Thalassemia Majör Hemogiobinopatisinde İskelet Sistemine Ait Bozukluklar ve Tedavilerindeki Özellikler (iki olgu sebebiyle)

Thalassemia Major Hemoglobinopatisinin iskelet sisteminde bazı bozukluklara yol açtığı bilinmektedir. Kliniğimizde iki hasta bu sebeple cerrahi tedavi görmüştür. Bunlardan bir tanesinde tibia üst uç epifizinin erken kapanmasına bağlı olarak deformite gelişmiş ve osteotomi yapılarak açılanma düzeltilmiştir. Diğerinde ise patolojik kırık oluşmuş ve cild traksiyonu ve pelvi pedal alçı uygulanarak tedavi edilmiştir. Yazıda, iki olgu sebebiyle literatür ışığında bu hemoglobinopati tekrar gözden geçirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

-

Skeletal dısordehs in thalassemia major hemoglobınopatıe and theır treatment

It is known that some skeletal anomalies are seen in Thalassemia Mojor Hemoglobinopaties. In our clinic, we treated two patients who have had Thalassemia Mojor Hemoglobinopatis. One of them had tibial deformity due to early closure of upper tibial epishysis, other one had pathological fracture of the femur. In this paper we discussed this disease and its skeletal affections under the knowledge of literature.
Keywords:

-,