8. SINIF ‘CANLILAR İÇİN MADDE VE ENERJİ’ ÜNİTESİ ÖĞRETİMİNDE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA VE TUTUMUNA ETKİSİ

Bu araştırmada, işbirlikli öğrenme ve geleneksel öğrenme yöntemi ile ders işlemenin, İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersindeki başarılarına ve tutumlarına etkileri karşılaştırılarak incelenmiştir. Araştırma için Sakarya ili, Hendek ilçesinde devlete bağlı bir ilköğretim okulu 8. sınıf şubelerinden rasgele seçilen bir deney ve bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Her iki grupta da ‘Canlılar İçin Madde ve Enerji’ ünitesi ele alınmıştır. Deney grubundaki dersler İşbirlikli Öğrenme Yöntemi’nin Birlikte Soralım, Birlikte Öğrenelim tekniği ile işlenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubuna başarı testi ve tutum ölçeği ön test-son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca bu bulguları derinlemesine ele almak amacıyla deney grubundan altı öğrenci ile ön ve son görüşmeler yapılmıştır. Tüm çalışma boyunca deney grubunda yapılandırılmamış gözlem tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda işbirlikli öğrenme yönteminin Fen ve Teknoloji Dersine yönelik tutumda olumlu etkisi olduğu bulumuştur. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin son test puanlarının kontrol grubundaki öğrencilerin son test puanlarından yüksek olmasına rağmen bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Elde edilen verilere göre işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin fen konularındaki başarılarını arttırmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.

The Effectiveness of Cooperative Learning On Teaching 8th Class Unit ‘Substance and Energy for Living Things’

In this research, the effect of teaching with cooperative learning method and conventional learning methods on the academic success and attitudes of elementary school 8th grade students in Science and Technology lesson is analyzed comparatively. A testing and a control group that is randomly chosen from Sakarya city, Hendek district, An Elementary School 8th grade classes is formed for the research. “Substance and Energy for Living Things” unit is considered in both groups. The lessons in the testing group are treated with Ask Together, Learn Together technique of Cooperative Learning Method. In the research, achievement test and morale survey is applied to the testing and control group as pre-test and post-test. In order to profoundly consider these findings, pre and post interviews are made with 6 students from the testing group. Unstructured observation technique is applied to the testing group in the course of the whole study. It is seen that cooperative learning method is more effective than conventional learning methods on attitudes to Science and Technology lessons. Although the final test scores of the experiment group students were higher than the final test scores of the control group students, the difference was not significant statistically. According to these findings, recommendations were suggested about the effect of cooperative learning method on improving the students’ achievement regarding science subjects

___

Açıkgöz, K., Ü. (2004). Aktif Öğrenme. İzmir: Kanyılmaz Matbaası.

Açıkgöz, K., Ü. (1993). İşbirliğine Dayalı Öğrenme ve Geleneksel Öğretimin Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarısı, Hatırda Tutma Düzeyleri ve Duyuşsal Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Eğitim Bilimleri 1. Ulusal Kongresi: (sf. 187- 201). Ankara: Ankara Üniversitesi.

Açıkgöz, K. , Ü. ( 1992). İşbirlikçi öğrenme Kuram Araştırma Uygulama. Malatya: Uğurel Matbaası.

Akınoğlu, O., 2001, Eleştirel Düşünme Becerilerini Temel Alan Fen Bilgisi Öğretiminin Öğrenme Ürünlerine Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi.

Altıparmak, M., 2001, Biyoloji Öğretiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Laboratuara Yönelik Tutum ve Başarı Üzerine Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi.

Atıcı, B. ve Gürol, M. (2002). Bilgisayar Destekli Asenkron İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısına Etkisi. Eğitim ve Bilim Dergisi. 27 (124), 3-12.

Bilgin, T. ve Akbayır, K. (2002). İşbirlikli Öğrenmenin Dizi ve Serilerin Öğretimindeki Etkililiği. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Sempozyumu. Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi.

Bozdoğan, A., E., Taşdemir, A. ve Demirbaş, M. (2006). Fen Bilgisi Öğretiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Etkisi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 7(11), 23-26.

Demirel, Ö. (2006). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem yay.

Erdem, L. (1994). İşbirliğine Dayalı Öğrenmenin Yüksek Öğretimdeki Başarıya Etkisi. Eğitim ve Bilim Dergisi. 18, 94-101.

Günay, E., 2002, Geleneksel Öğretim Yöntemleri İle İşbirlikli Öğrenmenin Öğrenci Başarısı ve Hatırda Tutma Üzerindeki Etkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi.

Gök, T. ve Sılay, İ. (2008). Fizik Eğitiminde İşbirlikli Öğrenme Gruplarında Problem Çözme Stratejilerinin Öğrenci Başarısı Üzerindeki Etkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34,116-126.

Gök, Ö., 2006, İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Basınç Konusunu Anlamalarında İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısına Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.

