Dental fotoğrafçılık; tedavi takibi, hasta ile olan iletişim, adli kanıt niteliği taşıma, klinik muayeneye ek bir muayene yöntemi olabilme gibi önemli avantajları nedeni ile gün geçtikçe artan bir şekilde diş hekimleri tarafından ilgi görmektedir. Diş hekimliğinde fotoğrafçılık için ekipman seçimini ve fotoğraf tekniğini anlatan bu konuda çok sayıda makale yayınlanmıştır. Ancak fotoğrafik ekipman ve tekniğin göz korkutması, bilgi eksikliği, klinik iş yükünü artırma ya da kesintiye uğratma endişesi ve maliyet gibi nedenlerden dolayı diş hekimleri dental fotoğrafçılığı kendi uygulamalarında kullanmakta isteksiz olabilmektedir. Doğru bir eğitim ve yeterli pratik uygulama ile her diş hekiminin fotoğraflama işlemlerini hasta iş akışını aksatmayacak şekilde uygulaması mümkün olmaktadır. Bu derlemede dijital dental fotoğrafçılıkta temel kavramların tanımlanması, konu ile ilgili en son gelişmelerin paylaşılması ve literatürdeki çalışmaların tartışılması amaçlanmıştır.
Dental photography is gaining inreasing interest by dentists due to its important advantages such as follow-up of treatment, communication with the patient, carrying forensic evidence quality, and being an additional examination method to the clinical examination. Numerous articles have been published on the subject of equipment selection and photographic technique for photography in dentistry. However, because of the intimidation of photographic equipment and technique, lack of information, interruptions in workflow and rarely cost, dentists are reported to be reluctant to use their photographs in their own practice. It is possible for every dentist to perform his/her photographic work in a way that does not interfere with the patient workflow with accurate and training and adequate practice. In this review, it is aimed to define the basic concepts of digital dental photography, to share the latest developments and to discuss the studies in the literature "> [PDF] Dijital dental fotoğrafçılık | [PDF] Digital dental photography Dental fotoğrafçılık; tedavi takibi, hasta ile olan iletişim, adli kanıt niteliği taşıma, klinik muayeneye ek bir muayene yöntemi olabilme gibi önemli avantajları nedeni ile gün geçtikçe artan bir şekilde diş hekimleri tarafından ilgi görmektedir. Diş hekimliğinde fotoğrafçılık için ekipman seçimini ve fotoğraf tekniğini anlatan bu konuda çok sayıda makale yayınlanmıştır. Ancak fotoğrafik ekipman ve tekniğin göz korkutması, bilgi eksikliği, klinik iş yükünü artırma ya da kesintiye uğratma endişesi ve maliyet gibi nedenlerden dolayı diş hekimleri dental fotoğrafçılığı kendi uygulamalarında kullanmakta isteksiz olabilmektedir. Doğru bir eğitim ve yeterli pratik uygulama ile her diş hekiminin fotoğraflama işlemlerini hasta iş akışını aksatmayacak şekilde uygulaması mümkün olmaktadır. Bu derlemede dijital dental fotoğrafçılıkta temel kavramların tanımlanması, konu ile ilgili en son gelişmelerin paylaşılması ve literatürdeki çalışmaların tartışılması amaçlanmıştır. "> Dental fotoğrafçılık; tedavi takibi, hasta ile olan iletişim, adli kanıt niteliği taşıma, klinik muayeneye ek bir muayene yöntemi olabilme gibi önemli avantajları nedeni ile gün geçtikçe artan bir şekilde diş hekimleri tarafından ilgi görmektedir. Diş hekimliğinde fotoğrafçılık için ekipman seçimini ve fotoğraf tekniğini anlatan bu konuda çok sayıda makale yayınlanmıştır. Ancak fotoğrafik ekipman ve tekniğin göz korkutması, bilgi eksikliği, klinik iş yükünü artırma ya da kesintiye uğratma endişesi ve maliyet gibi nedenlerden dolayı diş hekimleri dental fotoğrafçılığı kendi uygulamalarında kullanmakta isteksiz olabilmektedir. Doğru bir eğitim ve yeterli pratik uygulama ile her diş hekiminin fotoğraflama işlemlerini hasta iş akışını aksatmayacak şekilde uygulaması mümkün olmaktadır. Bu derlemede dijital dental fotoğrafçılıkta temel kavramların tanımlanması, konu ile ilgili en son gelişmelerin paylaşılması ve literatürdeki çalışmaların tartışılması amaçlanmıştır.
Dental photography is gaining inreasing interest by dentists due to its important advantages such as follow-up of treatment, communication with the patient, carrying forensic evidence quality, and being an additional examination method to the clinical examination. Numerous articles have been published on the subject of equipment selection and photographic technique for photography in dentistry. However, because of the intimidation of photographic equipment and technique, lack of information, interruptions in workflow and rarely cost, dentists are reported to be reluctant to use their photographs in their own practice. It is possible for every dentist to perform his/her photographic work in a way that does not interfere with the patient workflow with accurate and training and adequate practice. In this review, it is aimed to define the basic concepts of digital dental photography, to share the latest developments and to discuss the studies in the literature ">

