Su Dağıtım Şebekelerindeki Fiziki Kayıpların Önlenmesinde SCADA’nın Önemi: ASKİ Örneği

İçilebilir su miktarının gittikçe azaldığı dünyamızda, su kayıplarını önleme çalışmalarının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunun anlaşıldığı ve bu konudaki farkındalığın her geçen gün arttığı görülmektedir. Su kayıplarının azaltılması noktasında alınması gereken tüm önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olarak fiziki su kayıpları önleme birimini oluşturmuş ve çalışmalar başlatılmıştır. Bu makalede fiziki su kayıpları önleme çalışmalarının Merkezi Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) sistemi olmaksızın uygulandığı bir Düzenlenmiş Müşteri Alanı (DMA) bölgesinde, bir yıl ara ile yapılan debi ölçümleri sonucunda minimum gece debisinde meydana gelen artış konu edilmiştir. Sonuç olarak kısa vadede fiziki su kayıplarının önlendiği DMA bölgesinde, basınç yönetimi ve uzaktan izleme yapılmaması durumunda şebekede tekrarlanan kayıpların olduğu sonucuna varılmıştır.

Importance of SCADA in the Prevention of Real Losses in Water Distribution Networks: A Case Study ASKİ

In our world, where the amount of potable water is gradually decreasing, it is important to prevent water losses and take relevant measures in this respect. A real water loss prevention unit has been established in Ankara Water and Sewerage Administration (ASKİ). In this article, real water loss prevention studies were performed without Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) system, and it was observed that an increase in minimum night flow was observed when working again in the same District Metering Area (DMA) region one year later. As a result, water losses are observed to continue in the DMA region, although the losses were prevented in the short term.

___

  • Akıllı, H. ve Özaslan R.K., 2017. Su Kayıplarının Önlenmesinde Teknoloji Kullanımı: Büyükşehir Belediyelerinde SCADA Uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22, Kayfor15 Özel Sayısı, 1599-1618.
  • Angelidis, K. and Stavrotheodorou, E., 2020. Application of Acoustic Survey Method for Leakage Detection and Reduction in Water Distribution Network of Thessaloniki City, Greece. Environmental Sciences Proceedings, 2(1), 69-75.
  • Aslan, B., 2016. İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıp ve Kaçaklarının Tespiti, Uzmanlık Tezi, İller Bankası A.Ş., Ankara, 88.
  • Babunski, D., Zaev, E., Tuneski, A., and Bozovic, D., 2018. Optimization methods for water supply SCADA system. In 2018 7th Mediterranean Conference on Embedded Computing (MECO), 1-4, IEEE.
  • Cinal, H., 2009. Basınç yönetimi ile içmesuyu şebeke kayıplarının azaltılması: Sakarya örneği, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya, 88.
  • Dilcan Coşkun, Ç., Çapar, G., Korkmaz, A., İritaş, Ö., Karaaslan, Y. ve Selek, B., 2018. İçme Suyu Şebekelerinde Görülen Su Kayıplarının Dünyada ve Ülkemizdeki Durumu. Anahtar Dergisi, 354, 10-18.
  • Gerger R. ve Aslan A., 2019. “Şanlıurfa İli İçin İçme Suyu Kayıp ve Kaçaklarının Tespiti”, Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 4(2), 26-35.
  • Gomes, R., Sousa, J., Muranho, J. and Marques, A.S., 2015. Different design criteria for district metere areas in water distribution networks. Procedia Engineering, 119, 1221-1230.
  • GRFC, 2020. Global Report on Food Crises. 1-240.
  • Kabakçı, A. ve Karadoğan, H., 2003. İzmir İçme Suyu Sistemi Kaçak Azaltma Pilot Çalışması. VI. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, İzmir, 8 Eylül.
  • Kara, S., 2011. İçme Suyu Dağıtım Şebekelerinde Basınç̧ Yönetimi ve Hidrolik Modellemenin Entegre Edilerek Su Kayıplarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsün̈, Antalya, 150.
  • Karaca, Z., 2009. İçme Suyu Şebeke Sistemlerinde Su Kayıp ve Kaçaklarının Tespiti, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsün̈, İstanbul, 115.
  • Karakuş, C.B., Yıldız, S. ve Cerit, O., 2010. Sivas Kent İçme Suyu Şebekesindeki Su Kayıpları ve Kayıp Oranını Azaltma Çalışmaları, Sivas Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2(2), 1-10.
  • Kiliç, R., 2021a. The strategic development for water loss prevention. Applied Water Science, 11(2), 1-11. Kılıç, R., 2021b. Fiziki Kayıpların Azaltılması İçin İzole Alt Bölgelerin Etkin Yönetimi, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 22, 306-315.
  • MacDonald, G., and Yates, C.D., 2005. DMA design and implementation, a North American context. In Conference Proceedings, IWA Specialised Conference Leakage 2005”, Halifax, Nova Scotia, Canada, 175-182.
  • Mastaller, M. and Klingel, P., 2017. Adapting the IWA water balance to intermittent water supply and flat-rate tariffs without customer metering. Journal of Water, Sanitation and Hygiene for Development, 7(3), 396-406.
  • Merzi, N., Şendil, U., Yağız, E., Poyraz, S. ve Eker, İ., 1999. Ankara N8 İçme Suyu Şebekesinin Hidrolik Modelinin Kurulması, II. Ulusal Kentsel Altyapı Sempozyumu, Adana, 259-270, 18 Kasım.
  • Muhammetoğlu, H. ve Muhammetoğlu, A., 2017. İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü̈ El Kitabı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ankara (Türkiye), 1-164.
  • Songur, M., 2016. İçmesuyu şebekelerindeki fiziksel kayıpları önlemeye yönelik Diyarbakır için örnek bir model geliştirilmesi, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya, 123.
  • TİSVA, 2019. Sayılarla İsraf Raporu. Ankara (Türkiye), 1-120.
  • WWF-Türkiye, 2014. Türkiye’nin Su Riskleri Raporu. İstanbul (Türkiye), 1-55.
  • WWF-WRAP, 2020. Halving Food Loss and Waste in the EU by 2030: The major steps needed to accelerate progress. Berlin (Almanya), 1-72.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pamuk-Sentetik Bileşenli Lif Katkısı ve Genleştirme Ajanı Miktarlarının Otoklavsız Gazbetonun Teknik Özelliklerine Etkileri

