Bitcoin Ekonomisi: Bitcoin Eko-Sisteminden Doğan Yeni Sektörler Ve Analizi

Bitcoin, 2009 yılında ortaya çıkan ve ardından sayısız kripto para biriminin dolaşıma girmesine zemin hazırlayan yenilikçi bir dijital para birimidir. Bitcoin; sahip olduğu market kapitalizasyonu, gün geçtikçe artan işlem adeti ve hacmi, zaman içinde daha stabil hale gelen piyasa değeri ile daha fazla birey tarafından kullanılan bir varlık haline gelmiştir. Bitcoin teknik olarak, "blok zinciri" adı verilen tüm işlemleri kapsayan ve kullanıcının bilgisayarının bir işlemin geçerliliğini doğrulamasına izin veren bir altyapı kullanır. Finansal anlamda ise Bitcoin, paranın değişim aracı olma, hesap birimi olma, vadeli işlemlerde ödeme aracı olma ve servet biriktirme aracı olma gibi temel fonksiyonlarını bir şekilde yerine getiren bir varlıktır.Bitcoin aynı zamanda, paranın basılması sürecinde madencilik (mining), paranın bireysel ve kurumsal hesaplarda korunumunu sağlayan e-cüzdan uygulamaları, teknik altyapıya odaklanan ve/veya para biriminin değeri üzerine teknik analiz hizmeti sağlayan finansal hizmetler, paranın işlem görmesini sağlayan ve diğer para birimleri ile takasını sağlayan bir borsa işlevi gören değişim aracıları, para biriminin mal ve hizmetlerin alım satımında bir ödeme aracı olarak kullanılmasına imkan veren ödeme işlemcileri ve bu hizmetlerin birden fazlasını sunan şirketlerini içeren yeni bir ekonomi oluşturmuştur. Bu yeni ekonomi fırsatları da beraberinde getirmiş ve risk sermayesi yatırımlarını kendine çekmektedir. Bu çalışma, Bitcoin ve ona bağlı olarak oluşan alt-sektörlerin oluşturmuş olduğu yeni ekonomi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte çalışma, bu yeni ekonominin geleceğine dair bir perspektif geliştirme amacını taşımaktadır ve bu konuda yapılacak ileriki çalışmalar için bir öncül çalışma olarak kullanılabilecektir. 

___

  • KÖROĞLU, S.A. (2015) “ Literatür Taraması Üzerine Notlar ve Bir Tarama Tekniği”, Gidb Dergi, Sayı 1.
  • NAKAMOTO, S. (2008) “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. http://ecee.colorado.edu/~ekeller/classes/fall2014_advsec/papers/bitcoin.pdf adresinden erişilmiştir. (Erişim tarihi: 08.08.2016)
  • PLASSARAS, N. A. (2013). “Regulating Digital Currencies: Bringing Bitcoin Within The Reach Of IMF.” Chi. J. Int'l L., 14, 377
  • ROSEN, E., WENGROWSKI, E., CLARK, G. D. & GAO, X. (2014). “Bitcoin: An Empirical Study of Cryptocurrency.”
  • STRAUSS, Michael (2010), “A Comparison of Virtual Currency Systems”, Helium, May.
  • SUTHERLAND, J. VE CANWELL, D. (2009). “Key Concepts in Leisure.” Palgrave Macmillan.