BİST100 ENDEKSİNDE İŞLEM HACMİ (TL) VE İŞLEM MİKTARLARINDA BİREYSEL YATIRIMCI AÇISINDAN TAKVİM ANOMALİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Geleneksel finans ve iktisat teorileri bireyi rasyonel karar verici olarak tanımlar, ancak menkul değerpiyasalarında gerçekleşen anomaliler bireyin rasyonellikten uzak davranışlar sergileyebildiğini göstermektedir. Tümdünya borsalarında gözlenebilen uymayan bu anomaliler takvimsel, kesitsel ve farklı pek çok sebepleaçıklanmaktadırLiteratürde, takvim anomalileri çoğunlukla hisse senedi getirileri üzerinden incelenmiştir. Ancakanomaliler insan davranışı sebebiyle ortaya çıktığından, bireysel yatırımcının davranışlarını doğrudan gözlemlemeyeyarayacak değişkenlerin işlem miktarı ve işlem hacmi olacağı açıktır. Bu sebeple bu çalışmada 2008-2015 yıllarıarasındaki günlük işlem hacimleri ve işlem miktarları ele alınarak haftanın günleri anomalisi, hafta sonu anomalisi,aylara ilişkin ve mevsimsel anomaliler araştırılmıştır. Çalışma, SPSS 22.0 programı aracılığıyla Kruskal Wallis veDunn’s post-hoc analizleri yapılmıştır.Çalışmada Mayıs 2008/ Kasım 2015 tarihleri arasında BIST100’de gerçekleşen ulusal pazar işlem hacmive miktarına ilişkin 1.887 veri kullanılmıştır. Farklı takvim anomalilerinin saptanabilmesi için işlem günleri farklışekillerde ele alınmıştır. Hafta sonu anomalisini saptayabilmek amacıyla belirtilen tarihler arasındaki Pazartesi veCuma günleri özellikli gün, diğer günler normal işlem günü olarak belirlenmiştir. Haftanın günleri anomalisianalizinde ise tüm işlem günleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Ayrıca işlem hacmi ve miktarlarının ay bazında farklılaşıpfarklılaşmadığını tespit etmek üzere günlük veriler ay bazında ve mevsim bazında sınıflandırılmıştır.

___

  • Agathee, S. U.(2008). Calendar Effects and the Months of the Year: Evidence from the Mauritia Stock Exchange. International Research Journal of Finance and Economics, 14, 1450-2887. Aggarwal, R. & Rivoli, P. (1989). On the Relationship between the United States and Four Asian Equity Markets. ASEAN Economic Bulletin, No. 6, pp. 110-117. Arial, R. (1987). A Mothly Effect in Stock Returns. Journal and Financial Economics. Vol.18, 1611-1626. Atakan, T. (2008). İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Haftanın Günü Etkisi ve Ocak Ayı Anomalilerinin ARCH-GARCH Modelleri ile Test Edilmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt/Vol:37, Sayı/No:2, 98-110. Ateş, A. (2007). Finansal Yatırımların Davranışsal Finans Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Muhasabe-Finansman Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya. Aybar, C. B. (1993). Day of the Week Anomaly: A Contrary Evidence from Istanbul Stock Exchange. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 22(1), 157-168.