Kültürel Çalışmalar Üzerine

Kültürel çalışmalar, politik, sosyal ve tarihi olmak üzere çeşitli sosyal bilim alanlarıyla kesişen bir disiplindir. Sosyal bilimler alanında temellenen kültürel çalışmalar, farklı perspektiflerden yorumlanmaktadır. Bu çalışma, 1993 yılında Fredric Jameson tarafından yazılan tartışma makalesini dilimize kazandırmak amacıyla yapılmıştır. Jameson, bu makalesinde Kültürel Çalışmalar alanının Marksizm, postmodernizm ve siyasal yapıyla ilişkisini değerlendirmiştir. Çalışmada, yaşamda bulunan siyasetkültür ve güç ilişkisinin akademik olarak ele alınması söz konusudur. Makalenin temelini insan kültür ilişkisi, kültürün bağlantılı olduğu kavramlar, grup normları ve toplumsal olaylar oluşturmaktadır. Ayrıca Fredric Jameson bu çalışmasında, konuyla ilişkili olan feminizm, ayrımcılık, sosyal kültür ve benlik gibi kavramlarla ilgili farklı görüşleri tartışmaktadır. Buna benzer olarak makalede, coğrafi konumun kültüre etkisi ve antropolojik yapının önemine de değinilmektedir. Jameson, kültürel kimlik ve ikili kimlik kavramlarını çatışma yaşanan örneklerle birlikte ele almaktadır. Aynı zamanda, kültürle ilgili çalışmalar yapan ve alanında uzman olan kişilerin değerlendirmelerine de makalede yer verilmektedir. Fredric Jameson, tartışmanın sonuç bölümünde ütopya kavramına da değinmektedir. Bu çalışma, Kültürel Çalışmalar alanında belirtilen görüşleri derlemesi ve farklı bakış açıları sunması açısından önem kazanmaktadır.

On “Cultural Studies” Frederic Jameson

Cultural studies are a discipline that intersects with various social sciences, including political, social, and historical sciences. Cultural studies based on social sciences are interpreted from various perspectives. This translationwas carried out in order to bring Jameson’s (1993) discussion article to Turkish. Jameson evaluated the relationship of Cultural Studies with Marxism, postmodernism, and political structure in his article. Jameson’s article The current academically discusses the relationships among politics, culture, and power in life. The article is based on the relationship between humans and culture as well as the concepts related to culture, group norms, and social events. In addition, this study discusses Fredric Jameson’s various views on concepts such as feminism, discrimination, social culture, and self. Similarly, the article will also mention the effect of geographical location on culture and the importance of anthropological structure. Jameson dealt with the concepts of cultural identity and dual identity by using examples of conflict. At the same time, this article has included the evaluations of people who conduct studies on culture and who are experts in their fields. Fredric Jameson also mentioned the concept of utopia in the conclusion section of his article. The current study is important in terms of compiling the views that have been expressed in the field of cultural studies and of presenting different perspectives.

___

  • Fredric Jameson, On “Cultural Studies”, Social Text , 1993, No. 34 (1993), pp. 17-52 http://www.jstor.com/stable/466353 google scholar