Prof. Dr. Cesur Pehlevan ile Türkiye’deki Doğa Tarihi Çalışmaları Üzerine Bir Söyleşi

Prof. Dr. Cesur Pehlevan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fizik ve Paleoantropoloji Bölümününden 1994 yılında mezun olmuştur. 1997 yılında Prof. Dr. Erksin Güleç’in danışmanlığında “Söke (Aydın) alt miyosen istifinde bulunan Söke (Ağaçlı) ve Dededağ (Tırhaköy) lagomorpları: Tanımlama, filojeni, biyokronoloji ve ekoloji“ başlıklı çalışmasıyla yüksek lisansını, “Çorakyerler (Çankırı) rhinocerotidae (Mammalia) buluntularının değerlendirilmesi“ başlıklı çalışmasıyla da 2006 yılında doktorasını tamamlamıştır. 1997 yılında Ankara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik meslek hayatında, anabilim dalı başkanlığından dekanlığa kadar birçok görev almıştır. 2013 yılından bu yana Nevşehir ili Gülşehir ilçesi Yeniyaylacık Fosil Lokalitesi kazı başkanlığını sürdüren Pehlevan, bu alanda birçok proje yürütüp tez danışmanlığı yapmış, çok sayıda kitap, makale, bildiri yayınlamış ve bunların yanı sıra çok sayıda konferans ve seminerlere katılmıştır. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Doğa Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADAM)’da gerçekleştirilen bu söyleşide Prof. Dr. Cesur Pehlevan’ın doğa tarihini aydınlatmadaki yolculuğuna, Türkiye’de ve Dünya’da gerçekleştirilen doğa tarihi çalışmalarına, bu alandaki deneyimlerine ve görüşlerine yer verilmiştir. Güncel olarak söyleşide Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yer alan Kapadokya Doğa Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki çalışmalar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı izinli Yeniyaylacık Fosil Lokalitesi çalışma sahası kapsamında ulusal ve uluslararası doğa tarihi ve müzeciliğinden söz edilmektedir.

An Interview with Prof. Dr. Cesur Pehlevan on Natural History Studies in Türkiye

Ben Prof. Dr. Cesur Pehlevan Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Bölüm Başkanıyım. Bana bu olanağı tanıdığınız için ben teşekkür ederim. Ne mutlu ki bu vesile ile doğa tarihiyle ilgili, yaşam tarihi ile ilgili bildiklerimizi, deneyimlerimizi aktarma olanağı elde edebiliyoruz.

___

  • Akkaş, E. (2023). Prof. Dr. Cesur Pehlevan ile Türkiye’deki doğa tarihi çalışmaları üzerine bir söyleşi. Uluslararası Müze Eğitimi Dergisi, 5(Özel Sayı), 126-132.