İLKÖĞRETİM BİLGİSAYAR LABORATUARLARININ ERGONOMİK İLKELERE GÖRE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarındaki bilgisayar laboratuarlarının ergonomik ilkelere uygunluğunun incelenmesidir. Bu amaçla, daha önceden Türkçe’ye çevrilmiş olan “Bilgisayarlı Çalışma Ortamlarında Ergonomi Uyum Ölçeği” kullanılmış ve Eskişehir’de bulunan 30 ilköğretim okulunun bilgisayar laboratuarları OSHA ergonomik ilkelere göre incelenmiştir. Araştırma; çalışma pozisyonu, oturma araçları, giriş aygıtları, görüntüleme birimleri, çalışma alanı ve genel olmak üzere altı farklı boyutta gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda bilgisayar laboratuarlarının yeterli teknik ekipmana sahip ve çalışır durumda olduğu ancak çalışma pozisyonu ve oturma pozisyonu alt boyutlarında önemli eksiklikler olduğu görülmüştür. Elde edilen değerlere göre var olan durumların iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Evaluation of Elementary School Computer Laboratories with Respect to Ergonomic Principles: Eskisehir Case

This study aims to evaluate the computer laboratories according to appropriateness of the ergonomic principles in the primary schools. US-OSHA Ergonomic Evaluation Checklist was used and 30 different elementary schools’ computer laboratories were evaluated in Eskişehir. The results were examined according to the dimensions of position while working, sitting position, input devices, place of monitors, working areas and general. Research results showed that computer labs have adequate technical equipment but the deficiencies in the dimensions of position while working and sitting positions were found to be significant. According to the research results some suggestions are offered to improve computer labs’

___

Akgül, M. K. ve Yıldırım, F. (1995). Eğitim araçlarının kullanımında ergonomik ölçülerin önemi. 5. Ergonomi Kongresi'nde sunulan bildiri. İstanbul.

Aksoy, U.T. ve Keleşoğlu, Ö. (2004). Fırat üniversitesi teknik eğitim fakültesi atölyelerinin ergonomik özelliklerinin incelenmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14 (2), 167-173.

Alkan, C. (1983). Eğitimde ergonomi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 16 (1), 197-206.

Aykal, D.F. ve Aydın, D.Ç. (2010). Hastane yapılarında yaşlı kullanıcıların ergonomisine uygun yatay ve düşey sirkülasyon alanları tasarımı (D.Ü.E.A.H. poliklinik bölümü örneği). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 33.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (23 Aralık 2003). Ekranlı araçlarla çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmelik. Resmi Gazete, Sayı: 25325.

Cengizhan, C.(2002). İstanbul Anadolu yakası ilköğretim okullarındaki bilgisayar laboratuarlarının yerleşim planları ve ergonomik kriterler açısından incelenmesi. 10. Ulusal Ergonomi Kongresi'nde sunulan bildiri. Uludağ Üniversitesi, Bursa.

Erdoğan Y., Erkoç M.F., Şakar Ç.(2007). Kadıköy ilçesindeki ilk, orta ve yüksek öğretim kurumlarındaki bilgisayar laboratuarlarının Osha ergonomik kriterlerine göre incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (20), 83-94.

Gök H., Gürol M. (2002). Zaman ve ergonomik açıdan ilköğretim okul binalarının kullanım durumu (Elazığ ili örneği), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 263 – 273.

Gönen, E., & Kalınkara, V. (1993). Üniversiteye devam eden kız öğrencilerin boyutsal ölçülerinin incelenmesi. 4. Ergonomi Kongresi Bildirileri Kitabı, 93-107.

Güler, Ç. (2001). Ergonomiye giriş. http://www.hm.gov.tr/pdf/kitaplar/css45.pdf adresinden 21 Haziran 2010 tarihinde indirilmiştir.

İnandı, T. Ve Akyol, İ. (2008). Bilgisayar kullanımı ile ilgili sağlık sorunları. http://www.kurumsalhaberler.com/bilgikurdu/bultenler/bilgisayar-kullanimi-ile- ilgili-saglik-sorunlari adresinden 6 Kasım 2010 tarihinde indirilmiştir.

