ULUSLARARASI BELGE VE RAPORLAR IŞIĞINDA YARGI MENSUPLARININ DİSİPLİN SORUŞTURMALARINDA HUKUKİ DİNLENİLME VE SAVUNMA HAKKI

Bütün kamu görevlileri bakımından geçerli olduğu gibi hakim ve savcılar bakımından yürütülen disiplin soruşturmalarında da hukuki dinlenilme ve savunma hakkının bir gereği olarak hakim ve savcıların savunması alınmadan disiplin cezası verilmesi mümkün değildir. Savunma hakkının etkin olarak kullanılabilmesi bakımından ise disiplin soruşturmasının konusu olan eylemin ve bu eylemin ispatına yönelik bütün bilgi, belge ve delillerin bildirilmesi gerekir. Ayrıca ilgilinin hakkındaki itham ve iddialar konusunda tam ve zamanında haberdar edilmesi, savunmasını hazırlamak için yeterli süre ve imkâna sahip olması, dosyaya erişim hakkının kısıtlanmamış olması, çelişmeli bir yargılamanın gereklerine uygun hareket edilmesi de hukuki dinlenilme hakkı ve savunma hakkı kapsamındadır. Bu gereklere uyulmaması halinde adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş olacaktır.

THE RIGHT TO LEGAL HEARING AND DEFENSE OF JUDICIAL MEMBERS IN DISCIPLINARY INVESTIGATIONS IN THE LIGHT OF INTERNATIONAL DOCUMENTS AND REPORTS

Disciplinary punishment without taking the defense is not possible as a requirement of the right to legal hearing and defense in disciplinary investigations carried out for judges and prosecutors as well as for all public officials. In order to use the right of defense effectively, the action that is the subject of the disciplinary investigation and all the information, documents and evidence regarding the proof of this action should be reported. In addition to this, to be informed about the accusations and allegations in full and on time, to have sufficient time and opportunity to prepare his defense, not to be restricted from the right to access the file and to act in accordance with the requirements of a contradictory trial are within the scope of the right to legal hearing and the right to defense. If these requirements are not followed, it means that the right to a fair trial is violated.

___

  • AKILLIOĞLU, Tekin: Yönetim Önünde Savunma Hakları, TODAİE Yayınları, Ankara 1983.
  • BAŞ, Eylem: Hâkimlerin ve Savcıların Disiplin Yönünden Soruşturulmaları ve İşledikleri Suçlar Nedeniyle Yargılanmaları, Ankara Barosu Dergisi, Sayı: 3, Yıl: 2016, s.265-360.
  • BOZ, Selman Sacit: Memur Disiplin Hukukuna Hâkim Olan Temel İlkeler, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 2, Yıl: 2017, s.15-41.
  • ÇEBİ BUĞDAYCI, Melike Özge: İdari Usul ve Dinlenilme Hakkı, Yıldırım Beyazıt Hukuk Fakültesi Dergisi, Sayı: 1, Yıl:2016, s.25-46.
  • ERCAN, İsmail: Hâkim ve Savcıların Disiplin Sorumluluğu, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Anabilim Dalı Kamu Hukuku Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2008, s.71-72.
  • FİŞ ÜSTÜN, Gül: Disiplin Soruşturmalarında Hukuka Aykırı Deliller, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 1, Yıl: 2018, s.17-35.
  • GÖZLER, Kemal/KAPLAN, Gürsel: İdare Hukuku Dersleri, 19. Baskı, Ekin Yayıncılık, Bursa 2017.
  • İNCEOĞLU, Sibel: Adil Yargılanma Hakkı, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Anayasa, 3. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul 2013.
  • KAYA, Cemil: Memur Disiplin Suç ve Cezalarına ve Disiplin Soruşturmasına Hakim Olan Temel İlkeler, Amme İdaresi Dergisi, Cilt: 38, Sayı: 2, Yıl: 2005, s.15-41.
  • KURT, Hayrettin: İdari Yaptırımlara Karşı Güvenceler, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi C. XVIII, Y. 2014, S. 1, s.131-178.
  • MURATOĞLU, Tahir: Yargısal Faaliyetler Bağlamında Tesis Edilen Disiplin Yaptırımları ve Bu Yaptırımların Hukuka Uygunluğu, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 19, Sayı: 30-31, Yıl: 2014, s.77-147.
  • ŞEN, Mahmut: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarında Hâkim ve Savcılara İlişkin Disiplin Soruşturmalarının Esasları, TBB Dergisi, Sayı: 121, Yıl: 2015, s.17-66.
  • TANRIVER, Suha: Hukuk Yargısı (Medenî Yargı) Bağlamında Adil Yargılanma Hakkı, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Sayı: 53, Yıl: 2004, s.191-215.
  • ULUSOY, Ali D.: İdari Yaptırımlar, 1. Baskı, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul 2013.
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-4650
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Yeditepe Üniversitesi adına Prof. Sultan Tahmazoğlu Üzeltürk
Sayıdaki Diğer Makaleler

TAŞINIR MÜLKİYETİNİN TERK YOLUYLA KAYBI

Serra KOCAR

HALDATICI REKLAMLARA KARŞI 6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KO-RUNMASI HAKKINDA KANUN KAPSAMINDA AYIP HÜKÜMLERİNE BAŞVURULMASI

Esra GÜLTEKİN

TÜRK BORÇLAR KANUNU MADDE 242’NİN UYGULANABİLİRLİĞİ

Nazim KARADAG

KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNİN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN ZİL-YETLİĞİNİ VE MÜLKİYETİNİ DEVRETME BORCUNUN İHLALİNDEN DOĞAN SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE EŞİTLİK İLKESİNİN İŞLEVLERİNE İLİŞKİN YARGITAY KARARLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Arzu Genç ARIDEMİR

BORCA BATIK OLMAYAN BİR SERMAYE ŞİRKETİNİN KONKORDATO TALEBİNİN BAŞARIYA ULAŞAMAYACAĞI KESİN MÜHLET İÇİNDE ANLAŞILDIĞINDA MAHKEME RE’SEN VE BAŞKA BİR İNCELEME YAPMAKSIZIN İFLASA KARAR VERMELİ MİDİR?

Levent BİÇER, Mehmet Fethi ŞUA

ELEKTRİK DAĞITIM FAALİYETİYLE İLGİLİ UYUŞMAZLIK MAHKE-MESİ KARARLARI ÇERÇEVESİNDE İDARİ DAVALARDA HUSUMET KAVRAMINI YENİDEN DÜŞÜNMEK

Onur KAPLAN

ALMAN, AVUSTURYA VE İSVİÇRE MEDENİ KANUNLARINDA YAPILAN REVİZYONLAR VE BOŞANMADAN SONRA BİRLİKTE VE-LAYETİN KURAL HALİNE GELMESİ

Fulya ERLÜLE

ŞERHEDİLMİŞ TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİN VAAT BORÇLUSUNUN CÜZ’İ HALEF VE ALACAKLILARI İLE TAŞINMAZ ÜZERİNDEKİ DİĞER TAKYİDATLARA ETKİSİ

Ahmet Cahit İYİLİKLİ

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN KAPSAMINDA ÜRETİCİNİN SINIRLI AYIP SORUMLULUĞU VE ZORUNLU GARANTİ SORUMLULUĞU

Erhan KANIŞLI

EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ KİMİ KORUYOR?

Diler TAMER