BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME

Çalışma, 2001 yılında pamuk hasadından sonra Büyük Menderes Havzası içerisinde pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı Söke, Koçarlı, Nazilli (Aydın) ve Sarayköy (Denizli) ilçelerinde ve bu ilçelere bağlı köylerde gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasında her ilçeden 100 olmak üzere toplam 400 üreticiye kimyasal mücadele uygulamaları ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Böylece bu çalışmada, pamuk ekim alanlarında üreticilerin zararlılara karşı uyguladıkları kimyasal mücadele hakkında bilgi toplamak ve toplanan bu bilgileri değerlendirerek yapılan yanlış uygulamalara değinmek ve ayrıca çözüm önerilerinde bulunmak amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Büyük Menderes Havzasında üreticilerin büyük bir çoğunluğunun hiçbir tarım kuruluşuna başvurmadan ve bilgi almadan, gerekmediği halde bilinçsiz bir şekilde kimyasal mücadeleye başvurduğu saptanmıştır. Bu uygulamalar devam ederse, yakın bir gelecekte doğal dengenin daha da çok bozulacağı ve bilinen çevre sorunlarının gittikçe artacağı düşünülmektedir. Bu nedenle, bu gibi yanlış uygulamaların önlenmesi amacıyla çalışma sonunda gerekli görülen öneriler yapılmıştır.

Evaluation of chemical applications applied by the growers against insects in the cotton fields of Büyük Menderes Valley (Turkey)

The study was conducted at the villages of Söke, Koçarlı, Nazilli, (Aydın) and Sarayköy (Denizli) where the highest cotton production was obtained in Büyük Menderes Valley in 2001 cotton growing season. During inquiry a hundred questions about chemical applications against cotton insects for each location and totally 400 cotton growers were interviewed. The aim of this study was to determine the evaluation of chemical applications applied by the growers, discuss misapplications and provide the solution. As a result, it was determined that the growers in the Valley continued chemical applications without paying attention on insect's population and have not applied to Agricultural stuffs for information. If this kind of applications was going on in the future, it was thought that the environmental problems would be increased. Therefore, some advices were given to prevent misapplication of chemicals in the study.
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7787
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Adnan Üniv. Ziraat Fak.