IMMANUEL KANT’IN AHLAK SİSTEMİNDE AHLAK DUYGUSU OLARAK SAYGI

Bu çalışmada Alman filozof Immanuel Kant’ın (1724-1804) ahlak felsefesinde önemli bir yeri olan ve onun ahlak açısından neden olarak kabul edilebilir tek duygu olarak gördüğü saygı incelenecektir. Bununla beraber, bir bütün olarak ahlak felsefesinde saygının yerini tespit edebilmek için, öncelikle mühim bazı kavramlardan bahsedilecektir. Ahlaki olanın düşünülür dünyada kaynağını bulması fakat duyulur dünyada gerçekleştirilmesi ile birlikte, ahlak duygusu olarak saygının ne raddede bir öneme sahip olduğu ve diğer duygulardan nasıl farklılaştığı ortaya konacaktır. Netice itibariyle ise, saygının, özel olarak yasaya duyulan bir duygu olmasının yanı sıra bütünlük dâhilinde ele alındığında aslında birçok unsura yönelik olduğu gösterilecektir.

RESPECT AS A MORAL FEELING IN IMMANUEL KANT'S MORAL SYSTEM

In this study, the respect that has an important place in the moral philosophy of the German philosopher Immanuel Kant (1724-1804) and which he sees as the only feeling that can be accepted as a reason in terms of morality will be examined. However, in order to determine the place of respect in moral philosophy as a whole, first of all, some important concepts will be mentioned. The importance of respect as a moral feeling and how it differs from other emotions will be revealed, with the morality finding its source in the intelligible world but realizing it in the sensible world. As a result, it will be shown that respect, in addition to being a feeling for the law in particular, is actually directed to many elements when considered as a whole.

___

  • Cassirer, E. (2007). Kant’ın yaşamı ve öğretisi. (çev. Özlem, D.). İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
  • Heimsoeth, H. (2007). Kant’ın felsefesi. (çev. Takiyettin Mengüşoğlu). Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  • Kant, I. (2013). Ahlak metafiziğinin temellendirilmesi. (çev. İoanna Kuçuradi). Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Kant, I. (1993). Arı usun eleştirisi. (çev. Aziz Yardımlı). İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Kant, I. (2014). Bilim olarak ortaya çıkabilecek her bir gelecek metafizik için prolegomena. (çev. Aziz Yardımlı). İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Kant, I. (2016)(a). Pratik usun eleştirisi. (çev. İsmet Zeki Eyuboğlu). İstanbul: Say Yayınları.
  • Kant, I. (2016)(b). Yargı yetisinin eleştirisi. (çev. Aziz Yardımlı). İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Wood, Allen W. (2009). Kant. (çev. Aliye Kovanlıkaya). Ankara: Dost Kitabevi.