Gestasyonel Diyabetes Mellitus Tanısı Durumlarında Visfatin, Obestatin ve İnsülin Direnci İlişkisinin Araştırılması

Amaç: Gebeler için bir diyabet tarama yöntemi olan OGTT, GDM tanısı koymada ve erken teşhiste anne ve bebek için çok önemlidir. Bu çalışmada da GDM’ li bireylerde “Visfatin ve Obestatin” parametreleri insülin direnci ile ilgili parametrelerle karşılaştırılarak aralarındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 41 sağlıklı (kontrol) ve 34 GDM tanısı alan bireyler dahil edilmiştir. Gönüllü katılım belgesi dolduran gebelerden rutin tahlilleri sırasında bir defaya mahsus aprotinin içeren tüplere kan örnekleri alınarak gerekli parametreler çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil ettiğimiz gruplar arasında yaş dağılımı anlamlı bulunmuştur. GDM ve kontrol grupları serum lipit düzeyleri açısından karşılaştırıldığında trigliserid değeri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.05). İnsülin direnci gelişen ve insülin direnci gelişmemiş olan GDM’li gebelerde obestatin düzeyleri arasında anlamlı bir fark varken (p<0.05), visfatin düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda, visfatin ve obestatin arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). İnsülin direnci gelişen ve insülin direnci gelişmeyen GDM’li grupta obestatin arasında anlamlı bir fark bulunmasına (p<0.05) rağmen visfatin ile anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). 

Research of the Relation Between Visfatin, Obestatin AndInsulin Resistance in Gestational Diabetes Mellitus Diagnosis Situations

Aim: Oral Glucose Tolerance Test, a diabetes screening method for pregnant women, is very important for the diagnosis of Gestasyonel Diabetes Mellitus and for early diagnosis in mother and baby. In this study, it was aimed to investigate the relationship between Visfatin and Obestatin in parameters with insulin resistance parameters in Gestasyonel Diabetes Mellitus individuals.Materials and Methods: 41 healthy (control) and 34 Gestasyonel Diabetes Mellitus patients were included in the study. During the routine analysis of voluntary participation certificate, blood samples were taken from the aprotinin-containing tubes.Results: Age distribution was found to be significant among the groups included in the study. When Gestasyonel Diabetes Mellitus   and control groups were compared in terms of serum lipid levels, triglyceride value was found statistically significant (p <0.05). While there was a significant difference between obestatin levels in Gestasyonel Diabetes Mellitus pregnant women who did not develop insulin resistance and insulin resistance (p <0.05), there was no significant difference between visfatin levels (p> 0.05). Conclusion: There was no statistically significant relationship between visfatin and obestatin (p> 0.05). Although there was a significant difference (p <0.05) between obestatin and insulin resistance, there was nosignificant difference in visfatin (p> 0.05).

