“Sessizlik” Dizisinin DSM-5’ e Göre Belirlenen Antisosyal Kişilik Bozukluğu Açısından İncelenmesi

Sessizlik dizisi altı yıl önce anne ve babasının ölümünden sorumlu tutulan henüz reşit bile olmayan Sergio Ciscar’ın ıslahevinden çıkarıldık- tan sonraki yaşamını ele almaktadır. Sergio olayın gerçekleştiği andan iti- baren 8 yıl boyunca hiç konuşmamış ve tek bir ifade dahi vermemiştir. Suçlamaları kabul ettiğini veya etmediğini belirten herhangi bir konuşması bulunmayan Sergio’nun sessizliği itiraf olarak kabul edilmiş ve reşit ol- madığı için ıslah evine gönderilmiştir. Ülkedeki tüm insanlar Sergio’nun bir katil hatta bir cani olduğuna inanmış ve ölene kadar tutuklu kalmasını ummuşlardır, fakat tüm bu insanlar arasında tek bir istisna olarak psiki- yatrist Ana Dussuel Sergio’nun suçsuz ve onun da bir kurban olduğuna inanmaktaydı. Bu sebeple Ana Dussuel mahkemeye başvurarak hem Sergi- o’nun suçsuzluğunu kanıtlamak hem de onun psikolojik durumunu incele- mek adına gizli bir araştırma başlatmıştır. Araştırma, seçilen ekip haricinde diğer bütün insanlar ve Sergio’dan gizli yürütüldüğünden başrolümüz ade- ta bir denek konumundadır. Bu süreçte olumlu ve olumsuz beklenmeyen pek çok olay gelişmiş olsa da Ana Dussuel çalışmayı yarıda bırakmamış ve sonuç alana kadar devam ettirmiştir. Dizi; Sergio ve Ana Dussuel’in göstermiş olduğu antisosyal davranışlar üzerinden ele alınmış, DSM-5’te Antisosyal Kişilik Bozukluğu olarak tanılanmış olan ruhsal bozukluk kap- samında incelenmiştir.

Analyzing the TV Series “ El Silencio” in terms of Antisocial Personality Disorder Determined According to DSM-5

The El Silencio is about the life of Sergio Ciscar, a minor who was convicted for the deaths of his parents six years ago, after his release from a juvenile detention center. Sergio has not spoken or given a single statement in the 8 years since the incident took place. His silence was ta- ken as a confession and he was sent to a juvenile detention center because he was a minor. People all over the country believed that Sergio was a murderer, even a criminal, and hoped that he would be imprisoned until his death, but there was one exception, the psychiatrist Ana Dussuel, who believed that Sergio was innocent and that he was a victim. Ana Dussuel therefore initiated a secret investigation to both prove Sergio’s innocence by appealing to the court and to examine his psychological state. Since the investigation is conducted in secret from Sergio and all other people except the selected team, our protagonist is almost a test subject. Although many unexpected events, both positive and negative, have developed in this process, Ana Dussuel has not abandoned the study and has continued it until the results are obtained. The series is analyzed through the antisocial behaviors of Sergio and Ana Dussuel and examined within the scope of the mental disorder diagnosed as Antisocial Personality Disorder in DSM-5.

___

  • Acar, K., Bilge, Y., Bogenç, A., Kendi, Ö., Tunalı, İ., (1998). İki Antisosyal Kişilik Bozukluğu Vakasının Adli Tıp Yönünden Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47(1), ss.163-169.
  • Algül, A., Ateş, M., Başoğlu, C., Çetin, M., Geçici, Ö., Gülsün, M., Özdemir, B., Semiz, B., (2009). Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olan Genç Erkeklerde Aleksitimi, Saldırganlık ve Psikopati İlişkisi. Archives of Neuropsychiatry/Noropsikiatri Arşivi, 46(4).
  • Alpay, E. H. (2006). Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı almış bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları (Master’s thesis, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü). Amerikan Psikiyatri Birliği (APA). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı (E Köroğlu Çev). Ankara: Hekimler Yayın Birliği; 2013a
  • Altınışık, B., ve Demirbaş, H.(2022). Penceredeki kadın” filminin baş karakteri olan anna fox’un ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı (DSM-5) çerçevesinde değerlendirilmesi. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi. 9(26), ss.125-135.Blair, RJR., (2001). Neurocognitive Models of Aggression, the Antisocial Personality Disorders, and Psychopathy. Journal of Neurology, Neurosurgery &Psychiatry ,71(6),727-731.
  • Ebrinç, S., Evren, C., Başoğlu, C., Çetin, M., Emiz, Ü. B., Yılmaz, V. ve Ağargün, M. Y. (2002). Adli Gözlem İçin Gelen Suçlularda Sosyodemografik Özellikler, Kaygı, Öfke İfadesi ve Benlik Saygısının Kişilik Bozukluğu ile İlişkisinin Araştırılması. Düşünen Adam Dergisi, 15, ss. 97-103.
  • Fazel, S. ve Danesh, J. (2002). Serious Mental Disorder in 23000 Prisoners: A Systematic Review of 62 Surveys. The Lancet, 359(9306), 545-550. Goldstein, R. B., Dawson, D. A., Saha, T. D., Ruan, W. J., Compton, W. M. ve Grant, B. F., (2007). Antisocial Behavioral Syndromes and DSM-IV Alcohol Use Disorders: Results From the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions., Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 31(5), 814-828.
  • Güzel, Ş. H. (2022). Kişilik Bozuklukları. E. Tuna ve Ö. Öncül-Demir (Ed.), DSM-5’e Göre Anormal Psikoloji (2. Baskı, s.551-595) içinde. Nobel Akademik Yayıncılık. Hare, R. D. (1996). Psychopathy And Antisocial Personality Disorder: A Case Of Diagnostic Confusion. Psychiatric Times, 13(2), 39-40.
  • Khalifa, N.R., Gibbon, S., Völlm, B.A., Cheung, N.H. ve McCarthy, L. (2020). Pharmacological İnterventions For Antisocial Personality Disorder (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews, (9). DOI: 10.1002/14651858.CD007667. pub3.
  • Konduz, N. (2015). DSM-5’e Göre Kişilik Bozukluğu Tanısı Alan Hastaların Kişiler Arasıİşlevsellikte Yetersizlik Düzeyleri.
  • Moran, P. (1999). The Epidemiology of Antisocial Personality Disorder. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol, 34, 231-242.
  • Murphy, J.M. (1976). Psychiatric Labelling İn Cross-Cultural Perspective. Science, 191, 1019-1028.
  • Türkçapar, H., Güriz, O., Özel, A., Işık, B. ve Dönbak Örsel, S. (2004). Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olan Hastalarda Öfke ve Depresyonun İlişkisi. Türk Psikiyatri Dergisi, 15(2), ss.119-124.