Bu çalışmada endüstriyel delme artıkları ile üretilmiş cam elyaf takviyeli betonların mekanik performansı ele alınmıştır. Çapları 5 mm ve 7 mm olan iki tür zımba ile delme artığı kompozit üretiminde kullanılmıştır. Cam elyaflar ağırlıkça %3 olarak, delme artıkları ise yine ağırlıkça %1, %1,5 ve %2 olarak kompozit karışımlarına eklenmiştir. Üretilen numuneler üzerinde basınç, çekme dayanımları ve büzülme testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, donma ve çözünme etkisi de incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre zımba ile delme artığının ağırlıkça %1,5 oranında kullanılmasının kompozitlerin basınç ve çekme gerilmeleri özelliklerini iyileştirdiği ortaya çıkmıştır. Büzülme davranışı incelendiğinde ise ağırlıkça %2 oranında delme artığı kullanılmasının bu davranış altındaki etkileri azalttığı görüşmüştür.
This paper deals with the mechanical performances of glass fiber reinforced cementitious composites made with industrial punching scrap. Two types of scraps with diameters of 5 mm and 7 mm were used in the production of cementitious composite. The glass fibers were added at the ratio of 3 % by weight, and scrap were mixed with the weight ratios of 1%, 1.5% and 2%. Pressure, flexural strength, and shrinkage tests were carried out on the produced samples. In addition, freezing and thawing effects were also investigated. According to the results of the study, it was found that using scrap 1.5% by weight improves the properties of the pressure and flexural strength properties of the composites. It was also observed that using scrap 2% by weight waste reduces the effects, when the shrinkage behavior was examined. "> [PDF] Endüstriyel Delme Artığı ile Üretilmiş Cam Elyaf Takviyeli Çimento Bazlı Kompozitlerin Mekanik Özellikleri | [PDF] Mechanical Performances of Glass Fiber Reinforced Cementitious Composites Made with Punching Scrap Bu çalışmada endüstriyel delme artıkları ile üretilmiş cam elyaf takviyeli betonların mekanik performansı ele alınmıştır. Çapları 5 mm ve 7 mm olan iki tür zımba ile delme artığı kompozit üretiminde kullanılmıştır. Cam elyaflar ağırlıkça %3 olarak, delme artıkları ise yine ağırlıkça %1, %1,5 ve %2 olarak kompozit karışımlarına eklenmiştir. Üretilen numuneler üzerinde basınç, çekme dayanımları ve büzülme testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, donma ve çözünme etkisi de incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre zımba ile delme artığının ağırlıkça %1,5 oranında kullanılmasının kompozitlerin basınç ve çekme gerilmeleri özelliklerini iyileştirdiği ortaya çıkmıştır. Büzülme davranışı incelendiğinde ise ağırlıkça %2 oranında delme artığı kullanılmasının bu davranış altındaki etkileri azalttığı görüşmüştür. "> Bu çalışmada endüstriyel delme artıkları ile üretilmiş cam elyaf takviyeli betonların mekanik performansı ele alınmıştır. Çapları 5 mm ve 7 mm olan iki tür zımba ile delme artığı kompozit üretiminde kullanılmıştır. Cam elyaflar ağırlıkça %3 olarak, delme artıkları ise yine ağırlıkça %1, %1,5 ve %2 olarak kompozit karışımlarına eklenmiştir. Üretilen numuneler üzerinde basınç, çekme dayanımları ve büzülme testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, donma ve çözünme etkisi de incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre zımba ile delme artığının ağırlıkça %1,5 oranında kullanılmasının kompozitlerin basınç ve çekme gerilmeleri özelliklerini iyileştirdiği ortaya çıkmıştır. Büzülme davranışı incelendiğinde ise ağırlıkça %2 oranında delme artığı kullanılmasının bu davranış altındaki etkileri azalttığı görüşmüştür.
This paper deals with the mechanical performances of glass fiber reinforced cementitious composites made with industrial punching scrap. Two types of scraps with diameters of 5 mm and 7 mm were used in the production of cementitious composite. The glass fibers were added at the ratio of 3 % by weight, and scrap were mixed with the weight ratios of 1%, 1.5% and 2%. Pressure, flexural strength, and shrinkage tests were carried out on the produced samples. In addition, freezing and thawing effects were also investigated. According to the results of the study, it was found that using scrap 1.5% by weight improves the properties of the pressure and flexural strength properties of the composites. It was also observed that using scrap 2% by weight waste reduces the effects, when the shrinkage behavior was examined. ">