Karaca, Ş., 2005, İşbirlikli Öğrenme İle Geleneksel Öğrenci Yaklaşımının Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Maddenin Sınıflandırılması Konusunu Anlamalarında ve Akademik Başarılarına Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.

Kasap, H., 1996, İşbirlikli Öğrenme, Fen Başarısı, Hatırda Tutma, Öğrenci Yüklemeleri ve İşbirlikli Öğrenme Gruplarındaki Etkileşim, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi.

Kıncal, R., Ergün, R. ve Timur, S. (2007). Fen Bilgisi Öğretiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısına Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 32, 156-163.

Koprowski, J., L. & Perigo, N. (2000). Cooperative Learning As A Tool To Teach Vertebrate Anatomy. The American Biology Teacher. 62 (4), 282-284.

Kurt, I., 2001, Fen Eğitiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrencilerin Başarısına, Kavram Öğrenmesine ve Hatırlamasına Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi.

Nakiboğlu, C. (2001). Maddeninin Yapısı Ünitesinin İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Kullanılarak Kimya Öğretmen Adaylarına Öğretilmesinin Öğrenci Başarısına Etkisi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültsi Dergisi. 21 (23),131-143.

Özgiresun, A., 2005, İşbirliğine Dayalı Öğrenmenin İkinci Kademe Fen Bilgisi Dersindeki Öğrencilerin Başarılarına, Sosyal Etkileşimlerine ve Derse Karşı Tutumlarına Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.

Pomplun, M. (1996). Cooperative Groups: Alternative Assesment for Students With Dissabilities? The Journal of Special Education. 30 (1), 1-17.

Sönmez, V.,(2003). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Şenol, H., Bal, Ş. ve Yıldırım, H., İ. (2007), İlköğretim 6. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Duyu Organları Konusunun İşlenmesinde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısı ve Tutum Üzerinde Etkisi. Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi. 15 (1), 211-220.

Taşdemir, A., 2004, Fen Bilgisi Öğretmenliği Kimya Laboratuarı Dersinde Çözeltiler Konusunun Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi. İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Etkileri

Tatar, E. ve Oktay, M. (2007). Students’ misunderstandings about the energy conservation principle: A general view to studies in literature. International Journal of Environmental & Science Education. 2(3), 79 – 86.

Varank, İ. ve G. Kuzucuoğlu (2007). İşbirlikli öğrenmede birlikte öğrenme tekniğinin öğrencilerin matematik başarılarına ve işbirliği içinde çalışma becerilerine etkisi. İlköğretim Online. 6(3), 323-332. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr. adresinden 10 Ekim 2009 tarihinde indirilmiştir.

Woodruff, D. A. (1961). Basic Concepts of Teaching, Chandler Publishing Co.

Wright, J. C. (1996). Authentic Learning Environment in Analytical Chemistry Using Cooperative Methods and Open-Endede Laboratories in Large Lecture Courses, Journal of Chemical Education. 73 (9), 827-832.

Yıldız, V. (2006). İşbirlikli öğrenme. İlköğretmen Eğitimci Dergisi. 2, 30-35.

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ’NE OGES YÖNELİK GÖRÜŞLERİ AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ

Gürbüz OCAK, Aslı AKGÜL, Süreyya Şevki YILDIZ

PİYANO EĞİTİMİNDE ALIŞTIRMA ÇALMANIN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

Kayhan KURTULDU

YARATICI DÜŞÜNME ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN YARATICI DÜŞÜNMELERİNE VE PROJE GELİŞTİRMELERİNE ETKİSİ

Serçin KARATAŞ, Seher ÖZCAN

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMINA İLİŞKİN TUTUM VE DÜŞÜNCELERİ

İdris YILMAZ, Hakkı ULUCAN, Sezer PEHLİVAN

SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE İLK OKUMA YAZMA ÖĞRENEN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA YAZMA HIZLARI VE OKUDUĞUNU ANLAMA DÜZEYLERİ

Yalçın BAY

HİZMET İÇİ EĞİTİMİN ÖĞRETMENLERİN PROJE VE PROJE TABANLI ÖĞRENMEYE İLİŞKİN BİLGİLERİNE VE PROJE YAPMA YETERLİKLERİNE ETKİSİ: ÖPYEP ÖRNEĞİ

Fatma ÖNEN, Hatice MERTOĞLU, Mehpare SAKA, Ayla GÜRDAL

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ VE ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI OFMA EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

Güney HACIÖMEROĞLU, Çiğdem TAŞKIN

TARİHSEL TARTIŞMA VE TARİHSEL TARTIŞMA METNİ YAZMA

Hamza KELEŞ, Ayten KİRİŞ

KİMYA I DERS KİTABININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Abdullah AYDIN

TEMEL KİMYA LABORATUVARLARINDA ÖĞRENME DÖNGÜSÜ YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN KAVRAMSAL DEĞİŞİM, TUTUM VE ALGILARINA ETKİSİ

Fitnat KÖSEOĞLU, Halil TÜMAY