Avrupa birliği direktiflerinin Türkiye'de uygulanmasına çevre Hukuku açısından bir bakış

Avrupa Birliği üye devletlerin çevre hukuklarını diğer entegrasyon alanlarıyla mukayese edildiğinde yukarıdan aşağı bir biçimde kendi ürettiği hukuka yaklaştırmayı günümüzde başarmış durumdadır. Tek Avrupa Senedinin yürürlüğe girdiği 1987 yılından bu yana üç Kurucu Anlaşma hükmüyle ve 600'ün üzerinde tüzük ve yönergesi ile Avrupa Birliği milli çevre hukuku düzenlemelerini yeniden biçimlendirmekte ve yeknesaklaştırmaktadır. Bu çalışma ile benzer etkinin Türk çevre hukuku bakımından da ne ölçüde gerçekleştiğine bakılacak, Avrupa Birliği'nin ilerleme raporları ve Türkiye'nin verdiği ulusal sözler mukayese edilmek suretiyle bu tarz bir "Avrupalılaşmanın sakıncaları ortaya konmaya çalışılacaktır.

Umsetzung von eu-richtlinien in der Türkei - eine betrachtung aus umweltrechtlicher perspektive

Harmonization in the area of environmental law is a particularly successful part of EU integration process. Since Single European Act of 1987, some 600 regulations and directives have been adopted and implemented by member states to re-shape and harmonize national environmental laws and regulations throughout the EU. This article, with a critical approach to the drawbacks of such a strong "Europeanization ", questions how far is Turkey to harmonize her environmental laws and regulations with the EU.

___

  • AB Entegre Çevre Uyum Stratejisi (UÇES) (2007-2023), Çevre ve Orman Bakanlığı yayını, Ankara, 2006.
  • 2008/14481 AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı ile AB Mükteseb atının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine dair Karar, 31 Aralık 2008 tarih ve 27097 5. Mükerrer sayılı Resmi Gazete.
  • Sevim Budak: Avrupa Birliği ve Türk Çevre Politikası, Büke Yayınları, İstanbul, 2000.
  • Sevim Budak, Uğur Yıldırım: "Avrupa Birliği Ortak Çevre Politikası", Avrupa Bütünleşmesi ve Türkiye, Ed. Muhsin Kar, Ekin Yayınları, Bursa, 2010.
  • Sevim Budak, Uğur Yıldırım: "Son Gelişmeler Işığında Avrupa Birliği Çevre Politikasında Değişimler ve Türkiye'nin Politik Yaklaşımı", Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi, Cilt. 13, Sayı 1-2, 2005.
  • Burcu Durmaz: Avrupa Birliği'nde Çevre Politikası Alanında Muhtemel Müzakere Sürecine Ypnelik Gerekli Hazırlıkların Örneklerle Çalışılması, Uzmanlık Tezi, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Ankara, 2004.
  • Nicholas Moussis: Avrupa Birliği Politikalarına Giriş Rehberi, Mega yayınları, İstanbul, 2004.
  • Nuran Talu: Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Türkiye'de Çevre Politikaları, ÇMO Kitaplığı, Ankara, 2006.
  • Türkiye Ulusal Çevre Stratejisi ve Eylem Planı (UÇEP), DPT yayını, Ankara, 1999.
  • 2009 Yılı Türkiye İlerleme Raporu, Komisyon tarafından Konsey'e ve Avrupa Parlamentosu'na sunulan Bildirim, Genişleme Stratejisi ve Başlıca Zorluklar, 2009-2010, (COM (2009) 533 final), Brüksel 14.10.2009, SEC (2009) 1334, www.abgs.gov.tr.