Endüstriyel Delme Artığı ile Üretilmiş Cam Elyaf Takviyeli Çimento Bazlı Kompozitlerin Mekanik Özellikleri

Bu çalışmada endüstriyel delme artıkları ile üretilmiş cam elyaf takviyeli betonların mekanik performansı ele alınmıştır. Çapları 5 mm ve 7 mm olan iki tür zımba ile delme artığı kompozit üretiminde kullanılmıştır. Cam elyaflar ağırlıkça %3 olarak, delme artıkları ise yine ağırlıkça %1, %1,5 ve %2 olarak kompozit karışımlarına eklenmiştir. Üretilen numuneler üzerinde basınç, çekme dayanımları ve büzülme testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, donma ve çözünme etkisi de incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre zımba ile delme artığının ağırlıkça %1,5 oranında kullanılmasının kompozitlerin basınç ve çekme gerilmeleri özelliklerini iyileştirdiği ortaya çıkmıştır. Büzülme davranışı incelendiğinde ise ağırlıkça %2 oranında delme artığı kullanılmasının bu davranış altındaki etkileri azalttığı görüşmüştür.

Mechanical Performances of Glass Fiber Reinforced Cementitious Composites Made with Punching Scrap

This paper deals with the mechanical performances of glass fiber reinforced cementitious composites made with industrial punching scrap. Two types of scraps with diameters of 5 mm and 7 mm were used in the production of cementitious composite. The glass fibers were added at the ratio of 3 % by weight, and scrap were mixed with the weight ratios of 1%, 1.5% and 2%. Pressure, flexural strength, and shrinkage tests were carried out on the produced samples. In addition, freezing and thawing effects were also investigated. According to the results of the study, it was found that using scrap 1.5% by weight improves the properties of the pressure and flexural strength properties of the composites. It was also observed that using scrap 2% by weight waste reduces the effects, when the shrinkage behavior was examined.

___

  • [1] Bentur, A., and S. Mindess. Fibre reinforced cementitious composites. CRC Press, 2014.
  • [2] Halpin, J. C. Primer on Composite Materials Analysis, (Revised). Routledge, 2017.
  • [3] Kasagani, H., and C. B. K. Rao. "Effect of graded fibers on stress strain behaviour of Glass Fiber Reinforced Concrete in tension." Construction and Building Materials 183 (2018): 592-604.
  • [4] Betterman, L. R., C. Ouyang, and S. P. Shah. "Fibermatrix interaction in microfiber-reinforced mortar." Advanced Cement Based Materials 2.2 (1995): 53-61.
  • [5] Song, P. S., and S. Hwang. "Mechanical properties of high-strength steel fiber-reinforced concrete." Construction and Building Materials 18.9 (2004): 669-673.
  • [6] Neville,A.M., Brooks, J.J., (1987) Concrete Technology Longman Scientific and Technical, p.285.
  • [7] Dehghan, A., Karl P., and A. Shvarzman. Recycled glass fiber reinforced polymer additions to Portland cement concrete. Construction and Building Materials 146, 2017: 238-250.
  • [8] Sathanandam, T., Low carbon building: Experimental insight on the use of fly ash and glass fibre for making geopolymer concrete. Sustainable Environment Research 27.3 (2017): 146-153.
  • [9] Mastali, M., A. Dalvand, and A. R. Sattarifard. The impact resistance and mechanical properties of reinforced self-compacting concrete with recycled glass fibre reinforced polymers. Journal of Cleaner Production, 124 2016: 312-324.
  • [10] Vijayalakshmi, M., and A. S. S. Sekar. Strength and durability properties of concrete made with granite industry waste. Construction and Building Materials 46, 2013: 1-7.
  • [11] Marcondes, P.V.D., Eto, A.M., P.A.C. Beltrǎo, P.C. Borges, A smart stamping tool for punching and broaching combination, Journal of Materials Processing Technology,206(2008) 184–193.
  • [12] Hatanaka N., Yamaguchi K., Takakura N. and Iizuka T. Simulation of sheared edge formation process in blanking of sheet metals, Journal of Materials Processing Technology, 140,2003: 628–634.
  • [13] Yağır, M. O., & Mete, O. H., Proses azaltıcı kalıp tasarımında endüstriyel bir ürünün delme ve kılavuz çekme işlemlerinin nümerik model analizi. Sakarya University Journal of Science, 21(2), 2017,131-140.
ACADEMIC PLATFORM-JOURNAL OF ENGINEERING AND SCIENCE-Cover
  • ISSN: 2147-4575
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Akademik Perspektif Derneği
Academic Researches Index - FooterLogo