İSTANBUL’DA BİR JAPON TARHÇİ- TOKUTOMI SOHÖ’NUN MEKTUPLARINDA ON DOKUZUNCU YÜZYIL TÜRKİYE İMGELER

Japonya'nın 19. yüzyılda Türkiye’yi daha yakından tanıma çabası içinde olduğu bilinen bir gerçektir. Bu dönemde, kısa bir süre İstanbul'da bulunmuş Japon tarihçi ve ga¬zeteci Tokutomi Sohö’nun, başbakan Okuma Shigenobu’ya yazdığı mektuplardaki Türkiye izlenimleri, o dönemde Japonya daki Türkiye bilgisinin niteliğini anlamak için büyük bir önem taşımaktadır. Bu makalede bu Japon entelektüelin İstanbul izlenimleri ve Türkler hakkındaki görüşü ele alınacak ve Japonya daki 19. yüzyl Türkiye bilgisinin genel bir de¬ğerlendirmesi yapılacakür.

THE JAPANESE HISTORIAN IN ISTANBUL - IMAGES OF THE NINETEENTH CENTURY TURKEY IN THE LETTERS OF TOKUTOMI SOHÖ

Japan’s attempts to get to know more about Turkey during the late nineteenth century is a well known fact. In such an era, the short visit of Tokutomi Sohö -the Japanese historian and journalist- to Istanbul in 1896 is very important as he notes down his impressions of Turkey, the people and politics into the letters addressed to Prime Minister Ökuma Shigenobu. This paper deals with this Japanese intellectuaPs view of Turkey of the late 19th century, and the general notion of Turkey in Japan.

___

Apatay, Çetinkaya. (Amiral (e)) Türk Japon li kileri ve Ertu rul F rkateyni nin Öyküsü stanbul:Deniz Bas mevi Müdürlü ü, 2004. Asano, Toshihisa Oho, Yukimasa ,Kaihotsu,Ichir ,

Eds.ets. al.. Liberal Arts in the 21st Century/ Different Culture | I BUNKA Baifukan ,2000.

Beasley, W.G.. The Japanese Experience, A Short History of Japan, Can- ada :University of California Press, 2000.

Erdemir, Ali Volkan. The Japanese View of Turkey during the Meiji Era: A Study Focused on Torajir Yamada, (yay mlanmam doktora tezi), Kyoto Üni- versitesi, 2007.

Erkin, Hüseyin Can. 17. ve 18. Yüzy llarda Japonya da Türkiye Bilgisinin Olu- umu Tarih ve Toplum: Say 218, ubat 2002. s.88-98.

Esenbel, Selçuk (Prof. Dr.) A Fin de Siècle Japanese Romantic in Istanbul: The Life of Yamada Torajir and his Toruko Gakan , Bulletin of the School of Oriental and African Studies, Volume LIX Part 2. University of London:1996. p.237-252.

Esenbel, Selçuk. Alacakaranl k Diplomasisi, Japonlar n Osmanl mparatorlu- u na lgisi Tarih ve Toplum, Say 218. ubat 2002, s.68-82.

Esenbel S., Nakayama K., Rasim U., Misawa N. (text writers) "History of Friendship between Turkey a Japan" Tokyo, organized by Embassy of the Repuplic of Turkey in Japan, 2003. Gomi, F. , Takashi, T. , Toriumi, Y. vd. Sh setsu Nihonshi Kenky

(Detayl Japon Tarihi Ara t rmas ) Tokyo: Yamagawa Press : Hoyt, Edwin P. Japonya- Asker Bir Ulusun ntihar (çeviren: erif Erol), stan- bul:Sabah Kitaplar ,1995.

Japan, An Illustrated Encyclopedia, Tokyo:Kodansha, 1992.

(MISAWA Nobuo, Osmanl Devleti ve Japon- ya ) 1890 (1890 Ertu rul F rkateyni Olay , Bildiri) s.17-24. (Chuo Bousai Kaigi) 2005. Nihon Kokugo Jiten (Japonca Sözlük) Say

(Shogakkan Yay nlar ) Sugii, Mutsur Tokutomi Soh no Kenky (Totukomi Soh Üzerine Ara t rma) Tokyo: Housei U.P. 1977.

Tuncoku, A. Mete (Prof. Dr) Truva At , Mehter, Keriman Halis ve Japonlar Ye- niden mece Üç Ayl k Bilim, Sanat, Kültür Dergisi, Say :21. Çanakkale: Aral k 2008 s.114-115.