6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Sözlü Yargılama Hükmünün Adil Yargılanma Hakkı ile Olan Rabıtası

Bu çalışma, hukuk yargılamasının hükümden önceki son aşaması olan sözlü yargılama aşamasının; adil yargılanma hakkının alt başlığı olan hukuki dinlenilme hakkının tesisi bakımından son derece önemli olduğunu ancak uygulamada mahkemelerin sözlü yargılama aşamasına gerekli önemi vermediklerini ve yargılamanın bu aşamasını tamamen şekilden ibaret gördüklerini vurgulamak için hazırlanmıştır. Adil yargılanma hakkı çatısı altındaki hukuki dinlenilme hakkının pozitif hukuktaki karşılığı olan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi; davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir. Açıklamada bulunma hakkı, tarafların, yazılı veya sözlü şekilde iddia ve savunmalara karşı itirazda bulunabilme, davaya ilişkin beyanda bulunmalarını sağlar. Belirtilen hukuki dinlenilme hakkının tesisi için en önemli araç duruşma yapılmasıdır. Bu amaca hizmet etmesi için de 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 186. maddesinde sözlü yargılama aşaması kaleme alınmıştır. Zira mahkemece sözlü yargılama aşamasında taraflar dinlendikten sonra hükmün oluşması söz konusu olacağı için hukuki dinlenilme hakkının somutlaştığı bir aşama olacaktır.

The Relationship between the Oral Trial Provision in the Code of Civil Procedure No. 6100 and the Right to a Fair Trial

In this study, the oral judgment phase; it has been prepared to emphasize that the right to be heard, which is the subtitle of the right to a fair trial, is extremely important in terms of establishing the right to be heard, but in prac-tice, the courts do not give the necessary im-portance to the oral trial stage and they see this stage of the trial as purely form.Article 27 of the Code of Civil Procedure No. 6100, which is the positive legal equivalent of the right to be heard under the umbrella of the right to a fair trial; The parties to the case, the intervenors and other relevant parties of the proceedings have the right to be heard legally in connection with their own rights, and this right includes the right to be informed about the trial, the right to explain and prove, the court's evaluation by taking into account the explanations, and the concrete and clear justification of the decisions.The right to make a statement enables the parties to object to the claims and defenses in written or verbal form and to make a state-ment regarding the case. The most important tool for the establishment of the stated right to be heard is the hearing. In order to serve this purpose, the oral judgment phase is writ-ten in article 186 of the Code of Civil Proce-dure No. 6100.Because, after hearing the parties at the oral trial stage by the court, the judgment will be formed, and there will be a stage in which the right to be heard becomes concrete.

___

  • Arslan Ramazan/Yılmaz Ejder/Ayvaz Taşpınar Sema/Hanağası Emel, Medeni Usul Hukuku, Yetkin Yay., Ankara, 2021, 7. Baskı.
  • İnceoğlu, Sibel, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararlarında Adil Yargılanma Hakkı, Kamu ve Özel Hukuk Alanlarında Ortak Yargısal Hak ve İlkeler, Beta Yay., İstanbul, 2013, 4. Tıpkı Baskı.
  • Özekes, Muhammet, Medeni Usul Hukukunda Hukuki Dinlenilme Hakkı, Yetkin Yay., Ankara, 2003.
  • Pekcanıtez, Hakan, “Medeni Yargıda Adil Yargılanma”, İzmir Barosu Dergisi, 1997/2.
  • Pekcanıtez, Hakan, “Hukuki Dinlenilme Hakkı”, Prof. Dr. Seyfullah
  • Edis’e Armağan, İzmir, 2000 .
  • Tanrıver, Süha, “Hukuk Yargısı (Medeni Yargı) Bağlamında Adil Yargılanma Hakkı”, TBB Dergisi, Sayı: 53, 2004.
  • Yılmaz, Ejder, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Şerhi, Cilt 3, Yetkin Yay., Ankara, 2021, 4. Baskı.
Adalet Dergisi -Cover
  • ISSN: 1011-730X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: ADALET BAKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI