Derme Dergisinde Yer Alan Âşıklar ve Şairler Üzerine Bir Değerlendirme

Derme Dergisi, Malatya Halkevine bağlı olarak çıkmış ve 1937-1950 yılları arasında kültür, sanat, edebiyat, etnoloji, tıp, ziraat alanlarında yayınlar yapmış bir dergidir. Dergi Dergisi, yayın süresi boyunca bölgede birçok önemli çalışmalarının yapılmasına, yayınlanmasına olanak sağlamıştır. Bu dergide yer alan halkbilim çalışmaları ise önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmamızda Derme Dergisin tanıtımı yapılacak ve hakkında bilgi sahibi olmadığımız, genelde antolojilerde de yer almayan Malatyalı ve Adıyamanlı âşıklar ve şairler hakkında bilgi verilecektir. Bu çalışmayla birlikte tarihin tozlu sayfaları arasında kalmış ve unutulmaya yüz tutmuş bilinmeyen âşıklar ve şairler edebiyat dünyasına tanıtılacak ve güncel yazılı literatüre geçirilecektir.
Anahtar Kelimeler:

Derme Dergisi, , Folklor, , Edebiyat, , Âşık, , Şair

An Evaluatıon on Minstrel and Poets in Derme Journal

Derme is a journal published under the Malatya Community Centers and published in the fields of culture, art, literature, ethnology, medicine and agriculture between 1937-1950. During the publication period of the journal, it has enabled many important works to be done and published in the region. Folklore studies in the collection have an important place. In this study, information will be given about minstrels and poets, whose place and poetry are unknown in Malatya poetry anthologies, which were introduced in Derme journaland we do not have any information about. In this way, both lovers and poets of unknown Malatya will be introduced to the world of literature and transferred to the written literature.

___

  • Bilgin, M. Ş. (2015). Adıyamanlı Divan Şairleri ve Şiirleri, Ankara TDV Yayınları.
  • Çiftlikçi, R. (2000). Arapkirli Halk Şairi Fehmi Gür I_II, Malatya: Malatya Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Emir, S. (2004). Arguvanlı Âşık Balı Günlüğü Ve Şiirleri, Malatya: Rektur Matbaası.
  • Gülseren, M.- A.Ş. (1991). Malatyalı Şairler Antolojisi 2. Cild, Malatya: Yenimalatya Gazetesi Ofset Tesisler.
  • Kavruk, H.-M.Ö. (2006). Geçmişten Günümüze Malatya Şairleri, Malatya: Malatya Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Özüçetin, Y. vd. (2016), “Malatya Halkevi ve Faaliyetleri”, Uluslar Arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cild:9, S.46, pp. 221-244.
  • Solmaz, F. (2019a). “Derme Dergisinde ve Malatya’da Folklorik Unsurlar”, Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Sciences, C.42, pp.390-408.
  • Solmaz, F. (2019b). “Âşık Balı”, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü II, Ankara: Ahmet Yesevî Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesi.
  • Solmaz, F. (2020c). “Yaşayan İnsan Hazinesi/Halk Ozanı Sevim Emir (Karagünlü)”, Karabük Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, C.4, S.1, pp.26-48.