Öğretmenlerin Sosyal Bilgiler Dersinde Drama Yöntemini Uygulama Yeterliliklerin Belirlenmesi

Bu araştırmada; öğretmenlerin, Sosyal Bilgiler dersinde drama yöntemini uygulama düzeyleri ilişkin yeterliliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Kırşehir ilinde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında görev yapan 310 Sınıf ve 106 Sosyal Bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Sosyal Bilgiler ve Sınıf Öğretmeni olarak görev yapan 219 öğretmen oluşturmaktadır. Bu öğretmenlerden 4. 84’ü Sosyal Bilgiler, 135’i ise 4.ve 5. sınıf, Sınıf öğretmenleridir. Örneklem grubu random yoluyla seçilmiştir. Veri toplamak amacıyla, Karadağ, Çalışkan, Korkmaz ve Yüksel(2008) tarafından geliştirilen “Drama Lideri Olarak Öğretmen ve Eğitimsel Drama Uygulama Yeterliği Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin çözümü için SPSS 15.00 programı kullanılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: Sınıf ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin “Dramayı Planlama Yeterliği”, “Dramayı Gerçekleştirme Yeterliği” ve “Dramayı Değerlendirme Yeterliği” boyutlarında kendilerini çoğu zaman yeterli gördükleri görülmüştür.

Drama Method Determination Application Competence of Teachers in Social Studies

In this study, it has been intended to determine teachers’ qualifications in drama techniques and applications of drama method in social studies lessons. In the research field of study, classroom teachers and social studies teachers working during 2011-2012 academic year in Kırşehir are included In the study, 219 teachers in Kırşehir Directorate of National Education compose the sample research group Of these teachers, 84 social studies teachers and 135 classroom teachers. The scale used to collect data consists of two parts: The first part is “teacher as the leader of drama ” and “ the qualification scale of educational drama application” developed by Karadağ, Çalışkan, Korkmaz, and Yüksel(2008)The second part is “the qualification on drama method and techniques “ developed by the researcher. SPSS 15.00 program was used for the solution of the data. The following results have been obtained in the study: It has been witnessed that classroom teachers and social studies teachers often find themselves sufficient in “planning drama” ,”realizing drama “ and “evaluating drama”.

___

  • Adıgüzel, H. Ö. (1993) Oyun ve Yaratıcı Drama İlişkisi. (Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı, Ankara). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden edinilmiştir.
  • Aral, N., Baran, G., Bulut, Ş. ve Çimen S.(2000) Drama, 1. Baskı İstanbul :Ya- Pa Yayın.
  • Büyüköztürk,Ş (2002) Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı, Ankara: Pegem A Yayıncılık,
  • Karadağ,E.,Korkmaz,T.,Çalışkan,N. ve Yüksel,S.(2008) Drama Lideri Olarak Öğretmen ve Eğitimsel Drama Uygulama Yeterliği Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(2),169-196
  • Karadağ, E. ve Çalışkan, N. (2005). Kuramdan-Uygulamaya İlköğretimde Drama “Oyun ve İşleniş Örnekleriyle, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Morgül, M.(2004) Eğitimde Yaratıcı Dramaya Merhaba, Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Ömeroğlu, E., Ersoy, Ö., Şahin, F., T., Kandır, A. ve Turla, A.(2000), Okul Öncesi Eğitimde Drama Teoriden Uygulamaya, 5. Baskı, Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Önder, A.(1999) Yaşayarak Öğrenme İçin Eğitici Drama, İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Önder, A.(2009) Okul Öncesi Çocukları İçin Eğitici Drama Uygulamaları, İstanbul: Morpa Yayınları.
  • San, İ.(1990) Eğitimde Yaratıcı Drama, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(2), 573-574.
  • Sözer,N.(2006) İlköğretim 4. Sınıf Matematik Dersinde Drama Yönteminin; Öğrencilerin Başarılarına, Tutumlarına ve Öğrenmenin Kalıcılığına Etkisi (Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden edinilmiştir.
  • Yıldıırm,İ.N.(2008) İlköğretim Birinci Kademe Sınıf Öğretmenlerinin Yaratıcı Drama Yöntemine İlişkin Yeterlilik ve Uygulama Düzeylerinin Belirlenmesi (Yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden edinilmiştir.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri.(9.Genişletilmiş Baskı)Ankara: Seçkin Yayınevi.
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gaziantep’te Oynanan Bazı Yöresel Oyunların Hentbol Branşının Teknik Çalışmasına Yönelik Eğitsel Oyunlar Olarak Değerlendirilmesi

Sinan AYAN, Fikret ALINCAK, Tarkan TUZCUOĞULLARI

Coğrafya Öğretiminde İnteraktif Ders Sunumu Kullanımına Yönelik Öğretmen Adaylarının Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Erkan YEŞİLTAŞ, Ayşegül YILMAZER, Tuğba YAMAN

İlkokuma Yazma Öğretiminde 60-66 Aylık Çocuklar ile İlgili Yaşanan Güçlüklere İlişkin Öğretmen Görüşleri

Seher BAYAT

Sosyal Bilgiler Öğretimi Üzerine Bir Bibliyografya Denemesi

Hakkı YAPICI

6. Sınıf “Maddenin Tanecikli Yapısı ve Özellikleri” Konusundaki Öğrenci Kazanımlarının Gerçekleşme Düzeyinin Belirlenmesi

Sümeyye Aydın GÜRLER, Oktay BAYKARA

Öğretmen Adaylarının Çevre Sorumluluğuna Bağlı Tüketim Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi

Şeyda GÜL, Esra ÖZAY KÖSE

Öğretmen Yetiştirme Sistemlerinin Karşılaştırılması: Almanya ve Kırgızistan Örneği

Yavuz Ercan GÜL

Geogebra ile Öğretimin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Dönüşüm Geometrisi Konusundaki Başarılarına Etkisi

İbrahim ÇETİN, Ahmet ERDOĞAN, Derya Özlem YAZLIK

Ortaokul 6. Sınıf Anlam Bilgisi Konularıyla İlgili Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Adem İŞCAN, Ahmet Turan CIMBIZ, Elvan DOĞAN, İsmail HARDAL

Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Bir Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Filiz ZAYİMOĞLU ÖZTÜRK, Mehmet COŞKUN