürel ve ekonomik kalkınma boyutunu içeren anket çalışması yapılmıştır. Anket 2016 yılı içinde 251 kişi ile yüzyüze görüşülerek yapılmıştır. Anketler sonucunda Yalvaçlıların sakin şehir olmalarının çevrenin ve kültürel değerlerinin korunması noktasında şehirlerine katkı sağladığı fakat ekonomik ve kalkınma anlamında katkı getirmediğini görüşünde oldukları ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, 113K624 numarası ile TÜBİTAK tarafından desteklenen “İletişim Çağında Frene Basmak: Yavaş Şehirlerin Çevre İletişimi Bağlamında Analizi, Çevresel Toplumsal Katılım, İşbirliği Ve Uzlaşma Stratejilerinin Yavaş Şehirlerde Nasıl Sağlandığının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma” projesi çerçevesinde gerçekleşmiştir.

Sustainability, Cittaslow and Social Participation In Case Of Cittaslow Yalvaç

The Cittaslow movement, conceptualized as a calm city in Turkey, is defined as a sustainable local development movement. This movement is about friendly development, protecting cultural values, developing with technology and using only local elements. This movement, which originated in Italy, is the continuation of the Slow food movement, which has emerged as a reaction to global food chains destroying local delicacies. The Cittaslow movement, an organization that includes 220 cities from 30 countries in the world today, is focused on sustainability. In this study, a survey was carried out in Yalvac, one of the 14 Cittaslow cities in Turkey that included the environmental, cultural and economic development dimension of the Cittaslow and the Cittaslow. The survey was conducted with a total of 251 people in 2016. As a result of the surveys, it has been revealed that being a Cittaslow contributes to Yalvaç in the protection of the environment and cultural values but does not contribute to economic and development. This study was carried out within the framework of the project "Research on Determining the Slow Cities' Analysis in the Context of Environmental Communication, Environmental Community Participation, Cooperation and Reconciliation Strategies in Slow Cities" supported by TUBITAK with the number 113K624.

___

  • Alpat, E. (2013). Yavaş Moda Nedir? Akdeniz Sanat Dergisi, 5, 7, 44-47.
  • Coşar, Y. (2013). Yavaş Şehir (Cittaslow) Olgusunun Turist Davranışları ve Yerel Halkın Kentsel Yaşam Kalitesi Algısına Etkileri, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Doğutürk, G. (2010). Mimari ve Yaşam Kalitesi Bağlamında Yavaş Şehir Hareketi ve Seferihisar Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  • Yurtseven, R., Kaya, O., Harman, S. (2010). Yavaş Hareketi, Ankara, Detay.
  • Honore, C.(2004). Hız Çılgınlığına Başkaldıran Yavaşlık Hareketi Yavaş, İstanbul, Alfa.
  • Miele, M. (2008). Cittaslow: Producing Slowness Against The Fast Life, Space and Polity, 12(1), 135-156.