Lütfullah GÜNDÜZ, Şeyma Pınar ÖZCAN

Demirçevre-Sadıkbey (Afyonkarahisar) Arasındaki Yerleşim Alanın Jeolojik-Jeoteknik Özellikleri

Mahmut MUTLUTÜRK, Ahmet YILDIZ, Halil İbrahim ACAR

Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi

Öznur YAŞA ŞAHİN, Hande KAMAL, Azra Melek YAŞAR, Ece Şule KAYA

TUSAGA-Aktif İstasyonlarındaki Meteorolojik Hava Olaylarının Hassas Nokta Konumlamaya Etkisi

Cevat İNAL, Burhaneddin BİLGEN, Sercan BÜLBÜL

Spin Kaplama Yöntemi ile Hazırlanan Cu Katkılı ZnO Nanoyapılı İnce Filmlerin Elektrokimyasal, Optik ve Morfolojik Karakterizasyonları

Özlem YAĞCI

Optimizasyon Yöntemlerinin Süper Çözünürlük Üzerine Katkı Analizi

Şahin IŞIK, Yıldıray ANAGÜN

Hidrolik Çatlatma Uygulamaları için Gerçek Üç Eksenli Yeraltı Basınç ve Sıcaklık Simülasyon Hücresi Tasarım ve Üretimi

Ahmet YILDIZ, Feyzullah Ekrem ÇONKAR

Afyon Akşehir Grabeninde Jeodezik Yamulma Alanları ile b Parametresi Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi

Halil İbrahim SOLAK, İbrahim TİRYAKİOĞLU, Tolga TOYDEMİR, Tamer BAYBURA, Mehmet Ali UĞUR

Su Dağıtım Şebekelerindeki Fiziki Kayıpların Önlenmesinde SCADA’nın Önemi: ASKİ Örneği

Burcu YILMAZEL, Ahmet DABANLI, Mehmet SONGUR, Müzeyyen Anıl ŞENYEL KÜRKÇÜOĞLU

Antarktika'da Küresel İklim Değişikliği İzleme için GNSS İstasyon Tasarımı: TUR1 ve TUR2 GNSS İstasyonlarının 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde Antarktika Horseshoe Adası'na Kurulumu

Himmet KARAMAN, Hasan Hakan YAVAŞOĞLU, Hüseyin Günhan ÖZCAN, Burcu ÖZSOY, Mustafa Ersel KAMAŞAK, Özgün OKTAR, Vahap Engin GÜLAL, Mahmut Oğuz SELBESOĞLU, Mustafa Fahri KARABULUT, Hüseyin Ayhan YAVAŞOĞLU