Irak’ta Türkçe Eğitimi İle İlgili Öğretmen Görüşleri (Kerkük Örneği)

Dil öğretiminin tarihi muammadan ibrettir, bir kişi dil öğrenmek istediği zaman hedef dil ile ilgili bütün kural ve detayları bilmelidir Özellikle dilbilgisi açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda Türkçe öğrenmek isteyen bireylerin hanği seviyede oldukların bilmek eğitim açısından oldukça önemli ve elzemdir. Kişilerin seviyesinin tespiti dil eğitim öğretiminde bireye dili öğrenmede oldukça yardımcı olup sorunlarının da hızlıca çözümlenmesine yardımcı olmaktadır. 15. yüzyıldan 20 yüzyıla kadar Ortadoğu topraklarında hüküm süren Osmanlı imparatorluğu eğitim tarihi açısından oldukça önem taşımaktadır. Toplum dili ile ana dil arasında olan çocuklar, farklı yeteneklere sahip olurlarken ilkokul çağında istenilen düşünme düzeyine ulaşamazlar; fakat bu durumdaki çocukların ana dili seviyesi ilköğretime başlama çağında daha yüksektir. Bu çalışma Ortadoğu topraklarının bir kısmını içine alan Irak bölgesini içermektedir. Irak’ta yaşayan iki dilli Türkçe dersi öğretmenlerinin öğrenciler hakkında görüşlerini kapsamakta olup, öğrencilerin Türkçe öğrenirken genellikle karşılaştıkları zorlukları ve çektikleri sıkıntıları göz önüne çıkarmakla yükümlüdür. Bu çalışma Kerkük etrafında bulunan köyler ve Kerkük kent merkezini içine alan bölgede hazırlanmıştır. Ayrıca çalışma Kerkük’teki şümul okullarda Türkçe ders öğretmenliği yapan ve öğrenciler hakkındaki görüşlerle sınırlıdır. Araştırmanın evrenini Kerkük kent merkezi ve Kerkük etrafında bulunan okullar oluşturmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde cinsiyet, yaş, doğum yeri gibi herhangi bir değişken veri açısından bir ölçüt belirlenmemiş olup örneklemde öğretmenler araştırma sürecine dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında öğretmenlerden öğrenciler hakkında geliştirilen ankete cevap vermeleri istenmiştir. ilk bölüm öğretmenlerin cinsiyet, yaş, diploma seviyesi, mezun olduğu üniversite ve dil gibi bilgilerden oluşmakta olup. İkinci bölümde ise Türkçe ders öğretmelerinden öğrenciler hakkındaki görüşleri istenmiştir. Ankete verilen cevaplar incelenmiş Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analiz edilmesinde betimsel analiz yöntemlerinden (yüzde, frekans) yararlanılmıştır. istatistiksel analizlerin yapılmasında sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılan bir paket programdan (SPSS 21.0 programı) yararlanılmıştır.

___

  • TEZELİ, Sevsen (2021), Kerkük Milli Eğitim Genel Müdürlüğü, Kerkük.
  • Aksan, Doğan, (2007), Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • BEKAR, Beytullah, (2016), Almanya’da Türkçenin Ana Dili Olarak Öğretimiyle Ve Türklerin Türkçe Kullanimlariyla İlgili Kaynakça Denemesi: Zfwt: Yayinlari.
  • CAFEROĞLU, Ahmet, (1964), Türkmenler, Türk Kültür Dergisi, s. 20-24.
  • ANWER, İbrahim, (2014), Tarihsel Süreç İçerisinde Irak’ta Türkçe Eğitimi Ve Öğretimi (1918-2014), Ankara: Gazi Üniversitesi.
  • DUMAN, Bilgay, (2011), Irak’a Türkmen varlığı, Ankara: Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi.
  • KAŞGARLI, Mahmut, (1939), Divan-i Lugatu Türk, İstanbul.
  • NECEFİ, Zahiye, (1925), Turkmanul İrak, Tarihahum, Manatıkahum Vel Takafatahum, Lübnan: 12.
  • ÖZTUNA, Yılmaz, (1964), Türkiye Tarihi, İstanbul: Ezgi Kitap.
  • ŞEN, Ülker, (2015), Yurt Dışında Yaşayan Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi ve Materyal Tasarımı (Belçika Örneği), Ankara: Edge Akademi.
  • İSMAİL, bin Ali, (1840), Takvim el-Büldan.
  • TOGAN, Zeki Velit, (1946), Umumî Türk Tarihine Giriş, İstanbul.
  • TURAN, Osman, (1965) Selçuklular Tarihi ve Türk - İslam Medeniyeti, Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü.