FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ: KIRŞEHİR BİLSEM ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı, Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin kullandığı öğretim yöntemlerini ve bu yöntemlerin uygulanmasına ilişkin öğrenci görüşlerini tespit etmektir. Araştırma için öğrenci görüşlerine başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Bu çalışma yeni program değişikliği ile birlikte, kullanılan öğretim yöntemlerini ne kadar değiştirdiğini ortaya koyması bakımından önemlidir. Araştırmanın örneklemini Kırşehir ili Merkez ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi’ne devam eden 4., 5., 6. ve 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 90 üstün yetenekli öğrenci oluşturmuştur. Anketten elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veri ve bilgiler amaçlara uygun olarak frekans f , yüzde % ve aritmetik ortalama kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler Statiscial Package for Social Sciences SPSS 11.0 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin Fen öğretiminde en sık kullandıkları yöntemler; anlatım, laboratuarda deney yapma ve öğretmenin sınıfta deney yaparak göstermesi yöntemleridir. Ayrıca araştırma sonuçlarının Fen ve Teknoloji öğretmenlerine yarar getireceği umulmaktadır

Teaching Method Using Science and Technology Education On Students’ Aspects: The Example of Kırşehir BİLSEM

The aim of this study is to determine the student opinions on the techniques and their application methods used in science and technology education. Survey consults at student opinions. Questionnaire is used as a tool to collect the data. This study is important that it defines how the education techniques are changed following the latest curriculum modifications. Survey’s samples are 90 students from 4., 5., 6. and 7. th grades attending to the public school called “Yusuf Demir Art and Science Center”. The data gathered from the survey is analyzed and evaluated, statistically. The data and information gathered from the survey is analyzed using frequency f , Percentage % and

___

  • Çepni, S. (2007). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Genişletilmiş 3. baskı, Celepler Matbaacılık, s.35, Trabzon.
  • Doğru, M. (2000) Fen Bilgisi Öğretiminde Kullanılan Yöntemlerle Karşılaşılan Sorunlar, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Gökdere, M. ve Çepni, S. (2003). Üstün Yetenekli Çocuklara Verilen Değerler Eğitiminde Öğretmenin Rolü. Değerler Eğitimi Dergisi, 1 (2), 93-107.
  • Kaptan, F. ve Korkmaz, H. (2002). Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenmenin Yaratıcı Düşünme, Problem Çözme ve Akademik Risk Alma Düzeylerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 164–170.
  • Karasar, N. (1994). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 8. baskı. Nobel Yayın Dağıtım, s.77, Ankara
  • Küçükahmet, L. (2005). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Nobel Yayın Dağıtım, Ekonomik 17. baskı, s.64, Ankara.
  • Saban, A. (2002). Öğrenme Öğretme Süreci. Geliştirilmiş 2. baskı, Nobel yayıncılık, s.39, Ankara
  • Solmaz, A. (2007) Fen Bilgisi Öğretiminde Kullanılan Öğretim Yöntemleri ve Yöntemlerin Uygulanışına İlişkin Öğrenci Görüşleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Şahin, F. (1998). Okul Öncesinde Fen Bilgisi Öğretimi ve Aktivite Örnekleri, Beta Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Uzun, Ç. (2007) İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi, Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Ünitesinde Proje Tabanlı Öğrenmenin Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • Yetkin, D. ve Daşcan, Ö. (2008). Son Değişikliklerle İlköğretim Programı. Güncellenmiş 2. baskı, Anı Yayıncılık, s.1027, Ankara.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi