Palinoloji Laboratuvar Kılavuzu: Göl Çökelleri ve Taraçalardan Örnek Alma ve Hazırlama Yöntemleri ve Yeni Uygulama Önerileri

Bu çalışmanın amacı, göl ve taraça çökellerinden, palinoloji konusunda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara, örnek alma ve hazırlama yöntemlerinin uygulanışını, fotoğraflı olarak anlatan bir laboratuvar kılavuzu hazırlamak, asetoliz yöntemi ile ağır sıvı yönteminin bir kombinasyonunu örneklere uygulamaktır. Bu amaca yönelik olarak, Aygır Gölü, Arin Gölü, Nazik Gölü ve Erçek Gölü ile Van Gölü taraçaları (Yumrutepe, Bardakçı, Gevaş, Tatvan) örneklenerek hazırlanmıştır. Bu çalışmalar sırasında farklı litolojilerin, bazı aşamalarda farklı uygulamalara tabi tutulması gerektiği belirlenmiştir. Bu farklılıktan dolayı, örnek hazırlama sırasında eklenmesi ve/veya çıkarılması gereken aşamaların, örnek hazırlayan araştırıcı tarafından nasıl belirleneceği bu çalışma kapsamında anlatılmıştır. Yapılan laboratuvar çalışmalarına göre, kullanılan kimyasal maddelerin uygulama süreleri ve çözeltideki oranları karbonat, silikat, hümik asit ve örneğin içerdiği diğer minerallere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu çalışma, standart olarak kullanılan yöntemlerin farklı çökellerde nasıl uygulanacağı yönünde bir yaklaşım da sunmaktadır. Bu yaklaşıma göre, her iki yöntemin bir kombinasyonu da örnek hazırlama sırasında denenmiş ve başarılı sonuç elde etmiştir.

Palynology Laboratory Guide: Sampling and Preparation Methods from Lake Sediments and Terraces and New Recommendations for Practice

This study aims to prepare a laboratory guide that explains the application of sampling and preparation methods, including photographs, for researchers who want to study palynology in lake and terrace deposits and to apply a combination of acetolysis method and heavy liquid method to samples. For this purpose, Lake Aygır, Lake Arin, Lake Nazik, Lake Erçek and terraces of Lake Van (Yumrutepe, Bardakçı, Gevaş, Tatvan) were sampled and prepared. During these studies, it was determined that different lithologies should be subjected to different applications at some stages. Due to this difference, how the steps that should be added and/or removed during sample preparation will be determined by the researcher who prepared the sample is explained within the scope of this study. According to the laboratory studies, the application times of the chemicals used and their ratios in the solution may vary according to carbonate, silicate, humic acid and other minerals content in the sample. This study also presents an approach on how to apply the methods used as standard in different sediments. According to this approach, a combination of both methods successfully has been applied during sample preparation processes. 

___

  • Ediger, V. Ş. (1986). Sieving techniques in palynological sample processing with special reference to the MRA system. Micropaleontolog, 32(3), 256-270.
  • Erdtman, G. (1934). Über die Verwendung Essigsaurenhydrid bei Pollenuntersuchungen. Svensk Botanisk Tidskrift. 28, 354-358.
  • Erdtman G. (1936). New methods in pollen analysis. Svensk Botanisk Tidskrift. 30, 154-164.
  • Erdtman, G. (1943). An Introduction to Pollen Analysis. Waltham, Massachusetts, Chronica Botanica Company.
  • Faegri, K., & Iversen, J. (1989). Textbook of Pollen Analysis. John Wiley & Sons, Chichester.
  • Funkhouser, J. W., & Evitt, W. R. (1959). Preparation techniques for acid-insoluble microfossils. Micropaleontology, 5, 369-375.
  • Gray, J. (1965). Part III. Techniques in palynology (coordinator). pp 469-706: In; B. Kummel and D. Raup (eds). Handbook of Paleontological Techniques. W. H. Freeman and Co.San Francisco.
  • Herngreen. G. F. W. (1983). Palynological preparation techniques. Norwegian Petroleum Directorate-Bulletin 2(Oljedirektoratet),13-34.
  • Stockmarr, J. (1971). Tablets with spores used in absolute pollen analysis, Pollen et Spores,13, 615-621.
  • Traverse, A. (1988). Paleopalynology. Unwin Hyman, London.
  • Urban, J. B. (1961). Concentration of palynological fossils by heavyliquid flotation. Oklahoma Geology Notes, 21, 191-193.
  • Wodehouse, R. P. (1935). Pollen Grains. Their Structure, Identification and Significance in Science and Medicine. NewYork and London, McGraw-Hill Book Company.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-5413
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bitlis Kent Merkezinde Kültür Varlıklarına Yönelik Tehlikelerin Değerlendirilmesi ve Koruma Önerileri

Ayşegül KELEŞ ERİÇOK

Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi Aracılığıyla Yarı-Heusler Bileşiği LiAgSe'nin Yapısal Elektronik Optik Elastik ve Fonon Özelliklerinin Tahmin Edilmesine İlişkin Öngörüler

Sinem ERDEN GÜLEBAĞLAN

Türkiye’de Koyun Irklarının Mevcut Durumu ve Geleceği: Karadeniz Bölgesi

Çağrı KANDEMİR, Turgay TAŞKIN

?-polynomial Üstel Tip GA-Konveks Fonksiyonlar için Yeni İntegral Eşitsizlikleri

Ayşe Kübra DEMİREL

SO2 Buharına Maruz Bırakılmış Bazı Doğal Taşların Yüzey Özelliklerinin İncelenmesi

Zehra Funda AKBULUT

Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi Aracılığıyla Yarı-Heusler Bileşiği LiAgSe'nin Yapısal Elektronik Optik Elastik ve Fonon Özelliklerinin Tahmin Edilmesine İlişkin Öngörüler

Sinem ERDEN GÜLEBAĞLAN

Moralli Deresi Sisteminin Akarsu-Göl Çökellerindeki Ağır Metallerin Ekolojik ve Çevresel Risk Değerlendirmesi, Tuşba, Van, Türkiye

Gül ŞEN, Türker YAKUPOĞLU

Maviyemişin (Vaccinium corymbosum L.) Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Biyofilm Uygulama Rejimlerinin Etkisi

Fikri BALTA, Burhan ÖZTÜRK, Umut ATEŞ

Palinoloji Laboratuvar Kılavuzu: Göl Çökelleri ve Taraçalardan Örnek Alma ve Hazırlama Yöntemleri ve Yeni Uygulama Önerileri

Güldem KAMAR

Bulanık Mantık Tasarımcısı ile Memristor Histerezis Eğrisinin Tahmini

İshak PARLAR, M. Nuri ALMALI, Ali Can ÇABUKER