EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE ALTERNATİF BİR YÖNTEM: YARATICI DRAMA

Dramanın tanımı, uygulama aşamaları ve gerekliliği ile ilgili değişik görüşler ileri sürülmektedir. Kimilerine göre yöntem, kimilerine göre teknik, kimilerine göre de hayatın her aşamasında var olan doğal bir süreç olarak kabul edilen dramanın eğitim ve öğretim yöntemi olarak kullanımı ile ilgili tartışmalar öteden beri yapılmaktadır. Dramanın eğitim açısından önemi ve gerekliliği hakkında ileri sürenlerin önemli bir kısmı, kalıcı öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri olduğunu iddia ederler. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesinde doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki farklı tarzın benimsendiğini, herhangi bir sınırlılığa tabi olmadığı için yaratıcı drama uygulamalarının etkisinin diğer yöntemlere göre daha kalıcı olduğu, savunulan görüşler arasındadır. Yaratıcı drama uygulamalarının kendine özgü usul ve esasları bulunmakta olup bunların göz ardı edilmesi hâlinde istenen verimin elde edilmesinin mümkün olmayacağı anlaşılmaktadır. Önemli hususlardan biri de yaratıcı drama aracılığı ile hangi kazanımların gerçekleştirileceği ve bu kazanımların gerçekleştirilmesinde yaratıcı dramanın etkisi ve önemidir. Kazanımlardan en önemlisi; ekip olma, bir işi birlikte başarma ve her bireyin bu etkinlikler aracılığı ile kendini ifade etme yeterliliğine sahip olmasıdır. Sonuç olarak, yaratıcı drama eğitim ve öğretimde kullanılan bütün yöntemleri içinde barındıran etkili ve diğer yöntemlere göre etkili ve kalıcı bir öğrenme ortamı oluşturan bir yöntemdir.

AN ALTENATIVE METHOD FOR LEARNING AND TEACHING: CREATIVE DRAMA

Several argues has suggested about drama term, process of drama and necessities of this method. Creative drama has been accepted as a method, a technique or a naturel process for human being. Some of academicians has been accepted creative drama as a method and suggested one of the important method for effective and functional learning. There are two different ways for this process. Direct and indirect ways has been applied for creative drama. Because of boundlessness and effectuality, creative drama has been accepted a functional method relatively other methods. Creative drama has typical principles and style and if these principles and style ruled out, there would be ineffectiveness for learning periods. One of the important things about creative drama is effectivity for can do statements and abilities. Students can accomplish work in pairs or groups or individual. As a result, creative drama is a method for learning and training process and this method more effective than other communicative methods.

___

And, M. (1978). “İlköğretimde Tiyatro”, Tiyatro Araştırmaları Dergisi, S. 7, Ankara. Aslan, N. (1999). “Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşmasına Merhaba”. Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşması.

Demirel, Ö. (2009). Öğrenme Sanatı: İlke ve Yöntemler, Pegem Akedemi Yayıncılık, Ankara.

San, İ. (1990). “Eğitimde Yaratıcı Drama”. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23, (2): 573-582.

Tobdal, E. B. (2004). “İletişim ve Eğitimde Yaratıcı Drama Süreci”. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi. Ankara: MEB Yay.

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-9196
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Adıyaman Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SULTAN ABDÜLAZİZ’E SUNULMUŞ BİR SİYASETNÂME ÇEVİRİSİ:KAVALALI HÜSEYİN KÂZIM’IN “RİSÂLE-İ SECİYYE”Sİ

Bahir SELÇUK, Fatih ELÇİ

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE ALTERNATİF BİR YÖNTEM: YARATICI DRAMA

Giyasettin AYTAŞ

Kitap Tanıtımı: Adıyaman Ağzında Atasözleri ve Deyimler (Yrd. Doç. Dr. M. Fatih ALKAYIŞ)

Mustafa YILMAZ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİKSEL MODELLEME İLE İLGİLİ FARKINDALIKLARI

Levent AKGÜN, Alper ÇİLTAŞ, Demet DENİZ, Zeynep ÇİFTÇİ, Ahmet IŞIK

SATIŞ GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN SATIN ALMA KARARINA ETKİSİ: HİZMET SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Mehmet KARA, Duran KURU

ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA GÖRE TASARLANAN ÖĞRENME ORTAMINDA YAPILAN MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN ETKİLİLİĞİNİN İNCELENMESİ

Ramazan GÜRBÜZ, Adnan BAKİ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DERS PLANLARINDA EĞİTSEL BİLGİSAYAR OYUNLARINI ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİYLE BÜTÜNLEŞTİRMELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI

Hatice Sancar TOKMAK

İLKÖĞRETİM SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN DEMOKRATİK DEĞERLERE SAHİP OLMA DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

İsmail YÜKSEL, Şefika BAĞCI, Emine VATANSEVER

BU BENİM ESERİM BİLİM ŞENLİĞİNİN YÖNETİCİ, ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ VE FEN PROJELERİNİN KALİTESİ ODAĞINDAN GÖRÜNÜMÜ

Hasan Said TORTOP

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ

Lütfi İNCİKABI