İLKÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN ETKİNLİKLERİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ SİNOP İLİ ÖRNEĞİ

Bu araştırma, 2005-2006 yılında uygulamaya konulan ilköğretim programında, öğrenme-öğretme sürecinin temeline oturtulan etkinlik kavramını, öğretmen görüşleri, öğretmen kılavuzu ve ders materyalleri doğrultusunda incelemeyi amaçlamaktadır. Bu açıdan araştırmanın iki boyutu bulunmaktadır. İlk boyut, öğretmen görüşlerini belirlemeyi amaçlayan nicel boyut, ikincisi ise, kılavuz kitapları ve ders materyallerini çözümlemeyi amaçlayan kuramsal boyuttur. Öğretmen görüşlerini belirlemeyi amaçlayan nicel araştırmanın evrenini Sinop merkez ve merkez köylerinde görev yapan toplam 184 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise öğretmen görüş belirleme ölçeği uygulanan 86 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 5’li likert tipi olarak hazırlanan ve 18 maddeden oluşan Öğretmen Görüşlerini Belirleme Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilerek frekans ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Kılavuz kitapları ve ders materyallerini irdelemeye dönük olan kuramsal boyut, öğretmen görüşlerini nesnel bir zemine oturtabilmek için, öğretmen kılavuz kitapları ile ders materyalleri analitik bir biçimde irdelemeyi, öğretmen görüşlerinin esin aldığı temelleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin çoğunun, etkinlikleri uygulamak için kendilerini yetersiz hissettikleri, okulların fiziki olanaklarının ve araç-gereçlerin kimi etkinlikleri uygulamak için yeterli olmadığı, sınıfların kalabalık olduğu, etkinliklerin öğrenci merkezli olarak hazırlanmadığı ve aktif öğretim yöntemlerine yer vermediği yönünde görüş belirttikleri saptanmıştır.

EVALUATION OF ACTIVITIES IN PRIMARY EDUCATION PROGRAMME WITH THE TEACHERS’ VIEWS SAMPLE OF SINOP PROVINCE

This research, aims to investigate the concept of activity on the basis of learning-teaching duration inaccordance with teachers’ views, teachers guide and class materials in the primary education programme put in to practice in 2005- 2006. The research has two subjects. The first one is the quantitative subject aiming to determine the teachers’ views, the second is theoretical subject aiming to analyze the guide books and class metarials. The quantitative research, aiming to determine the teachers’ ideas is consisted of 184 teachers in total in the center and in the central villages of Sinop. The exemplification in this research is occupied by means of 86 teachers applying the teachers’ views determinating scale. In the research as a tool to collect data, determining teachers’ views scale prepared in 5 likert-type scale with 18 articles has been used. Analyzing with SPSS programme, the data gained from the scale has been stated as frequency and percentage. Theoretical dimension examining teachers’ guide and lesson metarials to put the teachers’ views on a objective base, aims to examine teachers guide books and lesson materials analytically and display the base of teachers’ views. It is stated that most of the teachers present their views in that way: They feel themselves insufficent to applythe activities,the physical opportunities of the schoolsand the facilities are not enough to apply some activities, the classes are crowded, the activities are not student-centered and active teaching methods are not used in the activities

___

  • Aldan, H. vd..(2005). İlköğretim Hayat Bilgisi 3 Öğretmen Kılavuz Kitabı, Ankara: Okyay Yayıncılık.
  • Anonim. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 4. Sınıf Ders Kitabı. İstanbul: Sürat Yayınları.
  • Anonim. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 4. Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı. İstanbul: Sürat Yayınları.
  • Anonim. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 4. Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Milli Eğitim Yayınları.
  • Aydın, H. (2007). Felsefi temeller Işığında yapılandırmacılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Aykaç, N. ve Başar, E., (2005). “İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Eğitim Programının Değerlendirilmesi”. Kayseri: Eğitimde Yansımalar. VIII. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu. Kayseri: Erciyes Üniversitesi ve Tekışık Araştırma Geliştirme Vakfı
  • Çakıcı, H. ve Yardımcı, Ş. vd.( 2005). İlköğretim Türkçe 4. Öğretmen Kılavuz Kitabı.(editör: Firdevs Güneş). İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Merter, F. (2005). “ Hayat Bilgisi Ve Sosyal Bilgiler Dersi Programının Eğitim Sosyolojisi Bakış Açısından Olumlu ve Olumsuz Eleştirisi”. Kayseri: Eğitimde Yansımalar. VIII. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu. Kayseri: Erciyes Üniversitesi ve Tekışık Araştırma Geliştirme Vakfı.
  • Karabıyık E.. Ü. (2005). İlköğretim Hayat Bilgisi Öğretmen Kılavuz Kitabı. İstanbul: Evren Yayıncılık.
  • Karabıyık E..Ü. (2005). İlköğretim Hayat Bilgisi Ders Kitabı. İstanbul: Evren Yayıncılık.
  • Küçükahmet, L. ( 2005).”2004 Hayat Bilgisi programının Değerlendirilmesi”. Kayseri: Eğitimde Yansımalar: VIII. Yeni İlköğretim programlarını Değerlendirme Sempozyumu. Kayseri: Erciyes Üniversitesi ve Tek ışık Araştırma Geliştirme Vakfı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2004). İlköğretim Hayat Bilgisi Taslak Programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (4 ve 5. Sınıf). Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Sabancı, A. vd.(2005).”Öğretmen Etkinlik Odaklı Hayat Bilgisi Öğretiminde Sınıf Yönetimi Değişkeni Açısında Değerlendirilmesi: Bilen Öğretmenden Bulduran Öğretmene Doğru”. Kayseri: Eğitimde Yansımalar: VIII. Yeni İlköğretim programlarını Değerlendirme Sempozyumu. Kayseri: Erciyes Üniversitesi ve Tek ışık Araştırma Geliştirme Vakfı.
  • Tahan, Ü. Tahan G.(2005).İlköğretim 3. Sınıf Matematik Öğretmen Klavuz Kitabı.Ankara: Can Matematik Yayınları
  • Tunç; T. ve Karademir, Z. vd. (2005). İlköğretim 4. Sınıf Fen ve Teknoloji Öğretmen Kılavuz Kitabı. (editör: Hamza Yılmaz). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi