Bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte geleneksel ticaret yöntemleri de değişmiş ve bu değişimin sonucunda e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Türkiye’de büyümekte olan bir pazar payına e-ticaret alanında, farklı kategorilerde ürün ve hizmet sunan birçok e-ticaret sitesi faaliyet göstermektedir. Bu çalışma kapsamında e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş sıklığı ile farklı faktörler arasındaki ilişkiler incelenmiş aynı zamanda cinsiyete bağlı olarak değişen tercihlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda 1176 kullanıcıya anket uygulanmıştır. Anket bulguları; korelasyon, t-test ve ki kare testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, e-ticaret sitelerinin kullanım sıklığını etkileyen farklı faktörler ve cinsiyet gruplarına göre farklılaşan kullanım alışkanlıkları ortaya konmuştur.
With the development of information technologies, traditional trading methods have also changed and the concept of e-commerce has emerged as a result of this change. In the field of e-commerce, which has a growing market share, in Turkey, there are several e-commerce sites that offer products and services in different categories. Within the scope of this study, the relationships between the frequency of shopping from e-commerce sites and different factors were examined, and at the same time, it was aimed to reveal the changing preferences depending on gender. For these purposes, a questionnaire was applied to 1176 users of e-commerce sites. Survey findings were analyzed with correlation, t-test and chi-square tests. As a result, different factors affecting the frequency of use of e-commerce sites and usage habits that differ according to gender groups have been revealed. "> [PDF] E-Ticaret Sitelerinden Alışveriş Yapan Kullanıcıların Davranışlarının İncelenmesi | [PDF] Investigation of the Behaviors of Users’ Who Shop from E-Commerce Sites Bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte geleneksel ticaret yöntemleri de değişmiş ve bu değişimin sonucunda e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Türkiye’de büyümekte olan bir pazar payına e-ticaret alanında, farklı kategorilerde ürün ve hizmet sunan birçok e-ticaret sitesi faaliyet göstermektedir. Bu çalışma kapsamında e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş sıklığı ile farklı faktörler arasındaki ilişkiler incelenmiş aynı zamanda cinsiyete bağlı olarak değişen tercihlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda 1176 kullanıcıya anket uygulanmıştır. Anket bulguları; korelasyon, t-test ve ki kare testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, e-ticaret sitelerinin kullanım sıklığını etkileyen farklı faktörler ve cinsiyet gruplarına göre farklılaşan kullanım alışkanlıkları ortaya konmuştur. "> Bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte geleneksel ticaret yöntemleri de değişmiş ve bu değişimin sonucunda e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Türkiye’de büyümekte olan bir pazar payına e-ticaret alanında, farklı kategorilerde ürün ve hizmet sunan birçok e-ticaret sitesi faaliyet göstermektedir. Bu çalışma kapsamında e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş sıklığı ile farklı faktörler arasındaki ilişkiler incelenmiş aynı zamanda cinsiyete bağlı olarak değişen tercihlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda 1176 kullanıcıya anket uygulanmıştır. Anket bulguları; korelasyon, t-test ve ki kare testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, e-ticaret sitelerinin kullanım sıklığını etkileyen farklı faktörler ve cinsiyet gruplarına göre farklılaşan kullanım alışkanlıkları ortaya konmuştur.
With the development of information technologies, traditional trading methods have also changed and the concept of e-commerce has emerged as a result of this change. In the field of e-commerce, which has a growing market share, in Turkey, there are several e-commerce sites that offer products and services in different categories. Within the scope of this study, the relationships between the frequency of shopping from e-commerce sites and different factors were examined, and at the same time, it was aimed to reveal the changing preferences depending on gender. For these purposes, a questionnaire was applied to 1176 users of e-commerce sites. Survey findings were analyzed with correlation, t-test and chi-square tests. As a result, different factors affecting the frequency of use of e-commerce sites and usage habits that differ according to gender groups have been revealed. ">

E-Ticaret Sitelerinden Alışveriş Yapan Kullanıcıların Davranışlarının İncelenmesi

Bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte geleneksel ticaret yöntemleri de değişmiş ve bu değişimin sonucunda e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Türkiye’de büyümekte olan bir pazar payına e-ticaret alanında, farklı kategorilerde ürün ve hizmet sunan birçok e-ticaret sitesi faaliyet göstermektedir. Bu çalışma kapsamında e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş sıklığı ile farklı faktörler arasındaki ilişkiler incelenmiş aynı zamanda cinsiyete bağlı olarak değişen tercihlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda 1176 kullanıcıya anket uygulanmıştır. Anket bulguları; korelasyon, t-test ve ki kare testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, e-ticaret sitelerinin kullanım sıklığını etkileyen farklı faktörler ve cinsiyet gruplarına göre farklılaşan kullanım alışkanlıkları ortaya konmuştur.

Investigation of the Behaviors of Users’ Who Shop from E-Commerce Sites

With the development of information technologies, traditional trading methods have also changed and the concept of e-commerce has emerged as a result of this change. In the field of e-commerce, which has a growing market share, in Turkey, there are several e-commerce sites that offer products and services in different categories. Within the scope of this study, the relationships between the frequency of shopping from e-commerce sites and different factors were examined, and at the same time, it was aimed to reveal the changing preferences depending on gender. For these purposes, a questionnaire was applied to 1176 users of e-commerce sites. Survey findings were analyzed with correlation, t-test and chi-square tests. As a result, different factors affecting the frequency of use of e-commerce sites and usage habits that differ according to gender groups have been revealed.

___

  • Akpunar, E. N. (2017). Türkiye›de elektronik dış ticaretin gelişimi ve istihdam ilişkisi. Harran Educational Journal, 2(2), 18-32. doi:10.22596/2017.0202.18.32
  • Bucaklı, A. T. (2007). Elektronik ticaret. İstanbul: Kadir Has Üniversitesi.
  • Deloitte, & TÜSİAD. (2019). E-Ticaretin gelişimi, sınırların aşılması ve yeni normlar. TÜSİAD.
  • Fedder, C., Shweta, J., & Upadhyaya, J. (2018). Brand growth through a cross-generational approach to consumer profiling. Deloitte Insights.
  • Gedik, Y. (2021). E-Ticaret: Teorik bir çerçeve. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 184-198. doi:10.33537/sobild.2021.12.1.16
  • Gençyürek Erdoğan, M. (2020). Covid-19 döneminde e-ticaret ve dijital reklam yatırımları. Selçuk İletişim Dergisi, 13(3), 1296-1318. doi:10.18094/ JOSC.776605
  • Güzel, Y., İpek, G., Yıldırım Yılmaz, T., Babaoğul, M., Şener, A., Buğday, E. B., & Yücel, S. (2018). Customer profile and consciousness levels research report. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı.
  • Hatipoğlu, C., & Altan, İ. M. (2021). Türkiye›de e-ticaret hizmetlerinin moora yöntemi ile incelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 68, 372-383. doi:10.51290/dpusbe.875064
  • HDE Handelsverband Deutschland. (2019). Online monitor. HDE Handelsverband Deutschland.
  • Kantarcı, Ö., Özalp, M., Sezginsoy, C., Özaşkınlı, O., & Cavlak, C. (2017). Dijitalleşen dünyada ekonominin itici gücü: E-ticaret. İstanbul: TÜSİAD Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği.
  • Kıran, S. (2020). Impact of social network use in Turkey on e-commerce based on Facebook case. International Journal of Research and Scientific Innovation (IJRSI), 7(3), 160-167.
  • KPMG. (2017). The truth about online consumers 2017 global online consumer report. KPMG.
  • Küçükyılmazlar, A. (2006). Elektronik ticaret rehberi. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.
  • Laudon, K. C., & Laudon, J. P. (2012). Essentials of management information systems (10 ed.). New Jersey, USA: Pearson.
  • PwC. (2016). Total retail survey 2016. PwC.
  • Şekerel Erdoğan, D., & Unutkan, İ. (2019). Türkiye›de FMCG trendleri ve e-ticaret. Nielsen.
  • TÜBİSAD. (2019). TÜBİSAD e-ticaret 2019 pazar büyüklüğü raporu. İstanbul: TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği.
  • TÜİK. (2020). Hanehalkı bilişim teknolojileri (BT) kullanım araştırması. TÜİK.
  • Twentify. (2018). Türkiye›de e-ticaret: Çevrimiçi alışverişte tüketici davranışları araştırması ve marka karşılaştırması. Twentify.
  • wearesocial, & Hootsuite. (2019). Digital 2019 Turkey. we are social, Hootsuite.
Acta Infologica-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi
Academic Researches Index - FooterLogo