LİSE 1. SINIF BİYOLOJİ DERSİ “YAŞAMIN TEMEL BİLEŞENLERİ” ÜNİTESİNİN ANALİZİ VE AŞAMALILIK İLİŞKİSİ

Öğretmenler, okullarda öğretim programlarının uygulayıcısı konumundadır. Öğretim programları da öğretmenler için önemli bir rehber niteliğinde olup bunların değişen eğitim anlayışına göre yapılması ve tekrar düzenlenmesi de oldukça önemlidir. Bu anlayışla program tasarısı niteliğinde olan bu çalışmada lise 1. sınıf biyoloji dersi “Yaşamın Temel Bileşenleri” ünitesinin analizi ve aşamalılık ilişkisi hazırlanmıştır. Bu amaçla öncelikle MEB programına göre ünitenin içeriği belirlenmiştir. Daha sonra Bloom’un tam öğrenme modeline göre bilgi basamağından uygulama basamağına kadar ünitenin hedefleri tespit edilmiştir. Son olarak belirlenen bu hedefler arasındaki aşamalılık ilişki tablosu ve değerlendirme aracı olarak kullanılan belirtke tablosu hazırlanmıştır.

CURRICULUM DESIGN OF "BASIC COMPONENTS OF LIFE" CHAPTER FOR HIGH SCHOOL 1ST GRADE BIOLOGY COURSE

Teachers in schools are the conductors of the educational programs. As the educational programs are essential guides for teachers, it is important to build and rebuild these programs according to developing educational perspectives. With this point of view, as a curriculum design, a chapter named “Basic Components of Life” for a high school first grade biology course was analyzed and its graduality relationship was prepared. For this purpose, the content of the chapter was determined according to the curriculum of the Ministry of National Education. Then the objectives of the chapter from knowledge level through application level based on Bloom’s Total Learning Model were determined. Finally the table for the graduality relationship between these objectives, and the indicator table used as an evaluation tool were prepared

___

Akgöl, A., 1997, Akademik Alanlara Göre ÖSS ve ÖYS Sınavlarına İlişkin İstatistiklerin Değerlendirilmesi, Nasıl Bir Eğitim Sistemi, BİLSA Yayınları, İzmir.

Bloom, B., S., 1958, Ideas, Problems and Methods of Inquiry, The Integration of Educational Experiences in The Fifty-Seventh Yearbook of The National Society for the Study of Education, pt.III, Chicago, Illinois: The University of Chicago Pres.

Ertürk, S., 1992, Eğitimde Program Geliştirme, Meteksan Yayınları, Ankara.

Fidan, N., 1982, Öğrenme ve Öğretme, Tekışık Yayınları, Ankara.

Güner, H., Battal, N., Odabaş, N., Çoker, N., 1985, Eğitimde Program Geliştirme Alanında Türkiye’de Yapılmış Araştırmalar ile Yurt Dışında Yapılmış Araştırmalardan Seçilmiş Örnekler, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Ankara.

MEB., 1995, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ortaöğretim Biyoloji (1-2-3) Dersi Taslak Öğretim Programı, Ankara.

MEB., 1998, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü Lise Ders Programları, MEB yayınları, Cilt 1, Ankara.

MEB., 1998, Tebliğler Dergisi, 2485 sayı.

Öğretmen Eğitimi, Biyoloji Öğretimi, 1996,. YÖK/ Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi, Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Deneme Basımı.

Özçelik, D.A., 1987, Eğitim Programları ve Öğretim, ÖSYM Yayınları, Ankara.

Özden, Y., 2003, Öğrenme ve Öğretme, PegemA Yayınevi 5. Baskı (Geliştirilmiş), Ankara.

Saylan, N., 1995, Eğitimde Program Tasarısı, Temeller-Prensipler- Kriterler, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi, İnce Ofset, Balıkesir.

Senemoğlu, N., Gömleksiz, M., Üstündağ, Ülgen, G., 2001, Kavram Geliştirme Kuramlar ve Uygulamalar, PegemA Yayınevi, Ankara.

Yıldıran, G., 1982, Öğrenme Düzeyi ve Ürünleri, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Yıldırım, O., 2000, Lise 1. Sınıflarda Okutulmakta Olan Biyoloji Dersinin Program Tasarısı Yayınlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.