Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği

Bu çalışmada, otlu peynire katılan otlardan sirmo, mendo, heliz, sov ve siyabu’nun bazı patojen bakteriler üzerindeki inhibitör etkinliği araştırıldı. Örneklerin dietil eter ekstraktları Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus üzerinde disk difüzyon yöntemi ile in vitro olarak denendi. Sonuç olarak; sirmo’nun test suşlarının tümü üzerinde değişik düzeylerde olmak üzere inhibitör bir etkiye sahip olduğu tespit edildi. Mendo K. pneumoniae, P. aeruginosa ve S. aureus üzerinde etkili olurken, heliz’in P. aeruginosa, E. faecalis ve S. aureus üzerinde inhibitör etki gösterdiği belirlendi. En zayıf inhibitör aktivite sov ve siyabu’da gözlendi

Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği

Keywords:

-,

___

  • Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H (1999): Çörekotu (Nigella sativa) tohumunun antimikrobiyal aktivitesi üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Sağ. Bil. Derg., 5: 215-217.
  • Ağaoğlu S, Dede S, Değer Y, Alemdar S (1999): Van otlu peynirinde vitamin E (α-Tokoferol) miktarının araştırılması. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg., 10(1-2): 12-13.
  • Akyüz N, Coşkun H (1996): Van otlu peynirlerinin üretimi ve peynire katılan otların peynirin çeşitli özellikleri üzerine etkileri. Her Yönüyle Peynir, M. Demirci (Ed.), Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, s. 210-216.
  • Anonymous (1997): NCCLS Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests. Sixth Ed., Approved Standard, M2-A6, 17(1), Replaces M2-A5, 13(24).
  • Çetin TE, Gürler N (1989): Bakterilerin antibiyotiklere duyarlılık deneylerinin yapılması. Kükem Derg., 12: 2-3
  • Çon AH, Ayar A, Gökalp HY (1998): Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi. Gıda Derg., 23: 171-175.
  • Davis, PH (1982): Flora of Turkey and the East Aegean Island. University Press, Vol: 7, Edinburg, p. 635.
  • Hanafy MS, Hatem ME (1991): Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed (black cumin). J. Ethanopharmacol., 34: 275-278.
  • Karapınar M, Aktuğ ŞE (1986): Baharatların laktik asit bakterilerinin üremesi ve laktik asit oluşturması üzerine inhibitif ve stimülatif etkileri. E.Ü. Müh. Fak. Derg. Seri:B Gıda Müh., 4: 79-87.
  • Kurt A, Akyüz N (1984): Van otlu peynirinin yapılışı ve mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal nitelikleri. Gıda Derg., 9(3): 141-146.
  • Özçelik H (1989): Van ve yöresinde süt mamullerinin hazırlanmasında yararlanılan bitkilerin kullanılışları üzerinde bir araştırma. Doğa Tarım ve Ormancılık Derg., 13(2): 356-360.
  • Tekinşen OC (1997): Süt Ürünleri Teknolojisi, S.Ü. Vet. Fak. Yay., Konya, s. 224-226.
  • Testereci H, Ekin S, Dede S, Sayılgan S (1995): Van yöresinde tüketilen otlu peynirlerde beta- karoten ve vitamin C tayini. Y.Y.Ü. Zir. Fak. Derg., 5(1): 101-108.
  • Topal Ş (1989): Sarımsak ve soğan’ın antimikrobiyal etkileri üzerinde araştırmalar. I. Uluslararası Gıda Sempozyumu, Bursa, s. 450-461.
  • Zattola EA, Smith LB (1991): Pathogens in cheese. Food Microbiol., 8: 171-182.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğum Sonrası Hipokalsemi Şekillenen İnekler ile Buzağıları Arasında Kalsiyum, Fosfor ve Alkalen Fosfataz Seviyeleri İlişkilerinin Araştırılması

Önder AYTEKİN, İbrahim TAŞAL

Van Belediye Mezbahasında Kesilen Sığır,Koyun ve Keçilerde Hypodermosis

Nalan ÖZDAL, Serdar DEĞER

Sütçü İneklerde Günlük Sağım Sayısının Klinik Mastitis ve Süt Verimi Üzerine Etkisi

Servet BADEMKIRAN, Simten YEŞİLMEN, Kutlay GÜRBULAK

Van Kedilerinde Babesiosis

Mehmet KARACA, Mehmet TÜTÜNCÜ, Hasan Altan AKKAN, Nalan ÖZDAL, Serdar DEĞER, Zahid Tevfik AĞAOĞLU

Esans Yağ Karışımının (Kekik,Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık,Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi

Ü. Gülcihan ŞİMŞEK, Talat GÜLER, Mehmet ÇİFTÇİ, O. Nihat ERTAŞ, Bestami DALKILIÇ

Renkli Tiftik Keçilerinde Hemoglobin ve Transferrin Tipleri

Bahattin ÇAK, Mürsel KÜÇÜK

Van Yöresi Atlarında Helmint Enfeksiyonlarının Yayılışı ve Bazı Kan Parametreleri

Mehmet KARACA, Erol AYAZ, Mehmet TÜTÜNCÜ, Abdurrahman GÜL, Hasan Altan AKKAN

Köpeklerde Karbontetraklorür İntoksikasyonunda Serum ve Karaciğer Dokusu Mineral Madde Düzeylerinin Araştırılması

Nazmi YÜKSEK, - -, Nuri ALTUĞ, - -, Zahid Tevfik AĞAOĞLU, - -, Abdullah KARASU

Denizli Tavuklarında Bazı Yumurta Özellikleri ile Yumurtaların Kuluçka İşlemi Sırasındaki Ağırlık Kaybı Üzerine Bir Araştırma

Mehmet Kenan TÜRKYILMAZ, Evrim DERELİ, Tayfun ŞAHİN

Renkli Tiftik Keçilerinde Transferrin Tipleri ile Bazı Tiftik Özellikleri Arasındaki İlişkiler

Bahattin ÇAK, Mürsel KÜÇÜK