BULUT DEPOLAMA KULLANIMININ LOJİSTİK REGRESYON YARDIMIYLA ANALİZİ: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Geçen yüzyılın son çeyreği ve 2000’li yılların başlarında elektronik ve yazılım mühendisliği alanlarındaki muazzam gelişim bilgi ve iletişim kavramlarını önemli ölçüde etkilemektedir. İnternet ve web teknolojilerinin gelişmesi, geniş bant internet alt yapı hizmetlerinin yaygın kullanımı ve diğer teknolojik yenilikler bulut bilişim kavramını ortaya çıkarmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2015 yılında hanelerin %96,8’inde cep telefonu veya akıllı telefon bulunurken, %62,1’inin internet kullanım amacı, kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb. içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yüklemektir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin bulut depolama alanlarının kullanımında etkili olan faktörleri belirlemektir. Bu amaçlarla bir anket formu hazırlanmış olup, her fakülteyi temsil edecek düzeyde Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerine uygulanmıştır. Lojistik regresyon yöntemi,  bağımlı değişkenin 0,1 gibi ikili (binary) ya da ikiden çok düzey içeren kesikli değişken olması durumunda normallik varsayımın kısıtlı olmaması sebebiyle kullanım rahatlığı sağlar. Anketle elde edilen yatay kesit verileri lojistik regresyon yardımıyla değerlendirilerek Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin bulut depolama alanlarının kullanımını etkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Bulut Depolama, Lojistik Regresyon

___

  • Alpar, R.. (2013). Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. Ankara. Detay Yayıncılık.
  • Balci, Ş. ve Gölcü, A. (2013). Facebook addiction among university students in Turkey:“Selcuk University example”. Journal of Turkish Studies, 34, 255-278.
  • IWS(2016), “Internet World Stats”, http://www.internetworldstats.com/europa2.htm #tr, (27.04.2016).
  • Kaya, M., ve Koçyigit, A. (2014). Mobil Uygulamalarda Vekil Tabanlı Kod Taşıma Yönteminin Farklı Seviyelerdeki Bulut Bilişim Altyapılarının Kullanılması Durumundaki Başarımının Karşılaştırılması. In UYMS.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Öz Baran Ofset.
  • Koruyan, K., ve Bingöl, F. I. (2015). bulut bilişim hizmet sağlayicilarinin veriyi koruyamamalari durumuyla ilgili türk, avrupa birliği ve amerikan hukukundaki düzenlemeler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(3), 367-388.
  • Laudon, K. C., ve Laudon, J. P. (2012). Management information systems (Vol. 6). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall,Boston, USA, sf. 181.
  • Lay-Yee, K. L., Kok-Siew, H., ve Yin-Fah, B. C. (2013). Factors affecting smartphone purchase decision among Malaysian generation Y. International Journal of Asian Social Science, 3(12), 2426-2440.
  • Oktay, E., Çelik, A.K., Akbaba, A.İ., ve Küçükergüler, K. (2013). İnternet ve Cep Telefonu Kullanımının Lojistik Regresyon Yardımıyla Analizi: Atatürk Üniversitesi Lisans Öğrencileri Örneği. The Journal of Academic Social Science Studies. Cilt: 6 Sayı:1, ss. 479-496.
  • Oktay E., Ü. Özen ve Ö. Alkan (2011). İnternet Bankacılığını Tercihte Etkili Olan Faktörlerin Analizi: Atatürk Üniversitesi Örneği, Proceedings of The 12th International Symposium on Econometrics Statistics and Operations Research,p. 72-77, 26-29 May 2011, Denizli.
  • TURAN,M.(2014). Bulut Bilişim ve Riskler. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını. 72,2-13.
  • Uzgören, E., M. Şengür ve Ü. Yiğit (2012). Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Talebini Etkileyen Faktörler-Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 14(1): 55-72.
  • Utku M. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Vatandaşlık Ve Sosyal Medya (Sosyal Ağ) Vatandaşlık Algısının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Erzincan Üniversitesi. Erzincan 2015.
  • Üksel S. (2015), Kullanımlar Ve Doyumlar Kuramı Çercevesinde Sosyal Medya Kullanımı:Sakarya Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma.Yüksek Lisans Tezi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Selçuk Üniversitesi. Konya 2015.
  • Ünal T.Ü. (2015) Sosyal Medya Bağımlılığı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma.Doktora Tezi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.Marmara Üniversitesi . İstanbul 2015.
  • Wyld, Davıd C. (2009), “Moving to the Cloud: An Introduction to Cloud Computing in Government”, IBM Center for The Business of Government, E-Government series, http://www.businessofgovernment.org/report/moving-cloud-introduction-cloud-computing-government, Nisan (Erişim: 25.04.2016).