Karasar, N. (1999). Bilimsel araştırma yöntemi (9. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Koca, B., Akın, G. ve Gültekin, T.(2001). Ergonomik tasarımlarda el antropometrisi ve veri analizi. 8. Ulusal Ergonomi Kongresi'nde sunulan bildiri. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 240-248. H.H. http://www.populermedikal.com/saglikguvenlik/bilgisayar.asp Kasım 2010 tarihinde indirilmiştir. adresinden 7

Parlak, N. (1990). Neden eğitim ergonomisi?. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(2), 769-774.

Tamer, S.L. ve Koç, M. (2010). Bilgisayar laboratuarlarının fiziksel ergonomik kriterler açısından değerlendirilmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7 (1), 720-745.

Tunay, M., Melemez, K. ve Dizdar, E.N. (2005). Yüksek öğrenimde kullanılan okul sıra ve masalarının antropometrik tasarımı (Bartın Orman Fakültesi Örneği). Teknoloji, 8 (1), 93-99.

Yurtyapan, H.(2008). Eğitim kurumlarında ergonomik düzenlemeler ve çocuklar için ergonomi. http://www.mpm.org.tr/Docs/anahtaragustos2008.pdf adresinden 23 Haziran 2010 tarihinde indirilmiştir. A., http://saglik.tr.net/ak_05_0203.shtmladresinden 17 Aralık 2009 tarihinde indirilmiştir. ve Güler, Ç.(2006). Bilgisayar ergonomisi.

Yüvel, A. Vaizoglu, S. ve Güler, Ç.(2004). Klavyem, stetoskopum ve ben. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, http://www.ttb.org.tr/STED/sted1104/klavyem.pdf adresinden 6 Kasım 2010 13 tarihinde indirilmiştir. (11), 435-436.

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM BİLGİSAYAR LABORATUARLARININ ERGONOMİK İLKELERE GÖRE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ

Betül ULUUYSAL, Adile Aşkım KURT

BİR BÖLÜM WEB SİTESİNİN OTANTİK GÖREVLER VE GÖZ İZLEME YÖNTEMİ ARACILIĞIYLA KULLANILABİLİRLİK DEĞERLENDİRMESİ

Mustafa YENİAD, Sacide Güzin MAZMAN, Hakan TÜZÜN, Sedat AKBAL

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİLGİSAYAR ÖZ-YETERLİK İNANÇLARI VE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI

Cemalettin İPEK, Yusuf ACUNER

ÖĞRETMEN ADAYLARININ FACEBOOK KULLANIMLARI VE FACEBOOK’UN MESLEKİ GELİŞİMLERİNDEKİ YERİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

Meryem BÜYÜKĠMDAT, Duygu ALBAYRAK, Feray ERDOĞMUŞ, Soner YILDIRIM, Gökhan ERYOL, Yavuz Eren ATAMAN

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÖNERİSİ HAZIRLAMA DENEYİMLERİNİN YANSITILMASI

Ferhan ODABAŞI, Abdullah KUZU, Elif Buğra KUZU, Yusuf Levent ŞAHİN

An Investigation of Early Childhood Teachers’ Technological Pedagogical Content Knowledge TPACK in Taiwan

Hsueh-hua CHUANG, Chao-ju HO

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ DERSİNİN ÖĞRENME STİLLERİNE BAĞLI OLARAK GELİŞTİRİLMESİ: PİLOT ÇALIŞMA

Adem UZUN, Semiral ÖNCÜ

DİJİTAL OYUN TERCİHİ VE OYUN TERCİH NEDENİ İLE CİNSİYET, SINIF DÜZEYİ VE ÖĞRENME STİLİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Ferhat Kadir PALA, Mukaddes ERDEM

HARMANLANMIŞ KARMA ÖĞRENME ORTAMLARI VE TASARIMINA İLİŞKİN ÖNERİLER

Funda DAĞ

FEN EĞİTİMİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR WEB TABANLI ÖĞRETİM MATERYALİNİN HAZIRLANMASI VE BU MATERYALİN ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Oğuz ÇETİN, Yasemin GÜNAY