Dijital dental fotoğrafçılık

Dental fotoğrafçılık; tedavi takibi, hasta ile olan iletişim, adli kanıt niteliği taşıma, klinik muayeneye ek bir muayene yöntemi olabilme gibi önemli avantajları nedeni ile gün geçtikçe artan bir şekilde diş hekimleri tarafından ilgi görmektedir. Diş hekimliğinde fotoğrafçılık için ekipman seçimini ve fotoğraf tekniğini anlatan bu konuda çok sayıda makale yayınlanmıştır. Ancak fotoğrafik ekipman ve tekniğin göz korkutması, bilgi eksikliği, klinik iş yükünü artırma ya da kesintiye uğratma endişesi ve maliyet gibi nedenlerden dolayı diş hekimleri dental fotoğrafçılığı kendi uygulamalarında kullanmakta isteksiz olabilmektedir. Doğru bir eğitim ve yeterli pratik uygulama ile her diş hekiminin fotoğraflama işlemlerini hasta iş akışını aksatmayacak şekilde uygulaması mümkün olmaktadır. Bu derlemede dijital dental fotoğrafçılıkta temel kavramların tanımlanması, konu ile ilgili en son gelişmelerin paylaşılması ve literatürdeki çalışmaların tartışılması amaçlanmıştır.

Digital dental photography

Dental photography is gaining inreasing interest by dentists due to its important advantages such as follow-up of treatment, communication with the patient, carrying forensic evidence quality, and being an additional examination method to the clinical examination. Numerous articles have been published on the subject of equipment selection and photographic technique for photography in dentistry. However, because of the intimidation of photographic equipment and technique, lack of information, interruptions in workflow and rarely cost, dentists are reported to be reluctant to use their photographs in their own practice. It is possible for every dentist to perform his/her photographic work in a way that does not interfere with the patient workflow with accurate and training and adequate practice. In this review, it is aimed to define the basic concepts of digital dental photography, to share the latest developments and to discuss the studies in the literature

