MARDİN İLİ BAĞCILIĞININ MEVCUT DURUMU

Bu çalışma, 2020-2021 bağcılık sezonunda Mardin ili merkez (Artuklu) ile Midyat, Ömerli, Savur, Dargeçit ile Kızıltepe ilçelerinde 83 üretici ile yapılan anket çalışması ile yürütülmüştür. Yapılan araştırma ile üreticilerin bağcılığı tercih sebepleri, üreticilerin üzümü değerlendirme şekli, yetiştiricilik yapılan bağların durumu ve bu alanlarının verimi, bağların sulanma durumu, bağların hastalık ve zararlı durumu gibi konulara açıklık getirmek amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; üreticiler bağcılığı kendi tüketimlerini karşılayabilmek amacıyla yapmaktadır. Üreticiler üzümü şaraplık olarak değerlendirmemekle beraber üzüm şırasını; pestil, sucuk, pekmez gibi ürünlerde değerlendirip kendi tüketimleri olanını ayırıp, geri kalanını ise satmaktadırlar. Bağların sulanmaması ile beraber, gübrelemede de yetersiz kalınmaktadır. Bağ kurulumunda yeterli uzman desteği sağlanmamaktadır. Üreticilerin kurs veya seminer benzeri eğitime katılmamaktadır. Üreticiler bağlarında birinci çeşit olarak Mezrone üzüm çeşidini yetiştirmektedirler. Bağların neredeyse tümünde külleme görülmekle beraber ilaç olarak kükürt kullanılmaktadır.

___

  • AKAALP, H., 2007. Mardin İli Bağ Yetiştiriciliğinin Analizi. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, s.1-61.
  • ÇAKIR, A., 2003. GAP Alanında Yetiştirilen Bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Sulama Düzeylerinin Besin Maddesi Alımına Etkileri. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 1.
  • ÇAKIR, A., KARAKAYA, E., ve UÇAR, H. K., 2015. Mardin İli Savur İlçesi Bağ İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1): 9-19.
  • ÇAKIR, A., KARACA SANYÜREK, N., KARAKAYA, E., ve AY, Ş., 2017. Nusaybin (Mardin) İlçesi Bağcılığı Sorunları ve Çözüm Önerileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (1), 15-25.
  • ESER, B., 2019, Şanlıurfa İlinde Farklı Bağ Terbiye Sistemlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, s.15-37.
  • FAO, 2021. Food and Agriculture Organization of the United Nations Official Website. Production quantities of Grapes by country. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize (Erişim tarihi: 21.04.2021).
  • GAZİOĞLU ŞENSOY, R.İ., KISACA, G., BAŞ, E.Ö., ve YILMAZ, Y., 2020. Siirt İli ve Bazı İlçelerinde Mevcut Bağcılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Tarımsal Uygulamalara Yaklaşımlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 30(2): 289-298.
  • GÜRSÖZ, S., 1993. GAP Alanına Giren Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bağcılığı ve Özellikle Şanlıurfa İlinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Nitelikleri İle Verim ve Kalite Unsurlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana. S.53-143
  • İLHAN, E., 2016. Adıyaman Merkez İlçede Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 1-72.
  • KAYA, M., ve ÖZDEMİR, G., 2013. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Koşullarındaki Kalite Özellikleri ile Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi. Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 25-28 Eylül, Cilt 27, Konya, s.202-206.
  • KILIÇ, S., 2019. Diyarbakır İli Bağcılığının Mevcut Durumu Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 10-34.
  • TEMEL, Z., 2016. Mardin İli Midyat Yöresinde Süryani Ev Şarapçılığı Üzerine Sosyo-Ekonomik Bir Değerlendirme. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana, s.11-46.
  • TUİK, 2021. Toplu Meyveliklerin Alanı ve Üretim Miktarları. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi: 22.04.2021)
  • UYAK, C., DOĞAN, A., ve KAZANKAYA, A., 2011. Siirt İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(3): 225-234.