BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNDE ÇEŞİTLİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARININ ÖĞRENCİLERİN DERSE KATILIMINDAKİ ÖNEMİ VE SERGİLENME SIKLIĞI*

Bu çalışmanın amacı, öğretmen ve öğrenci davranışlarının beden eğitimi derslerine öğrenci katılımındaki önemi ve sergilenme sıklığının öğretmen ve öğrenci algısına göre değerlendirilmesidir.Çalışmaya ilköğretim ikinci kademesinde görev yapan 722 beden eğitimi öğretmeni ve 965 ilköğretim ikinci kademesine devam eden öğrenci katılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından öğretmen ve öğrenciler için ayrı ayrı geliştirilen 5 dereceli Likert tipi iki ayrı anket yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı (yüzde, ortalama) istatistikler kullanılmıştır.Öğrenciler özellikle derste öğretilen konuların açık ve anlaşılır şekilde sunulması (M=4.39), hareketlerin açık ve anlaşılır düzeyde gösterilmesi (M=4.40), hatalı ya da eksik yapılan hareketlerin düzeltilmesi (M=4.46), ve öğretmenin kendilerini öğrenmeye ve başarmaya motive etmek için çaba sarf etmesini (M=4.36) çok önemli gördüklerini vurgulamışlardır. Öğretmenlerin, öğrencilerin beden eğitimi derslerinde başarılı olabilmeleri için derslere aktif olarak katılmaları ve derse düzenli devam etmelerinin (M=4.56) gerekli olduğunu, ayrıca dersi önemseme, ilgi gösterme derse motive olmalarının (M=4.64), ve derste hareketleri yapmaya çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulamışlardır (M=4.60).  Beden eğitimi derslerinde öğrenci katılımında çok önemli görülen davranışların çoğunluğunun öğretmen ve öğrenciler tarafından yeterince sergilenmediği ortaya çıkmıştır

IMPORTANCE AND FREQUENCY OF VARIOUS TEACHER AND STUDENT BEHAVIOR ON STUDENT PARTICIPATION IN PHYSICAL EDUCATION CLASS

The purpose of this study was determination of importance and frequency of teacher and student behaviors on

___

  • 1. Çiçek, Ş (1998), “Evaluation of Physical Education Teacher Education at Middle East Technical University”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • 2. Çiçek, fi. , & Koçak, S. “An Evaluation of the Effectiveness of Physical Education Teacher Education in Turkey”. Paper Presented at AISEP’97 World Congress on Teaching, Coaching and Fitness Needs in Physical Education and Sport Sciences. Singapore. 4-6 December, 1997, s:31.
  • 3. Çamlıyer, H., (Aralık, 1991) “İlkokullarda Beden Eğitimi Dersi Uygulamalarının Öğretim Programları Kapsamında İncelenmesine İlişkin Bir Araştırma”. I. Ulusal Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu. Ankara: Milli Eğitim Basımevi, , s:197-202.
  • 4. Demirhan, G. (1992) “Günlük Dersin İşleniş Aşamaları ve Öğretmen Davranışları”. Spor Bilimleri 2. Ulusal Kongresi. Ankara: Onlar Ajans ve Matbaa., 20-22 Kasım, s:362-366.
  • 5. Devlet Planlama Teşkilatı (2000). “Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı: Beden eğitimi, Spor ve İstanbul Olimpiyatları Özel İhtisas Komisyonu Raporu.” [‹nternet. http://www.ekutup.dpt.gov.tr/eğitim/beden/oik530.pdf adresinden ulaşılabilir.