Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Örgütsel Sessizlikleri İle Örgütsel Adanmışlıklarının İncelenmesi

Araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel sessizlikleri ile örgütsel adanmışlıklarının cinsiyet ve hizmet süresi değişkenleri açısından incelenmesi ve örgütsel sessizlik ile örgütsel adanmışlık arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma grubunu 209 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Dyne, Ang ve Botero 2003 tarafından geliştirilen ve Karacaoğlu ve Cingöz 2009 tarafından uyarlanan “Örgütsel Sessizlik Ölçeği” ve Rich, Lepine ve Crawford 2010 tarafından geliştirilen ve Kurtpınar 2011 tarafından uyarlanan “Örgütsel Adanmışlık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada sonuç olarak, örgütsel sessizlik ve adanmışlık ile cinsiyet ve hizmet süresi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Örgütsel sessizlik ile bilişsel adanmışlık arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Investigation of Organizational Silence and Organizational Commitment of Physical Education Teachers

The aim of this study was to investigate organizational silence and organizational commitment of physical education teachers in terms of gender and length of service and to determine the correlation between organizational silence and organizational commitment. The sample of the study was consisted of 209 physical education teachers as the data collection tools; Organizational Silence Scale developed by Dyne, Ang and Botero and adapted into Turkish by Karacaoğlu and Cingöz and Organizational Commitment Scale developed by Rich, Lepine and Craw for adapted into Turkish by Kurtpınar were used. As a result; no statistically significant difference was found between organizational silence and commitment and gender and length of service. There was a negative and significant correlation between organizational silence and cognitive commitment

