Sembollerden Çiviyazısına Geçiş ve Yazının Anadolu’ya Gelişi

    Dünyanın çeşitli bölgelerinde tarih öncesi dönemlerden beri insanlığın, iletişim amaçlı çok farklı yöntemleri kullandığı bilinmektedir. İnsanoğlu haberleşmede ilk olarak ateş, duman ve ışık gibi görsel yöntemlerden yararlanmıştır. İnsanların doğal olarak çıkardıkları ıslık çalma, hayvan seslerini taklit etme, haykırma veya bir nesnenin bir başka nesneye vurulmasıyla ya da değişik formlardaki cisimlere üfleyerek elde edilen akustik sesler de ilk iletişim yöntemleri olarak kabul edilir. Elbette bu haberleşme usulleri yaşanılan bölgenin fizikî coğrafyası ve iklim özelliklerine göre değişim göstermiştir. Bu çalışmada ilk iletişim teknikleri ve bunların gelişiminden başlanarak, çiviyazısının icadı, yayılımı ve Anadolu’ya gelişi genel hatlarıyla sunulmaktadır. 

Transformation of Symbols into Cuneiform and the Arrival of Cuneiform to Anatolia

    It is known that mankind has used very different methods in various parts of the world for communication since prehistoric time. Humankind first used communication methods such as fire, smoke and light. Acoustic voices that are obtained by naturally whistling, imitating animal sounds, screaming or hitting an object with another object, or by blowing through objects in different forms are considered to be the first methods of communication. Of course, these methods have changed according to the physical geography and climatic characteristics of the region. In this study are generally offered the first communication techniques and the process of their developments and finally the invention of cuneiform writing system and its arriving to Anatolia. 

___

  • Alkım 1991: Bahadır Alkım, “Yazının Başlangıcı” Harf Devrimi’nin 50. Yılı Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu Yayınları, XVI. Dizi- Sayı 41, Ankara, s. 3-15.
  • Alparslan 2009: Metin Alparslan, Hititolojiye Giriş, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları, İstanbul.
  • Dinçol 2006: M. Ali Dinçol – Belkıs Dinçol, “Eskiçağda Doğu Akdeniz Havzası ve Anadolu’da Diller ve Yazılar”, Boğazköy’den Karatepe’ye Hititbilim ve Hitit Dünyasının Keşfi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, İstanbul, s. 20-27.
  • Hırçın 1998: Selen Hırçın, Çivi Yazısı, Ortaya Çıkışı, Gelişmesi, Çözümü, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları, İstanbul.
  • Günbattı 1997: Cahit Günbattı, “Kültepe’den Akadlı Sargon’a Ait Bir Tablet, Archivum Anatolicum 3, Ankara, s.131-155.
  • Günbattı 2012: Cahit Günbattı, Kültepe-Kaniş Anadolu’da İlk Yazı, İlk Yazılı Belgeler, Kayseri.
  • Pulhan 2003: Gül Pulhan, “Yakın Doğuda Yazının Ortaya Çıkışı” Toplumsal Tarih Dergisi, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Sayı 109, s. 46-51, İstanbul.
  • Westenholz 1997: Joan Goodnick Westenholz, Legends of the Kings of Akkade, Winona Lake, Indiana.
  • Yıldız 2014: Nuray Yıldız, Eskiçağda Yazı Malzemeleri ve Kitabın Oluşumu (2. Baskı), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Resim 1 Demir 2010: Necati Demir, “Kaya Üstü Resmi (Rock Art) Olarak Dağ Keçisi/Elik ve Tarihi Altyapısı”, Zeitschrift für die Welt der Türken Vol. 2 No. 2, München, s. 5-23.
  • Resim 2-8 Woods 2015: Christopher Woods, “The Earliest Mesopotamian Writing”, In. ed. Woods, C.- Teeter, E.- Emberling, G., Visible Language ‘Inventions of Writing in the Ancient Middle East and Beyond’, Chicago, s. 33-84.