___

  • Kaynaklar.1. American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes--2014. Diabetes Care. 2014;37(1):14-80.
  • 2. Reece EA, Leguizamon G, Wiznitzer A: Gestational diabetes: the need for a common ground. Lancet 2009,373:1789-97.
  • 3. Işıkkent NT: Anne Serum Resistin ve Visfatin Düzeylerinin Gestasyonel Diabetes Mellitus İle İlişkisi. Uzmanlık Tezi, Düzce Üniversitesi, 2013.
  • 4. Öncül M. Gestasyonel Diabetes Mellitus Tanı ve Taramasında Leptin, Oksidatif Stresin Önemi. Uzmanlık Tezi, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 2006.
  • 5. Mecdi M. Gebelikte Gestasyonel Diyabetus Mellitus Gelişen Gebelerin Postpartum Süreçte Diyabet Taramasına Gitmelerini Etkileyen Faktörler. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013.
  • 6. Aladağ H. Gebelik Diyabeti Erken Gebelik Haftalarında Saptanabilir mi? Uzmanlık Tezi, Malatya: İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2008.
  • 7. Çamlıbel H. Karaciğer Sirozu Olan Hastalarda Serum Visfatin, HbA1c, İnsülin, C Peptid ve Açlık Kan Şekeri (AKŞ) Düzeyleri. Uzmanlık Tezi, Şanlıurfa: Harran Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2014.
  • 8. Yavuz MC. Metabolik Kontrolleri İyi ve Kötü Diabetik Periodontitisli Hastaların ve Nondiabetik Periodontitisli Hastaların Dos Tükürük ve Serum Örneklerinde Visfatin Seviyelerinin Araştırılması ve Periodontitisin Klinik ve Biyokimyasal Parametreleri İle İlişkisinin Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013
  • 9. Taşkesen D. Obez Çocuklarda Açlık ve Postprandial Serum Visfatin Düzeyleri; Antropometrik Ölçüler, Karbonhidrat ve Lipid Metabolizmasıyla İlişkisi. Uzmanlık Tezi, Eskişehir; Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2010.
  • 10. Uçgun T. Yavaş Koroner Akımda Serum Lipokin (Omentin ve Visfatin) Düzeyleri. Uzmanlık Tezi, Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2013.
  • 11. Gönen C. Polikistik Over Sendrom’lu Hastalarda İnsülin Rezistansını Gösteren Adiponektin Ghrelin, Resistin ve Visfatin Düzeylerinin incelenmesi. Uzmanlık Tezi, Denizli: Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2012.
  • 12. Gönen C. Polikistik Over Sendrom’lu Hastalarda İnsülin Rezistansını Gösteren Adiponektin Ghrelin, Resistin ve Visfatin Düzeylerinin incelenmesi. Uzmanlık Tezi, Denizli: Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2012.
  • 13. Baykuş Y. Gestasyonel Diyabetes Mellituslu Hastalarda Ghrelin, Obestatin ve Preptin Düzeylerinin ve Aralarındaki İlişkinin Karşılaştırılması. Uzmanlık Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2010.
  • 14. Bozkurt M. Tip 2 Diyabetli Hastalarda İnsülin Direnci ve Beta Hücre Fonksiyonu ile Leptin Grelini Obestatin ve Resistin İlişkisi. Uzmanlık Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2009.
  • 15. Memi G. Obezite İle İndüklenen Kardiyak Hemodinamik Değişimler Üzerine Egzersiz ve Obestatinin Koruyucu Rolü. Doktora Tezi, Edirne; Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015.
  • 16. Kösenli V. Obezite ve İnsülin Direnci. Uzmanlık Tezi, İstanbul: Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2014.
  • 17. O'Sullivan JB: Diabetes mellitus after GDM. Diabetes 40(2):131-5,1991.18. O’Sullivan JB, Mahan CB, Criteria fort he oral glucose tolrance test in pregnancy. Diabetes 1964;13:278-285.
  • 19. Buchanan TA, Metzger BE, Freinkel N, Bergman RN. Insulin sensitivity and beta-cell.
  • 20. Retnakaran R, et al. Reduced adiponectin concentration in women with gestational diabetes: a potential factor in progression to type 2 diabetes. Diabetes Care 2004;27:799-800.
  • 21. Sheffield JS. Maternal diabetes mellitus and infants malformations. Obstet Gynecol 2002;100:925-930
  • 22. Hadden DR. Poor pregnancy outcome for women with type 2 diabetes. Diabetes Med 2003;20:506-507.
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

HbA1c Testi için Maliyet Etkinlik Değerlendirmesi

Mehmet ÖZDİN, Hayrullah YAZAR, Durhasan MUNDAN

HEMŞİRELERİN CERRAHİ HASTASININ BESLENMESİ KONUSUNDA BİLGİ, TUTUM VE UYGULAMALARININ İNCELENMESİ

Esma ÖZŞAKER, Melike KARASU

Preterm doğum riski olan çoğul gebelerde akciğer maturasyonu için kortikosteroid kullanımı; Perinatal sonuçlar

Mehmet BÜLBÜL, Esra Boyar, İpek Çakılkaya, Selahaddin AKAR, Berna Dilbaz

Obsesif Kompulsif Bozukluk Güçlendirme Tedavisinde Aripiprazol, Klomipramin ve Buspironun Etkinliği: Retrospektif Bir Araştırma

Murat Eren ÖZEN, Aysun KALENDEROĞLU, Mustafa ÇELİK, Mehmet Hamdi ÖRÜM, Çiçek HOCAOĞLU

Hayvan Deneyi Çalışmalarında Etik Kuralların Tarihçesi ve Önemi

Öznur Uludağ

CLASSIFICATION OF THE 355 OPERATED INGUINAL HERNIA AND THE POSTOPERATIVE EVALUATION OF THE LICHTENSTEIN METHOD

Tayfun BİLGİÇ

EVALUATION OF FORENSIC CASES ASSOCIATED WITH NEUROCHIRURGY ADMITTED TO EMERGENCY CLINIC

Şeyho Cem YÜCETAŞ, Hüseyin KAFADAR

Sezaryen sonrası nadir bir postoperatif komplikasyon: Tüberküloz Peritonit; Olgu Sunumu

Mehmet BÜLBÜL, Mustafa GÖKSU, Tuğba MANDAL, Berna DİLBAZ

Sistemik sklerozis ve sjögren sendromu olan hastada off-pump koroner arter baypas greft cerrahisi

Arda Aybars PALA, Temmuz TANER, Ahmet Burak TATLI

Doğum eylemindeki gebelerde intravenöz parasetamol kullanımının analjezik etkinliği; prospektif, randomize kontrollü çalışma.

Gerçek AYDIN, Mehpare TÜFEKÇİ, Mehmet BÜLBÜL, Ahmet YILMAZ, Kemal ÖZERKAN