___

  • 1. Engin Ö. Dental fotoğrafçılık. 1st ed. İstanbul, Quintessence yayıncılık; 2011.
  • 2. Kashyap B, Nalini P, Reddy S, Sudhakar S, Guru J. Evaluation of dental photography among dental professionals. J Educ Ethics Dent 2014; 4: 4-7.
  • 3. Bayındır F. Dijital Dental Fotoğrafçılık-I. Atatürk Üniversitesi Diş Hekim Fakültesi Derg 2015; 3: 434-440.
  • 4. Albayrak B. Dijital Dental Fotoğrafçılık - II. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg J Dent Fac Atatürk Uni 2017;29: 143- 149.
  • 5. Erten O, Yılmaz BN. Three-dimensional imaging in orthodontics. Turkish J Orthod 2018; 31: 86-94.
  • 6. Gasparik C, Grecu AG, Culic B, Badea ME, Dudea D. Shade-matching performance using a new light-correcting device. J Esthet Restor Dent 2015; 27: 285-292.
  • 7. McLaren EA, Garber DA, Figueira J. The Photoshop Smile Design technique (part 1): digital dental photography. Compend Contin Educ Dent 2013; 34: 772-774.
  • 8. Stieber JC, Nelson T, Huebner CE. Considerations for use of dental photography and electronic media in dental education and clinical practice. J Dent Educ 2015; 79: 432-438.
  • 9. Sweetha G, Abraham A, Dhanraj M, Jain AR. KAP survey on use of clinical photography by general dental practitioners. Drug Invent Today 2018; 10: 626-629.
  • 10. Czerninski R, Zaidman B, Keshet N, Hamburger J, Zini A. Clinical photography: Attitudes among dental students in two dental institutions. Eur J Dent Educ 2019; 23: 237- 243.
  • 11. Chander NG. Essentials of dental photography. J Indian Prosthodont Soc 2017; 17: 107-108.
  • 12. Ahmad I. Digital dental photography. Part 9: Post-image capture processing. Br Dent J 2009; 207: 203-209.
  • 13. Çifter M. A Qualitative Analysis of Dental Photography in Orthodontics: The Patient’s Perspective. Biomed Res Int 2018; 2018: 1-9. doi:10.1155/2018/5418592
  • 14. Costacurta M, Benavoli D, Arcudi G, Docimo R. Oral and dental signs of child abuse and neglect. ORAL Implantol 2015; 8: 68-73.
  • 15. Tülüce AR. Tıp Fotoğrafçılığı ve Tıp Alanındaki Uygulamaların Fotoğraf Sanatında Kullanımı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Anasanat Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2010.
  • 16. Casaglia A, De Dominicis P, Arcuri L, Gargari M, Ottria L. Dental photography today. Part 1: Basic concepts. ORAL Implantol 2016; 8: 122-129.
  • 17. Özkök A. Otopsi Fotoğraflarının Tanısal Güvenilirliğinin ve Adli Fotoğrafçılık Eğitiminin Öneminin Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Ankara. 2016.
  • 18. Öğrenim M, Cesur MG. Ortodontide 3 Boyutlu Stereofotogrametri. SDÜ Tıp Fakültesi Derg 2017: 24: 105-115.
  • 19. Morris RS et.al. Accuracy of Dental Monitoring 3D digital dental models using photograph and video mode. Am J Orthod Dentofac Orthop 2019; 156: 420-428.
  • 20. Ju X et.al. Evaluation of the reproducibility of nonverbal facial expressions using a 3D motion capture system. Cleft Palate-Craniofacial J 2016; 53: 22-29.
  • 21. Barbero-García I, Lerma JL, Marqués-Mateu Á, Miranda P. Low-Cost Smartphone-Based Photogrammetry for the Analysis of Cranial Deformation in Infants. World Neurosurg 2017; 102: 545-554.
  • 22. Hallac RR, Feng J, Kane AA, Seaward J. Dynamic facial asymmetry in patients with repaired cleft lip using 4D imaging (videostereophotogrammetry). J Craniomaxillofac Surg 2017; 45: 8-12.
  • 23. Zogheib T et.al. Comparison of 3D Scanning Versus 2D Photography for the Identification of Facial Soft-Tissue Landmarks. Open Dent J 2018; 12: 61-71.
  • 24. Mladenović D, Mladenović S, Mladenović L. Importance of digital dental photography in the practice of dentistry. Acta Fac Medicae Naissensis 2010; 27: 75-79.
  • 25. Edwards A. Mobile Phone and Mobile Apps for Clinical Photography A Guide to Good Practice. IMI Natl Guidel 2019; 1-19.
  • 26. Karthikayan R, Sukumaran A, MP Diwakar, Raj VB. Accuracy of smartphone based photography in screening for potentially malignant lesions among a rural population in Tamil Nadu: A cross-sectional study. Digit Med 2019; 5: 56-61.
  • 27. AlShaya MS, Assery MK, Pani SC. Reliability of mobile phone teledentistry in dental diagnosis and treatment planning in mixed dentition. J Telemed Telecare 2020; 26: 45-52.
  • 28. Geddes N, Devlin M, Maxwell C PN. Pediatric Photography. IMI National Guidelines 2009. https://www.imi.org. uk/wp-content/uploads/2019/01/IMIIMINatGuidelinesPaediatricPhotographyJune_2010.pdf. Son erişim tarihi: 14.05.2020
  • 29. Harris C, Alcock A, Trefan L, et al. Optimising the measurement of bruises in children across conventional and cross polarized images using segmentation analysis techniques in Image J, Photoshop and circle diameter measurements. J Forensic Leg Med 2018; 54: 114-120.
  • 30. Boye U, Willasey A, Walsh T, Tickle M, Pretty IA. Comparison of an intra-oral photographic caries assessment with an established visual caries assessment method for use in dental epidemiological studies of children. Community Dent Oral Epidemiol 2013;41: 526-533.
  • 31. Inês Meurer M, Caffery LJ, Bradford NK, Smith AC. Accuracy of dental images for the diagnosis of dental caries and enamel defects in children and adolescents: A systematic review. J Telemed Telecare 2015; 21: 449-458.
  • 32. Nunn JH, Ekanayake L, Rugg-Gunn AJ SK. Assessment of enamel opacities in children in Sri Lanka and England using a photographic method. Community Dent Heal 1993; 10: 175-188.
  • 33. Pretty IA et.al. Quantitative Light Fluorescence (QLF) and Polarized White Light (PWL) assessments of dental fluorosis in an epidemiological setting. BMC Public Health 2012; 12: 366-375.
  • 34. Chen Y. Agreement between photographic and clinical examinations in detecting developmental defects of enamel in infants. Journal of public health dentistry 2013; 73: 204-209.
  • 35. Skaare AB, Maseng Aas AL, Wang NJ. Enamel defects in permanent incisors after trauma to primary predecessors: Inter-observer agreement based on photographs. Dent Traumatol 2013; 29: 79-83.
7tepe Klinik-Cover
  • ISSN: 2458-9586
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hareketli protez kullanan hastaların oral hijyen alışkanlıkları ve oral mukozal lezyonlarla ilişkisi

