THE EFFECTS OF TALENT MANAGEMENT ON THE EMPLOYEE PERFORMANCE: A STUDY IN A MULTINATIONAL COMPANY IN MANUFACTURING SECTOR

Hızla gelişen teknolojiler ve örgütsel süreçlerdeki ilerlemeler, yerel ekonomilerin her geçen gün küreselleşmesinde etkili olmaktadır. Firmaların kıt kaynaklarla en iyiye ulaşmak için verdikleri mücadele dünya geneline yayılmaktadır. Bu noktada rekabetçi avantajın elde edilmesi için “yetenek” firmaların ihtiyaç duyduğu bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Eşsiz ve taklit edilmesi zor olan insan sermayesi şirketlerin birbirlerine üstün gelmeleri için en önemli ve vazgeçilmez bir etken halini aldığından, günümüzde kurumsallaşmış firmalar yeteneği bünyelerine çekmek ve bu yetenekten en iyiyi elde etmek için yeni yöntemler ve teknolojiler kullanmaya başlamışlardır. Yetenekli çalışanlar için “Yetenek Yönetimi”nin uygulanması bir gereklilik haline gelmiştir. Firmalar yetenek savaşını kazanmak ve çalışan performansını artırmak için çekme, istihdam etme, elde tutma, dahil etme, eğitim ve geliştirme, yetenek denetimleri, kariyer ve yedekleme planlaması, performans yönetimi ve toplam ödül gibi yetenek yönetimi öğelerini uygulamaktadırlar. Bu çalışmada, yetenek yönetimi uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkileri Türkiye’de üretim sektöründe faaliyet gösteren çok uluslu bir firmada araştırılmıştır. Ayrıca çalışanların yetenek yönetimi araçları konusundaki tercihlerinin demografik özelliklerle nasıl şekillendiği çalışma kapsamında incelenmiştir.

___

  • [1] Zingheimr, P.K. & Schuster, J.R. (1999). Dealing With Scarce Talent: Lessons from the Leading Edge. Compensation Benefits Review, 31(2), 36-44.
  • [2] Frank, D.F. & Taylor, R.C. (2004). Talent Management: Trends That Will Shape the Future. Human Resource Planning, 27(1), 33-41.
  • [3] Buhler, P.M. (2007). Managing in the New Millennium: Developing the Talent Within. Supervision, 68(5), 20-24.
  • [4] Buckingham, M. & Donald, O.C. (2002). Now, Discover Your Strenghts. New York:: Simon&Schuster.
  • [5] Sears, D. (2002). Successful Talent Strategies: Achieving Superior Business Results Through Market2Focused Staffing. Saranac Lake, NY: AMACOM.
  • [6] (2001). The War for Talent, Organization and Leadership Practice. New York:: McKinsey&Company.
  • [7] Gubman, E.L. (1998). The Talent Solution: Align Strategy & People to Achieve Extraordinary Results, Blacklick, OH: McGraw-Hill Professional Book Group.
  • [8] Kurtuluş, E. (2006). İşe Alım Sürecinde Yetenek ve Kişilik Testlerinin Önemi: Bir İlaç Firmasında Satış Temsilcileri Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi.
  • [9] Ed, M.; Handfield-Jones, H. & Axelrod, B. (2001). The War for Talent. Excerpt from the War for Talent. (http://www.businessweek.com/careers/content/dec2001/ ca20011212_2256.htm). [27.06.2008].
  • [10] Armstrong, M. (2006). Handbook Human Resource Practice. 10th Ed. London: GBR, Kogan Page.
  • [11] Mathis, R.L. & Jackson, J.H. (1991). Performance Management and Appraisal, Human Resource Management. California: South-Western College Publishing.
  • [12] (2005). Talent Management: What the Best Organizations Actually Do. Hay Group Working Paper. (http://www.haygroup.com/downloads/ie/ Talent_Management_working_paper.pdf).[24.06.2008].
  • [13] Fletcher, C. (2001). Performance Appraisal and Management: The Developing Research Agenda. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 74(4), 473 487.
  • [14] Garrow, V. & Hirsh, W. (2008). Talent Management: Issues of Focus and Fit, Public Personnel Management, Winter, 37(4), 389-402.
  • [15] Hunter, J.E.; Schmidt, F.L. & Judiesch, M.K. (1990). Individual Differences in Output Variability as a Function of Job Complexity. Journal of Applied Psychology, 75(1), 28 -42.
  • [16] Heinen, J.S. & O'Neill, C. (2004). Managing Talent to Maximize Performance. Employment Relations Today; Summer, 31(2), 67-82.
  • [17] Nas, T. (2006). Sağlık Örgütlerinde Ödüllendirme Sistemlerinin Performans Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi
  • [18] Yazıcıoğlu, Y. & Erdoğan, S. (2004), SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
Öneri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0845
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE BORÇ KRİZİ: OLUŞUM VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Zeki KARTAL

BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YAKLAŞIMI AÇISINDAN GERİLLA PAZARLAMA FAALİYETLERİNE YÖNELİK GENÇ TÜKETİCİLERİN ALGISI ÜZERİNE KÜLTÜRLERARASI BİR UYGULAMA

Serdar PİRTİNİ, Özlen ONURLU, Şafak ŞAHİN

MUHASEBE MESLEĞİNDE ETİK ALGISI VE ETİK DIŞI DAVRANIŞLARLA İLİŞKİSİ: İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Halil Emre AKBAŞ, Arzu ÖZSÖZGÜN ÇALIŞKAN, Emel ÖZARSLAN

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TÜRKİYE’DE TARIM SİGORTALARINA ETKİSİ

Elif ÇEKİCİ

TİCARET MESLEK LİSELERİNDE VERİLEN MUHASEBE EĞİTİMİNİN KALİTESİ VE BU EĞİTİMİN MESLEK YÜKSEK OKULLARINDAKİ MUHASEBE EĞİTİMİNE ETKİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA

Hakan ÇELENK, İsa ÇAMTOSUN

PAZARLAMA YÖNETİMİNDE MARKA GENİŞLETME STRATEJİSİ

Mustafa KARADENİZ

TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİ TERCİH ETME NEDENLERİ ve SADAKATE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Müge ARSLAN, N. Ozan BAKIR

OKUYUCULARIN YEREL GAZETELERİ TERCİHLERİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER VE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER İTİBARI İLE ALGISAL FARKLILIKLAR

Kenan GÜLLÜ, Mustafa KACUR, Emel TANYERİ

İŞ SÜREÇLERİ YÖNETİMİ YAZILIMLARI İÇİN BİR DEĞERLENDİRME MODELİ TASARIMI

Aslı Sencer ERDEM, Meltem ÖZTURAN, İsmail CİNGİL, İbrahim Halil KANALICI

TÜRKİYE’DE 1991-2006 DÖNEMİNDE MAKRO EKONOMİK DEĞİŞKENLERİN HİSSE SENEDİ FİYATLARINA ETKİSİ

Açlan OMAĞ