Paratubal dev seröz kistadenom: olgu sunumu

Çoğunlukla asemptomatik embriyolojik kalıntı olarak karşımıza çıkan paratubal kistler genellikle üreme çağında tanı alırlar. Genellikle küçük boyutlarda olan bu kistler insidental olarak saptanırlar. Çok nadiren komplike olarak cerrahi gerektirebilir. Bu makalede kliniğimizde tedavi ettiğimiz 17 yaşında 30x25x10 cm boyutlarındaki pelvik kitle tanılı vakayı sunmayı amaçladık. Laparatomi ile kist eksizyonu uygulanan hastadan 5 kg ağırlıkta paratubal kist çıkarıldı. Histopatolojik değerlendirmede paratubal seröz kistadenom tanısı konulan hasta şifa ile taburcu edildi. Sonuç olarak nadirde olsa çok büyük boyutlarda basit görünümlü kistik pelvik kitlelerde paratubal seröz kistadenom tanısı akılda tutulmalıdır.

Paratubal giant serous cystadenoma: case report

Paratubal cysts, which mostly appear as asymptomatic embryological residues, are generally diagnosed in reproductive age. These cysts, which are generally small in size, are detected incidentally. They are rarely complicated and may require surgery. In this article, we presented a 17-year old 30x25x10 cm pelvic mass diagnosed case that we treated in our clinic. A 5 kg paratubal cyst was removed from the patient who underwent cyst excision with laparotomy. The patient was diagnosed with paratubal serous cystadenoma in histopathological evaluation. The patient was discharged with healing. In conclusion, the diagnosis of paratubal serous cystadenoma should be kept in mind in very large sizes of simple-looking cystic pelvic masses.

___

  • Perlman S, Hertweck P, Fallat ME. Paratubal and tubal abnormalities. Semin Pediatr Surg. 2005;14:124-34.
  • Gölbaşı C, Taner CE, Ekin A, Hürcan E, Gümüş İ, Solakoğlu Kahraman D. Dev paratubal kisti olan bir genç kadın. Cukurova Med J 2016;41(3):573-576. Doi: 10.17826/cukmedj.237545.
  • Koc E, Turkyilmaz C, Atalay Y, Basaklar C, Bideci A. Neonatal ovarian cyst asociated with intestinal obstruction. Indian J Pediatr. 1997;64:555-7.
  • Kafadar S, Kafadar H. Karın Ağrısı Şikâyeti ile Gelen Ergen Kızlarda İmperfore Himene İkincil Hematokolpos. Adıyaman Üni. Sağlık Bilimleri Derg, 2017; 3(1):407-417.
  • Kiseli M, Caglar GS, Cengiz SD, Karadag D, Yılmaz MB. Clinical diagnosis and complications of paratubal cysts: review of the literature and report of uncommon presentations. Arch Gynecol Obstet. 2012 Jun;285(6):1563-9. doi: 10.1007/s00404-012-2304-8.
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Popüler kültür ve hemşirelik

Ebru ÖZTÜRK, Zehra CAN, Fatma KARASU, Hasan ÇAM

Bir doğum hastanesinde HBsAg tarama testi ve Hepatit B’yi önleme uygulamalarının değerlendirilmesi

Burcu BEYAZGÜL, Engin ÖZTÜRK, İbrahim KORUK, Fatma KORUK

Hemşirelik öğrencilerinin vakaya dayalı öğretim tekniğine ilişkin görüşleri: nitel bir çalışma

Yasemin ALTINBAŞ, Emine DERYA İSTER

Bilgisayarlı tomografi ile choanae yükseklik ve genişlik ölçümlerinin yaş ve cinsiyete bağlı değişimlerinin değerlendirilmesi

Mahmut OKSÜZLER, Sema ÖZANDAÇ POLAT, Ayşe Gül KABAKCI

Bireyselleştirilmiş gelişimsel bakımda anne sesi ve anne kalp sesinin yenidoğan bebekler üzerindeki etkisinin incelenmesi: sistematik derleme

Suat TUNCAY, Abdullah SARMAN

Hastane genel tuvaletlerinin karbapenem dirençli gram negatif mikroorganizmaların bulaşında katkısı olabilir mi? Sosyal el yıkama gözlemleri ile birlikte değerlendirme

Sibel ALTUNIŞIK TOPLU, Yücel DUMAN, Yasemin ERSOY, Emine PARMAKSİZ

Paratubal dev seröz kistadenom: olgu sunumu

Mehmet BÜLBÜL, Necla KAYA

Yüksek dozda parasetamolün dişi sıçanların tiroid bezi üzerine olumsuz etkileri

Banu EREN, Sare ULUBAY, Dilek SAĞIR, Burcu DEMİREL YILMAZ, Sevcan MERCAN

İzole oligodonti gözlenen çocuk hastanın tedavisi: olgu sunumu

Kamile Nur TOZAR, Merve ERKMEN ALMAZ

Aspartam ve asesülfam K kullanımının testis yapısına etkilerinin ince yapı düzeyinde incelenmesi

Leman SENCAR, Yurdun KUYUCU