Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Korunma

Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) insanlarda %30ölüme neden olan kanamayla seyreden bir hastalıktır. Hayvanlardadaha s›k görülmekle beraber hastalık etkeni oldu-ğu bugüne kadar gösterilememiştir, ancak insanlarda tektük olgular ya da salgınlar fleklinde ağır kanama ile seyredenklinik tablolara neden olabilmektedir. Yaygın ağrı, miyalji,ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, ekimoz, kanamagibi klinik bulgular›n yan› s›ra transaminazlarda yükselme,trombositopeni ve lökopeni gibi laboratuvar bulgular›gibi akut bulgular ile seyreder.Temel olarak destek tedavisinin yanı sıra, KKKA hastalardaribavirinin antiviral amaçla kullanılmaktadır. Endemik bölgelerdeçalışan sağlık personeli kendilerini ve hastalarını nazokomiyalenfeksiyonlardan korumak için hastalık ve enfeksiyondankorunma önlemleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

___

  • 1. K›r›m-kongo kanamal› atefli. T.C.Sa¤l›k Bakanl›¤› Temel Sa¤l›k Hizmetleri Genel Müdürlü¤ü, Ankara,2005.
  • 2. Abram SB (Ed.). Arthropod-Born Viral Diseases. In: Control of Communicable Diseases Manual. American Public Health Association. Sixteenth Edition, Washington, 1995, pp. 25-54.
  • 3. Karaer Z, Yukar› BA, Ayd›n L. Türkiye Keneleri ve Vektörlükleri. Al›nm›flt›r: Özcel, M., Daldal, N. (Ed.) Artropod Hastal›klar› Vektörler. Türkiye Parazitoloji Derne¤i. Yay›n: 13. Ege Üniversitesi Bas›mevi. ‹zmir, 1997, ss.363-434.
  • 4. Mardani M, Jahromi MK, Naieni KH, Zeinali M. The efficacy of oral ribavirin in the treatment of Crimean-Congo haemorrhagic fever in Iran. Clin Infect Dis 2003; 36 (12): 1613-1618.