Melek TAŞSÖKER, Sevgi ÖZCAN, Fatma YÜCE

Er:YAG lazer ya da geleneksel yöntem ile hazırlanmış sınıf V kavitelerde akışkan kompozitlerin kenar uyumlarının araştırılması

Elif Bahar TUNA İNCE, Yeliz GÜVEN, Nilüfer ÜSTÜN, Asiye Nur DİNÇER, Emre ÖZEL

Türkiye'deki diş hekimlerinin posterior kompozit uygulama eğitimleri ve adeziv tercihleri

Özlem Erçin, Begüm Berkmen, Neslihan Arhun

Üst çene yetersizliği tedavisinde kullanılan farklı iki yöntemin üst hava yolu gelişimine etkisinin incelenmesi: Bir sefalometrik analiz çalışması

Yasemin Nur KORKMAZ, Semiha ARSLAN

Çocuklarda beslenme ve ağız bakım alışkanlıkları ile etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi

Hatice Selin YILDIRIM, Leyla KURU, Serap AKYÜZ, Nil Ceren MURGAN, Aydın Akçakoca, Süleyman Emre MEŞELİ

Protetik diş tedavisi uzmanlarının COVID-19 bulaşına yönelik tutum ve farkındalık düzeyleri

Merve BENLI

Aljinatın nem dengesinin korunmasında yeni bir yöntem

Çağlar Bilmenoğlu, Gözde Memişoğlu

Çocuklarda çürük dişlerin bir renkli kompomer ile restore edilmesinden sonra tükürükteki oksidatif stres ve antioksidan seviyelerde meydana gelen değişikliklerin değerlendirilmesi

Çiğdem GÜLER, Aysun BAY KARABULUT, Veli Alper GÖRGEN, Dilek GÜNEŞ

Kamuflaj tedavisi veya ortognatik cerrahi sonrası yüz profil algısının farklı gruplarda değerlendirilmesi

H. Nuray YILMAZ, Gülden KARABİBER, Elvan Önem ÖZBİLEN

Diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin çapraz enfeksiyon kontrolü, bilgi ve farkındalıklarının değerlendirilmesi

Sanaz SADRY, Nourtzan KECHAGIA

Academic Researches Index - FooterLogo