Fe3-Nb5-B12 Esaslı İntermetalik Kompozitlerin Özellikleri

Bu çalışmada, atomik olarak %15 B, %25 Nb ve %60 Fe tozları kullanılarak Fe-Nb-B esaslı intermetalik malzemeler üretilmiştir. 20 saat süreyle atritörde karıştırılarak mekanik alaşımlama işlemine tabi tutulan toz karışımı, 60 MPa basınç altında tek yönlü olarak preslenip şekillendirilmiştir. Şekillendirme ve kurutma sonrası, 1350°C sıcaklıkta 120 dakika süreyle kontrollü atmosferde sinterleme işlemi ile Fe-NbB esaslı intermetalik malzemelerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra çeşitli karakterizasyon yöntemleriyle genel özellikleri belirlenen numuneler 0.5 M NaCl ortamında korozyona tabi tutularak korozyon davranışı incelenmiş ve SEM ile korozyon yüzeyleri karakterize edilmiştir.

The Properties of Fe3Nb5B12 Based Intermetallic Composites

In the present study, Fe-Nb-B based intermetallic materials were produced by using as atomical 15% B, 25% Nb and 60% Fe powders. The powders mixed in the attritor for 20 hours were mechanically alloyed, and shaped by uniaxial dry pressing at pressing pressure of 60 MPa. After shaping and drying, these samples were sintered at 1350°C for 120 minutes in controlled atmosphere. Some general properties of intermetallic materials produced by this way were determined by various characterization techniques. Then, these samples were exposed to corrosion test in 0,5 M NaCl. Thus, the corrosion behavior of samples was determined and the corroded surfaces were characterized by SEM. © Afyon Kocatepe Üniversitesi 1. Giriş Klasik öğütme süreçleri ile mümkün olmayan katı halde alaşımlama işlemi yüksek enerjili öğütme ortamı sağlayan atritör ve bazı titreşimli değirmenler ile laboratuar ölçekli değirmenlerde mekanik alaşımlama (MA) ile gerçekleştirilir. Mekanik alaşımlandırılmış tozlardan, alaşım, intermetalik bileşik ve amorf malzemelerin üretilebileceği alternatif bir katı hal tekniğidir. Bu yöntemde, başlangıç tozları defalarca şiddetli bir şekilde deformasyona uğrar, kırılır, parçalanır ve bu parçacıklar başka parçacıklarla birleşir (Sunol et al. 2004)
Keywords:

-,

___

  • Gloriant, T., Surinach, S. and Baro, M.D., 2004. Stability and crystallization of Fe–Co–Nb–B amorphous alloys, Journal of Non-Crystalline Solids, 333 320–326.
  • Hawk, J.A. and Alman, D.E., 1997. Abrasive wear of intermetallic-based alloys and composites, Materials Science and Engineering A, 239–240, 899–906.
  • Johnson, D.R, 1999. Intermetallic-based composites, Current Opinion in Solid State and Materials Science, 4, 249–253.
  • Park, J.M., Park, J.S., Na, J.H., Kim, D.H. and Kim, D.H., 2006. Effect of Y addition on thermal stability and the glass forming ability in Fe–Nb–B–Si bulk glassy alloy, Materials Science and Engineering A, 435–436, 425– 428.
  • Proff, C., Abolhassani, S. and Lemaignan, C., 2011. Oxidation behaviour of binary zirconium alloys containing intermetallic precipitates, Journal of Nuclear Materials, 416 125-134.
  • Sunol, J.J., Gonzalez, A., Saurina, J., Escoda, L. And Bruna, P., 2004. Thermal and structural characterization of Fe–Nb–B alloys prepared by mechanical alloying, Materials Science and Engineering A, 375–377, 874–880.
  • Yeh, C.L., 2006. Preparation of niobium borides NbB and
  • NbB2 by self-propagating combustion synthesis,
  • Journal of Alloys and Compounds, 420 (1-2), 111- 116.
  • Yoshitomi, K., Nakama, Y., Ohtani, H. and Hasebe, M., 2008. Thermodynamic analysis of the Fe-Nb-B ternary system, ISIJ International, 48 (6) 835-844.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lityum Katkılı Potasyum Sodyum Niyobat (KNN) Esaslı Seramiklerin Elektriksel Özellikleri ve Empedans Spektroskopisi

Ayşe Berksoy YAVUZ, Sedat ALKOY, Ebru Menşur ALKOY

Silikon Bazlı Organik Polimer Polimetil-Siloksan (PMSQ)'ın Seramik Üretiminde Kullanımı(025755) (345-352)

İsrafil KÜÇÜK, Şenol AVCI, Recep ARTIR

Hafniyum/Zirkonyum Katkılı Kurşunsuz Na1/2Bi1/2TiO3 Relaksör-Ferroelektrik Seramiklerinin Elektromekaniksel Karakterizasyonu

Derya KIRSEVER, Hüseyin YILMAZ

Porselen İzolatör Montaj Harcının Priz Süresinin Sıcak Su Kürü İle Hızlandırılması

Eda ELMAS, Mehmet Giray ÖREN, Yasemin TABAK, Ayşen KILIÇ, Murat TOPRAK

Alumina Silikat Tuğlaların Abrasiv Aşınma Özelliklerinin İncelenmesi

Çetin BAĞLAN, Ziya ASLANOĞLU

Mekanik Bilyalı Öğütme Yöntemiyle Gümüş Yüklenmiş TiO2 Tozlarının Fotokatalitik Özellikleri

Jongee PARK, Abdullah ÖZTÜRK

TiO2-BaO Esaslı Seramik Malzemelerinin Tane Büyüme Kinetiğine PbO Katkısını Etkisi

A.şükran DEMİRKIRAN, Şaduman ŞEN, Uğur ŞEN, Şenol YILMAZ

KSr2Nb5O15(KSN)Piezoelektrik Seramiğinin Alginate Jelleşmesi ve Şablonlu Tane Büyütme Yöntemleriyle Fiber Formda [001] Kristalografik Doğrultuda Dokulu Olarak Üretilmesi ve Elektriksel Karakterizasyonu

Sinan DURSUN, Ebru Menşur ALKOY, Sedat ALKOY

Mıknatıs Teknolojisi İçin Ag Şeritler Üzerindeki Yüksek Sıcaklık Yb2O3-ZrO2 Yalıtkan Kaplamalar

Mustafa KAPLAN, Mehmet Faruk EBEOĞLUGİL, İşıl BİRLİK, Recep YİĞİT, Erdal ÇELİK, Eşref AVCİ

İnce Film Kapasitör İçin Pb(Mg1/3Nb2/3)O3 Nano Ölçekli Tozlar Hakkında Bir Yeni Anlayış

Mehmet Faruk EBEOĞLUGİL, Erdal ÇELİK