___

  • Alpaslan, A. M. (2010). Örgütsel Sessizlik İklimi Ve İşgören Sessizlik Davranışları Arasındaki Etkileşim: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Elemanları Üzerinde Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Altun, G. (2010). Özel Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin Örgütsel Güven Düzeyleri İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Alper Apak, E. G. (2009). Yıldırma Eylemleri Ve Örgütsel Adanmışlık İlişkisi: İlköğretim Okulu Öğretmenleri Üzerinde Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul
  • Balay, R. (2000). Özel Ve Resmi Liselerde Yönetici Ve Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığı: Ankara İli Örneği, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Demir, C. ve Öztürk, U. (2010). Örgüt Kültürünün Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi Ve Bir Uygulama, Dokuz Eylül İ.İ.B.F Dergisi, 25(1).
  • Bildik, B. (2009). Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizlik Ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme A.B.D Yüksek Lisans Tezi.
  • Bozak, A. (2006). İngilizce Öğretmenlerinin Örgütsel Adanmışlık Düzeyleri. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Antalya.
  • Çakıcı, A. (2007). Örgütlerde Sessizlik: Sessizliğin Teorik Temelleri Ve Dinamikleri, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 145.
  • Çakıcı, A. (2008). Örgütlerde Sessiz Kalınan Konular, Sessizliğin Nedenleri Ve Algılanan Sonuçları Üzerine Bir Araştırma, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1), 117-134.
  • Çakıcı, A. (2010). Örgütlerde İş Gören Sessizliği, Neden Sessiz Kalmayı Tercih Ediyoruz? Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Dyne L. V., Ang S. and Botero I. C. (2003). Conceptualizing Employee Silence And Employee Voice As Multidimensional Constructs, Journal Of Management Studies, 40(6), 1359-1392.
  • Erenler, E. (2010). Çalışanlarda Sessizlik Davranışının Bazı Kişisel Ve Örgütsel Özelliklerle İlişkisi: Turizm Sektöründe Bir Alan Araştırması (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Eroğlu, A. H. Adıgüzel, O. Öztürk, U.C. (2011). Sessizlik Girdabı Ve Bağlılık İkilemi: İşgören Sessizliği İle Örgütsel Bağlılık İlişkisi Ve Bir Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C.16, S.2 S.97- 124.
  • Gıcı, A. ve Tabancalı, E. (2011). İstanbul'daki Vakıf Üniversiteleri Hazırlık Okullarında Çalışan İngilizce Okutmanlarının Örgütsel Adanmışlık Düzeyi, Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, Sayı 9, Yıl 2011, Ss.39-50.
  • Gregersen, H. B. (1993). Multiple Commitments At Work And Extrarole Behavior During Three Stages Of Organizational Tenure , Journal Of Business Research, Vol. 26, S. 31-47.
  • Karacaoğlu, K. ve Cingöz, A. (2009). İşgören Sessizliğinin Kaynağı Olarak Liderlik Davranışı Ve Örgütsel Adalet Algısı. 17. Ulusal Yönetim Ve Organizasyon Kongresi-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İşletme Bölümü, 700-707.
  • Kahveci, G. ve Demirtaş, Z. (2013). Okul Yöneticisi Ve Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algıları Eğitim Ve Bilim Cilt 38, Sayı 167.
  • Kamer, M. (2001). Örgüte Güven, Örgüte Bağlılık Ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışlarına Etkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, Türkiye
  • Karagöz, A. (2008). İlk Ve Ortaöğretim Okulu Yöneticilerinin Öğretmenler Tarafından Algılanan Etik Liderlik Rolleri İle Öğretmenlerin Örgütsel Adanmışlıkları Arasındaki Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Khan, W. A. (1990). Psychological Conditions Of Personal Engagementand Disengagement At Work. The Academy Of Management Journal, 33 (4), 692- 724. Khan, W. To Be Fullythere: Psychological Presence At Work. Human Relations, 45, 321-349.
  • Kozacıoğlu, R. (2002). The Relationship Of Organizational Commitment And Work Rewards With Organizational Citizenship Behavior. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Kular, S., Gatenby, M., Rees, C., Soane, E., ve Truss, K. (2008, 03 12). Employee Engagement: A Literaturere view.
  • Kurtpınar, M. (2011). Birey-Örgüt Uyumunun Bireysel Performans Üzerindeki Etkisinde Kişilik Özellikleri Ve İşe Adanmışlığın Rolü. Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.
  • Milliken, F.J. Ve Morrison, E.W. (2003). Shades Of Silence: Emerging Themes And Future Directions For Research On Silence İn Organizations, Journal Of Management Studies, 40 (6), 1564-1568.
  • Morrison E. W. ve Milliken F. J. (2000). Organizational Silence: A Barrierto Changeand Development In A Pluralistic World. The Academy Of Management Review, 25 (4), 706-725.
  • Özdemir, L. ve Sarıoğlu Uğur, S. (2013). Çalışanların "Örgütsel Ses Ve Sessizlik" Algılamalarının Demografik Nitelikler Açısından Değerlendirilmesi: Kamu Ve Özel Sektörde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27, Sayı: 1.
  • Pınder, C. C. ve Harlos, K. P. (2001). Employee Silence: Quiescence And Acquiescence As Responses To Perceived In justice , Research İn Personneland Human Resources Management, 20, 331-369.
  • Rich, B. L., Lepine, J.A. ve Crawford, E.R. (2010). Job Engagement: Antecedents and Effects On Job Performance. Academy Of Management Journal, 59(3), 321-326.
  • Soycan, Ş., H. (2010). Bankalarda Birleşme Sonrası Örgütsel Bağlılık Ve Örgütsel Sessizlik İlişkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Turhan, M. Demırlı, C. Nazık, G (2012) Sınıf Öğretmenlerinin Mesleğe Adanmışlık Düzeyine Etki Eden Faktörler: Elazığ Örneği, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yıl: 11 Sayı: 21, Bahar 2012 / 1 S.179-192.
  • Yavuz, E. Tokmak, C. (2009). İşgörenlerin Etkileşimci Liderlik Ve Örgütsel Bağlılık İle İlgili Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma International Journal Of Economic And Administrative Studies Year:1 Volume:1 Number:2, 17-35.
  • Zöğ, H. (2007). İstanbul İli Kağıthane İlçesinde Görev Yapan İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Örgütsel Adanmışlıkları İle İş Doyumları Arasındaki İlişki. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MİKROSKOP KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ BELİRLENMESİ: BİR METAFOR ANALİZİ ÇALIŞMASI

Gülay EKİCİ

Ortaokul Öğrencilerinin Dijital Aşırmacılık Yapma Şekil ve Nedenlerinin Belirlenmesi

Ahmet Naci ÇOKLAR, Feyza UZUN

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Öz-değer İnançlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Serbay DURMAZ, Hüseyin ATEŞ

"Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Yazmaya Hazırlık Becerilerini Değerlendirme Kontrol Listesi" İçin Geçerlik Güvenirlik Çalışması

Ümit DENİZ, Lütfiye COŞKUN

İlkokul Türkçe Çalışma Kitaplarındaki Dinleme Etkinliklerinin Zihinsel Becerilere Göre Dağılımı

Ümit ÖZKANAL, Emel BAYRAK

PEDAGOJİK FORMASYON VE EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK DUYARLIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Selçuk UYGUN

ŞARKILARLA YAPILAN MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARINA ETKİSİ

Hayriye TOPCU, Neslihan BULUT

Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Eğitselİnternet Kullanımı ileİnternet Bağımlılıklarının İncelenmesi

Cengiz ŞAHİN, Davut AYDIN, Refik BALAY

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK TERCİHLERİNİN YETENEK, İLGİ VE MESLEKİ DEĞERLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

Abdullah TATLI

9. ve 10. Sınıf Kimya Dersi Öğretim Programlarının Beceri ve İçerik Kazanımları ile Ölçme- Değerlendirme Yaklaşımlarının Grafikler Açısından Analizi

Canan NAKİBOĞLU, Cem GÜLTEKİN