Hukuk İle Muhasebenin Kesişme Noktası: Adli Muhasebe

Günümüz dünyasında son dönemlerde çeşitli gelişmelerin yaşandığı herkes tarafından bilinmektedir. Teknolojik açıdan her gün ve her an bir yeniliğe ve buluşa sahne olan globalleşen günümüz dünyası, kredi kartı dolandırıcılığı gibi bilişim suçları olarak da anılan yeni nesil beyaz yaka suçları gibi risk unsurlarıyla karşı karşıyadır. Hızlı bir artış gösteren bu son derece karmaşık yeni nesil suçları artık eski yöntem ve tekniklerle soruşturmak hemen hemen imkansızdır. Bu suçlarla mücadelede uzmanlaşma ve eğitim ihtiyacı eskiye nazaran daha da artmıştır. Nitekim bu gelişmeler başta ABD olmak üzere pek çok batı ülkesinde İngilizce adı “forensic accounting” olan ve Türkçe’de “adli muhasebe” olarak karşılığını bulan yeni bir alanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Pek çok batı ülkesinde uzun yıllardan beri kendisinden yararlanılan “adli muhasebe” ve “adli muhasebecilik” ne yazık ki ülkemizde günümüze kadar hakettiği ilgiyi bulamamıştır. Gelişmiş ülkelerde yaygın uygulama alanı bulan adli muhasebecilik, adli sorunlarda muhasebeden, denetlemeden ve araştırma yeteneklerinden faydalanmayı ifade eder. Mahkeme ve diğer bazı hukuki amaçlar için yapılan bu uzman muhasebeci çalışmalarında amaç, avukatlar ve muhasebeciler arasındaki bilgi alışverişinde köprü kurmaktır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, ülkemizde henüz tam anlamıyla uygulama alanı bulamayan adli muhasebecilik mesleğinin kapsamı ve özellikleri hakkında bilgi vermektir.

Intersection of Law and Accounting: Forensic Accounting

In today’s world, it is known by everybody that different developments were taken place in the last periods. Our globazlized world, in a state of continuous technological change and innovations, has been challenged by new generation criminology risk factors such as white-collar crimes in particular credit card frauds. Moreover, it has become almost impossible to deal with and to pursue these new generation crimes by means of conventional methods and techniques. Indeed, it has recently become more vital that such new generation crime cases be handled with more specialization and specific training. Henceforth, these develpoments aided the emergence of a new subdicipline called “ forensic accounting” in the USA first and foremost and many western countries as well. Yet, forensic accounting has not met the attention it deserves in our country relative to its popularity enjoyed at many western countries. Commonly used in developed countries, forensic accounting utilizes accounting, auditing, and research techniques to address financial and economic crimes and cases. The main purpose of this profession is creating a bridge between lawyers and accountants to serve to courts and other parties to reach maximum level of information exchange. Thus, the purpose of this paper is introducing and explaining the characteristics of this profession which is not well known in our country yet.

___

AKTAŞ, Hüseyin ve Gökhan KULOĞLU (2008), “Adli Muhasebe ve Adli Muhasebecilik Mesleği”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl: 8, Sayı:25, Mayıs.

BOESCHE, Roger,The First Great Political Realist: Kautilya And His Arthashastra, amazon.com.

BOZKURT, Nejat (2000a), “Muhasebe ve Denetim Mesleğinde Yeni Bir Alan “Adli Muhasebecilik”, Yaklaşım Dergisi, Yıl:8, Sayı:94, Ekim.

BOZKURT, Nejat (2000b), “İşletme Çalışanları Tarafından Yapılan Hileleri Doğuran Nedenler“, Yaklaşım Dergisi, Yıl:8, Sayı:92, Ağustos.

CRUMBLEY, D. Larry (2001), “New Technologies’ Effect on Forensic Auditing”, Fifteenth Annual International Financial Management Conference, April 2 to April 6, Miami, Florida.

CRUMBLEY, D. Larry (1995), “Forensic Accountants Appearing In The Literature” New Accountant, Vol:10, Issue: 7, April.

CRUMBLEY, D. Larry, Nicholas APOSTOLOU (2002), “Forensic Accounting: A New Growth Are Accounting”, Ohio CPA Journal, Vol:16, Issue: 3, July-September.

ÇALIYURT, Kıymet (2007), “Muhasebede Hile Eğitiminde Uluslararası Ge lişmeler ve Türkiye Açısından Değerlendirme”, XXVI.Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya.

EROL, Mikail (2008), “İşletmelerde Yaşanan Yolsuzluklara (Hata ve Hileler) Karşı Denetimden Beklentiler”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:13, Sayı:1.

İBİŞ, Cemal (2002), “Bilgi Çağında Muhasebecilik Mesleğinin Geleceği ve Yeni Muhasebeci Kimliği”, XVII.Türkiye Muhasebe Kongresi, istanbul, 10-12 Ekim.

MANNİNG, George A. (2000), Financial Investigation And Forensic Accounting.

OBERHOLZER, C. (2002), “Quality Management In Forensic Accounting”, Gordon Enstitute Of Business Science, November.

ÖZKUL, Fatma Ulucan, Pınar PEKTEKİN (2009), “Muhasebe Yolsuzlukla rının Tespitinde Adli Muhasebecinin Rolü ve Veri Madenciliği Tekniklerinin Kullanılması”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV), Cilt:11, Sayı:4, Aralık.

PAZARÇEVİREN, Selim Yüksel (2005),Adli Muhasebecilik Mesleği”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:1, Sayı:2.

REZAEE, Zobihollah, Gerald H. LINDER, Alon REINSTEIN (1997), “Integrating Forensic Accounting Into The Accounting Cirriculum”, Accounting Education, Vol:1, Issue:2.

http//:www.forensicaccounting.com, Erişim Tarihi: 01.11.2010.

http//:www.kapitalymm.com, Erişim Tarihi: 01.11.2010.