Dövüş Sporcularının Saldırganlık ve Öfke Düzeylerinin Belirlenmesi: Yalova İli Örneği

Çalışmanın amacı dövüş sporcularının saldırganlık ve öfke düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmaya Yalova ilinde dövüş sporu yapan yaş ortalaması 20,86±6,50 olan toplamda 88 sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla sporda saldırganlık ve öfke ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov-Smirnov testinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre dövüş sporu yapanların saldırganlık ve öfke ölçeğinde öfke boyutunun saldırganlık boyutundan daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Araştırmada erkek dövüş sporcuların öfke ve saldırganlık ortalama puanlarının kadın dövüş sporcularından anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada yaş ve spor yılı kıstaslarına göre sporda saldırganlık ve öfke ölçeği alt boyutlarında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak dövüş sporcularının saldırganlık ve öfke eğilimlerinin en aza indirgenmesi yönelik olarak sporcu, antrenör gibi kişi ve grupların öfke kontrollerini sağlayabilmelerine yönelik eğitimlerin verilmesi spor ortamında istenmeyen davranışların önüne geçebilir.

The Aggression and Anger Levels of Martial Athletes: An Example of Yalova

The research aimed to determine the aggression and anger levels of martial athletes. The sample comprised 88 martial athletes in Yalova city with a mean age of 20.86±6.50 years. The data were collected using the Aggression and Anger Scale in Sports. The Kolmogorov-Smirnov test was performed to check whether the data had a normal distribution. The results revealed that the anger scores of the participants were higher than the aggression scores on the scale. Male martial athletes' mean anger and aggression scores were significantly higher than female martial athletes. However, there was no significant difference in aggression and anger sub-scale scores according to age and experience year. In this regard, it can be helpful to provide athletes and trainers with anger management training to minimize their aggression and anger and prevent undesirable sports behaviors.

___

  • Balcıoğlu, Y., H., Ildırım, E., ve Balcıoğlu, İ. (2016). Spor Bilimleri alanında öfke duygusu ve saldırganlığın farklı açılardan değerlendirilmesi. İÜ Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 1303-1414.
  • Balkaya, F., ve Şahin, N. H. (2003). Çok boyutlu öfke ölçeği. Türk Psikiyatri Dergisi, 14(3), 192-202.
  • Batıgün, A. D., ve Utku, Ç. (2006). Bir grup gençte yeme tutumu ve öfke arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türk Psikoloji Dergisi, 21(57), 65-78.
  • Baygöl, E. (1997). Ergenin öfke tepkilerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • Certel, Z., ve Bahadır, Z. (2012). Takım sporu yapan sporcularda benlik saygısı ve sürekli öfke ve öfke ifade tarz ilişkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(2), 157-164.
  • Demi,r H., Sezan, T., Demirel, H., Yalçın, Y. G., ve Altın, M. (2017). Sporcuların öfke ifade tarzları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(19), 408-414.
  • Demir, Ş. (2020). Elit düzey boksörlerin sporda güdülenme, saldırganlık ve öfke düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Bartın.
  • Dervent, F., Arslanoğlu, E., ve Şenel, Ö. (2010). Lise öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri ve sportif aktivitelere katılımla ilişkisi (İstanbul ili örneği). Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 521-533.
  • Erdoğdu, M., Koçyiğit, M., Kayışoğlu, B., ve Yılmaz, B. (2018). Futbol ve futsal branşlarında spor yapan genç kadınların saldırganlık yaklaşımları. International Journal of Cultural and Social Studies, 4(3), 1-14.
  • Gürbüz, B., Kural, S., ve Özbek O. (2019). Sporda saldırganlık ve öfke ölçeği: geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(2), 206-217.
  • Güvendi, B., ve Işım Türksoy, A. (2019). Moral disengagement and aggression in fight sport athletes. Journal of Education and Training Studies, 7(7), 118-123.
  • Kafalı, S., Hünkar, İ., Keçeci, O., ve Demiray, E. (2017). Bireysel spor ve takım sporu yapan sporcuların saldırganlık düzeylerinin araştırılması. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(50), 36-390.
  • Kalkavan, A., Karaca, B., ve Işık U. (2022). Amatör ve profesyonel futbolcuların öfke düzeylerinin incelenmesi. Sportive, 5(2), 55-68.
  • Kaya, M., İ., Çiçek, G., ve İmamoğlu, M. (2020). Kadın futbolcularda algılanan stres, sporda güdülenme, sürekli öfke ve öfke tarzı düzeyleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(74), 590-600.
  • Kızmaz, M. (2004). Bireysel ve takım sporu yapan sporcuların kişilik özelliklerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Olmus, G. Ö. (2001). Ergenlerin aile içi psikolojik örüntülere göre sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Özdevecioğlu, M., ve Yalçın, Y. (2010). Spor tatmininin sporcuların stres ve saldırganlık düzeyleri üzerindeki etkisi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 63-76.
  • Stanger, N., Kavussanu, M., ve Ring, C. (2017). Gender moderates the relationship between empathy and aggressiveness in sport: The mediating role of anger. Journal of Applied Sport Psychology, (29), 44-58.
  • Tekin, G., Aykora, E., Bozacı, S., ve Eliöz, M. (2010). Dövüş ve takım sporcularının yalnızlık düzeyleri açısından karşılaştırılması. Türkiye Kickboks Federasyonu Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 28-36.
  • Tutkun, E., Güner, B. Ç., Ağaoğlu, S. A., ve Soslu, R. (2010). Takım sporları ve bireysel sporlar yapan sporcuların saldırganlık düzeylerinin değerlendirilmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 1(1), 23-29.
  • Uluç, E. A. (2022). Karate sporcularında spor karakterinin saldırganlık ve öfke üzerinde etkisinin değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(1), 1559-1568.
  • Üzüm, H., Orhan, M., Karlı, Ü., Fuş, M. K., Yerlikaya, G., ve Gökgöz, H. (2016). Spor yapan ve yapmayan bireylerin öfke kontrol tarzlarının incelenmesi. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 453-469.
Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2822-664X
  • Başlangıç: 2022
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğrencilerinde Fiziksel Benlik Algısının Serbest Zaman Değerlendirme Davranışları Bakımından İncelenmesi

Ülkü Sena BAY, Serdar GERI

SERBEST ZAMANLARINI OKUL BAHÇESİNDE GEÇİREN ÖĞRENCİLERİN ÇEVREYE KARŞI İLGİLERİNİN İNCELENMESİ

Dilek SELÇUK, Mustafa Can KOÇ, Nurullah Emir EKİNCİ, Ersan TOLUKAN

Dijital Spor Oyunlarına Katılan Spor Bilimleri Öğrencilerinin Motivasyon Düzeylerinin İncelenmesi

Pınar KARACAN DOĞAN, Serdar CEYHUN, Melike Nur AKGÜL, Gürkan ÇETİNKAYALI

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN EGZERSİZ YAPMA DURUMLARI VE SAĞLIKLI BESLENMEYE İLİŞKİN TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Muhammet YÜCEL, Dilek AYDEMİR, Akif ÖZKAN, Tayfun HELVACI

Üniversite Tenis Derslerinin Öğrencilerin Psikolojik İyi Oluşları, Özgüvenleri ve Empati Düzeyleri Üzerindeki Etkisi

Mihraç KÖROĞLU, Korkmaz YİĞİTER

Investigation of Employment Situations in Terms of Career Development of Match and Player Analysis Coaches in Turkish Development Football Leagues

Bahadır BAYARSLAN, Erden Müçteba OR

Antropoloji Tarihinde Bir Araştırma Nesnesi Olarak “Beden"

Murat SÖNMEZ, Sibel ERDENK

Kadın Futbolcuların Futbol Yaşantılarında Karşılaştıkları Problemlerin İncelenmesi

Sinem ULUÇ

Spor Bilimleri Alanında Eğitim Gören Öğrencilerin COVID-19 Dönemindeki Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Ali ÇEVİK, Ahmet YILGIN, Gökhan DOKUZOĞLU

Zihinsel Engelli Öğrenci Velilerinin ve Öğretmenlerinin Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık ve Tutum Düzeylerinin İncelenmesi (Yozgat İl Örneği)*

Ayşenur AYYILMAZ, Ulviye BİLGİN, İlyas OKAN, Fatma Filiz ÇOLAKOĞLU