MÜASİR TÜRK TOPLUMLARINDA DİL SİYASƏTİ (GÜRCÜSTANDA TÜRK DİLİ İLƏ BAĞLI APARILAN DİL SİYASƏTİ)

Günümüzde var olan dillerin sayısı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Yapılan araştırmalar dünyada on bine yakın dil olduğunu gösteriyor. Daha spesifik verilere dayanan son araştırmalar, dünyada yaklaşık 7.000 yaşayan dil olduğunu gösteriyor. Dil sayısı ile konuşmacı sayısı arasında dengesiz bir dağılım olduğunu da belirtmek gerekir.Günümüzde farklı topluluklar içinde yaşayan Türk halklarının dillerinin ve ulusal kimliklerinin korunması için bir takım tedbirler alınmaktadır. Türkler bugün bir topluluk olarak Rusya, İran, Çin, Bulgaristan, Almanya, Moldova, Gürcistan, Macaristan ve diğer ülkelerde yaşamaktadır. Bahsedilen ülkelerdeki Türklerin dillerine yönelik politika hiç de tatmin edici değil. Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti yasalarının azınlık Türk halklarının dillerinin devlet tarafından korunmasını garanti etmemesi bu ülkelerde yaşayan Türk halklarının işini zorlaştırmaktadır. Bugün Türk topluluklarına yönelik tecrit politikası, az sayıda Türk halkının ağırlıklı olarak yaşadığı ülkelerde belirli siyasi amaçlarla yürütülmektedir. Bu yazımızda Türklerin en fazla yaşadığı ülkelerden biri olan Gürcistan'da Türklere karşı uygulanan dil politikasından bahsetmeye çalışacağız.

LANGUAGE POLITICS IN CONSIDERABLE TURKIC SOCIETIES (TURKIC LANGUAGE PROVINCE IN GEORGIA APPARLAN LANGUAGE POLICY)

There is no exact information about the number of languages that exist today. Studies show that there are nearly ten thousand languages in the world. Recent research, based on more specific data, shows that there are about 7,000 living languages in the world. It should also be noted that there is an uneven distribution between the number of languages and the number of speakers. Today, a number of measures are taken to protect the languages and national identities of Turkic peoples living in different communities. Today, Turks live as a community in Russia, Iran, China, Bulgaria, Germany, Moldova, Georgia, Hungary and other countries. The policy towards the languages of the Turks in the mentioned countries is not at all satisfactory. The fact that the laws of the Russian Federation, the People's Republic of China and the Islamic Republic of Iran do not guarantee the protection of the languages of the minority Turkic peoples by the state makes it difficult for the Turkic peoples living in these countries. Today, the isolation policy towards Turkic communities is carried out for specific political purposes in countries where a small number of Turkic people live predominantly. In this article, we will try to talk about the language policy applied against Turks in Georgia, one of the countries where Turks live the most.

___

  • Alyılmaz, S. ve Alyılmaz, C. (2018). Ağız Bilimi çalışmalarının Türkçe öğretimi açısından önemi. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, (45), 7-38.
  • Arabuli, A. (2006). Gürcü dili (tarihi və bu günü). Tiflis: GİEV Yayınları.
  • Crystal, D. (2010). Dillerin katli. İstanbul: Profil Yayıncılık.
  • Çınar, A. M. (2020). Dil ölümü ve Ahıska Türkçesi. https://tehlikedekidiller.com/turkce/dil-olumu-ve-ahiska-turkcesi.html, (e.t. 29 mart 2022).
  • Çimke, H. (2015). Gürcü dili çalışmaları ve gürcistan'ın dil politikası . Karadeniz Araştırmaları, 12(47), 101-112.
  • Eker, S. (2016). Çağdaş Türk dili. Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Kazımov, İ. (2012). Axısaq türkləri: dil, tarix və folklor. Bakı: Elm və təhsil.
  • Krauss, M. (1992). The world’s language in crisis. Washington: Language.
  • Memmedli, Ş. (2012). Gürcüstandaki Borçalı Azeri Türklerinde aşıklık geleneği. Ankara: Turan-Sam.
  • Nettle, D. (2000). Vanishing Voices: The extinction of the world’s languages, The Extinction of the World’s Languages. New York: Oxford University Press.
  • Seferov, R. (2008). Sovyet döneminden günümüze Ahıska Türklerinin yaşadıkları coğrafyaya göçlerle birlikte genel bir bakış. Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 24, 393-411.
  • Tanrıverdiyev, B. (2014). Gürcüstandakı gençlerin eğitimine destek. Türk dünyası Sivil Toplum Zirvesi Bildirileri. 583-584.
  • Tsunoda, T. (2005). Language endangerment and language revitalization. Berlin: Mouton de Gruyter.
  • Üstünyer, İ. (2010). Gürcü dili ve edebiyatı üzerine okumalar. İstanbul: Kaknüs Yayınları.