BİR KONFEKSİYON İŞLETMESİNDE SİPARİŞ MALİYET SİSTEMİ UYGULAMASI

Yöneticilerin işletme ile ilgili ihtiyaç duydukları en önemli bilgiler işletmenin maliyetleri ile ilgili bilgilerdir. Ülkemizin ihracatında önemli rol oynayan ve uluslararası alanda çok şiddetli rekabetin yaşandığı konfeksiyon sektörü için bu durum daha da büyük önem taşımaktadır. Özellikle çok düşük kar marjı ile çalışan konfeksiyon işletmelerinin fiyatlamada rekabetçi bir politika izleyebilmeleri için maliyetlerini doğru bir şekilde tespit edebilmeleri son derece önemlidir. Bu çalışmada konfeksiyon üretimi yapan bir imalat işletmesinde maliyet muhasebesi uygulaması yapılmıştır. Uygulamanın yapıldığı işletmede çeşitli mamuller üretilmektedir. Đşletme, özellikle yurtdışından aldığı siparişe göre üretim yapmaktadır. Bu uygulamada işletmenin maliyet muhasebesi sistemi anlatılmış, siparişlerin maliyetlerini ne şekilde hesapladıkları açıklanmış, daha sonra belirlenen bir siparişin birim maliyeti hesaplanarak işletmenin maliyet muhasebesi sistemi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Bursal, Nasuhi- Ercan, Yücel, Maliyet Muhase- besi: İlkeler ve Uygulama, Sekizinci bs., Der Yayınları, İstanbul, 2000.
  • Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muha- sebesi: Tekdüzene Uygun Bir Sistem Yaklaşımı, 9.bs., Gazi Kitabevi, Ankara, 2003.
  • Gürsoy, C.Tuncer, Yönetim ve Maliyet Muha- sebesi, 1.bs., Lebib Yalkın Yayımları, İstanbul, 1997.
  • Haşıl, Çiğdem, “Tekstil Sektöründe Maliyet Muhasebesi Uygulama Çalışması”, İ.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstan- bul, 1999.
  • Kişin, Ertan, “Sipariş Maliyeti Sistemi ve Pa- muklu Tekstil Terbiye İşletmelerinde Uygulanması”, İ.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2000.