Çarpıntı, göğüs ağrısı ve senkop yakınmalı çocuklarda holter monitorizasyon sonuçları: Sekiz yıllık deneyim

Amaç: Çarpıntı, göğüs ağrısı ve senkop gibi disritmik semptomlarla başvuran hastalarda elektrokardiyografi tanıda yeterli olmayabilir. Bu durumda 24 saatlik ritim holter monitorizasyonu uygulanır. Bu çalışmanın amacı sekiz yıllık dönemde pediatrik popülasyonda disritmik semptomlarla başvuran hastalarda görülen ritim bozukluklarının tür ve sıklığını saptamaktır. Yöntem: Çalışmada Ocak 2008- Aralık 2015 tarihleri arasında çocuk kardiyoloji ünitesine çarpıntı, göğüs ağrısı ve senkop şikayetleri ile başvuran, 4-17 yaş arası, 302 pediatrik hastanın 24 saatlik ritim holter monitorizasyon sonuçları değerlendirildi.  Bulgular: Hastaların 237’sinde (%78.5) çarpıntı, 48’inde (%15.9) senkop ve 17’sinde (%5.6) ise göğüs ağrısı mevcuttu. Hastaların 111’inde (%36.7) aritmi olduğu belirlendi. Çarpıntı ile başvuranlarda aritmi sıklığı %37.1, senkop ile başvuranlarda %39.6 ve göğüs ağrısı ile başvuranlarda ise %23.5 idi. Bu üç gruptan çarpıntı ve senkop ile başvuranlarda aritmi sıklığı göğüs ağrısı ile başvuranlara göre daha fazlaydı. Hastaların yaşına göre en sık iki ritim bozukluğu incelendiğinde 10 yaş altında supraventriküler ekstrasistol sıklığı %37 iken, 10 yaş ve üstünde bu oran %63 idi. 10 yaş altında sadece 8 hastada (%14.3 ) ventriküler ekstrasistol veya supraventriküler ekstrasistol ile birlikteliği saptanırken 10 yaş ve üstünde 48 hastada (%87.5) vardı. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.025).  Sonuç: Çarpıntı ve senkop şikayeti ile başvuran hastaların yaklaşık üçte birinde aritmi ve bunların da %5.2’sinde ciddi aritmi saptandı. Göğüs ağrısı ile başvuran çocuklarda ailevi risk faktörleri varlığında holter EKG incelemesi yapılması gerektiği, çarpıntı ve senkop ile başvuran özellikle 10 yaş üzeri çocuklarda ise risk faktörü aranmaksızın holter monitorizasyonu yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.  

___

  • 1. Ferreira J, Luis J, Mota P, Anjos R, Meneses I, Bonhorst D, et al. Holter electrocardiography en pediatric cardiology: preliminary experience. Rev Port Cardiol 1996;15(1):27-33.
  • 2. Hegazy RA, Ltfy WN. The value of holter monitoring in the assessment of Pediatric patients. Indian Pacing Electrophysiol J 2007;7(4): 204-214.
  • 3. O'Laughlin MP. Syncope in Pediatric Arrhythmias. Garson A, Gillette CP, eds. Electrophysiology and Pacing. 1 nci baskı. Philadelphia: WB. Saunders, Co, 1990: 600-616.
  • 4. Fleg JL, Kennedy HL. Long-term prognostic significance of ambulatory electrocardiographic findings in apparently healthy subjects greater than or equal to 60 years of age. Am J Cardiol 1992;70(7):748-51.
  • 5. Lown B. Cardiovascular collapse and sudden cardiac death. In: Braunwald E, ed. Heart Disease. A Textbook of Cardiovascular Medicine. Philadelphia: Saunders; 1984. p.2.
  • 6. Güven H , Levent E , Özyürek AR, Büyükinan M, Aydoğdu A, Parlar A. [Two Years Experience of Holter Monitoring in Children.] Ege Tıp Dergisi 2002;41(1):15-20.
  • 7. Ayabakan C, Özer S, Çeliker A, Özme S. Analysis of 2017 Holter recordings in pediatric patients. Turkish Journal of Pediatrics 2000;42(4): 286-94.
  • 8. Levy AM, Camm AJ, Keane JF. Multiple arrhythmias detected during nocturnal monitoring in patients with congenital complete heart block. Circulation. 1977;55(2):247-53.
  • 9. Bensen DW, Müller G. Ambulatory electrocardiography. In: Emmanoilides GC, Allen HD, Riemenschneider TA, Gutgesel HP, eds. Heart Disease in Infants, Children, and Adolescents, Including Fetus and Young Adult. 5th ed. Baltimore: Williams and Wilkins; 1995. p.165-172.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çarpıntı, göğüs ağrısı ve senkop yakınmalı çocuklarda holter monitorizasyon sonuçları: Sekiz yıllık deneyim

Olgu Hallıoğlu, Dilek Giray, Derya Karpuz, Abdullah Özyurt

Hastanelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik içerik analizi

Aysun Yeşiltaş, Ramazan Erdem

Öğrenci hemşirelerde stres yaratan durumlar ve baş etme yöntemleri

Mualla Yılmaz, Zeliha Yaman, Semra Erdoğan

Çocukluk çağı tiroid nodüllerine yaklaşım

Hakan Taşkınlar, Gökhan Berktuğ Bahadır, İsa Kıllı, Doğakan Yiğit, Rabia Bozdoğan Arpacı, Yusuf Vayisoğlu, Elvan Çağlar Çıtak, Ali Naycı

Ortodontik diş hareketini hızlandıran cerrahi yöntemler

Ekrem ORAL, Gökhan TÜRKER, Elif Dilara ŞEKER

Günlük pratikte kullanılan topikal oftalmik timolol'e bağlı gelişen ciddi bradikardi: Vaka örneği

Özcan ÖRSÇELİK, Buğra ÖZKAN, İsmail Türkay ÖZCAN, Ertan Emre ŞAHİN, Ali Orçun SÜRMELİ

Hastane öncesi alanda ve hastane acil servislerinde çalışan sağlık ekibinin etik duyarlılıklarının belirlenmesi

Seçil TAYLAN, Sevban ARSLAN

Fetal tanı alan ve yenidoğan döneminde supraventriküler taşikardi geliştiren intraperikardiyal sol ventrikül duvarına invaze dev rabdomiyomlu bir olgu

Olgu HALLIOĞLU, Dilek GİRAY, Derya KARPUZ, Yalçın ÇELİK

Günlük pratikte kullanılan topikal oftalmik timolol’e bağlı gelişen ciddi bradikardi: Vaka örneği

Özcan ÖRSÇELİK, Buğra ÖZKAN, Emre Ertan ŞAHİN, Ali Orçun SÜRMELİ, İsmail Türkay ÖZCAN

Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi

Nüket ÜNSAL, Nilüfer ACAR TEK