FİZİKSEL AKTİVİTE VE KEMİK YOĞUNLUĞU

Fiziksel aktivite veya mekanik yüklenme kemik doku ve kemik kuvvetinin belirlenmesinde önemli bir faktördür. Hareketsizlik veya uzun süreli yatak istirahati iskelet sistemini negatif etkileyerek hızlı ve sürekli kemik kaybına neden olur. Genel olarak fiziksel aktif kadınlar ve sporcular, aktif olmayan sedanter kadınlardan daha yüksek kemik yoğunluğuna sahiptirler. Koşu veya yürüyüş gibi vücut ağırlığı yüklenmeli aktiviteler kemik doku ve yo-ğunluğunda östeojenik etki yapmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mekanik yüklenmenin kemik doku gelişimi ve kaybı üzerine etkisinin konu ile ilgili yapılmış çalışmalar doğrultusunda gözden geçirilerek incelenmesidir. Özel-likle egzersiz ve kemik yoğunluğu ilişkisi üzerinde durulmuştur. 

___

  • 1. Alekel, L. Clasey, J.L. Fehling, P.C. Wergel, R.M. Boileau, R.A. Erdman, J.W. Stilman, R. (1995): Contributions of Exercise Body Composition and Age to Bone Mineral Density in Premenopausal Women. Medicine and Science in Sports and Exercise. 27(11), 1477-1485.
  • 2. Allen, S. (1999): Prevention of Osteoporosis: Strategies for Optimizing Peak Bone Mass. In Adams, J.S. Lukert, B.P. (Eds.): Osteoporosis: Genetics, Prevention, and Treatment. Boston, Kluwer Academic Publishers. 89-119.
  • 3. Aloia, J.F. Vaswani, A.N. Yeh, J.K. Cohn, S.H.(1988): Premonopausal Bone Mass Is Related to Physical Activity. Archives of International Medicine.148, 121-123.
  • 4. Alolia, J. F. Cohn, S. H. Babu, T. (1978): Skeletal Mass and Body Composition in Marathon Runners. Metabolism. 27, 1793-1796.
  • 5. American College of Sports Medicine Position Stand on Osteoporosis and Exercise. (1995): Medicine and Science in Sports and Exercise. 27, 1-7.