AVRUPA BİRLİĞİ (AB) EĞİTİM HEDEFLERİ AÇISINDAN TÜRKİYE VE ÜYE ÜLKELERİN YAKINLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ1

Dünya ekseninde ekonomik küreselleşmenin etkisiyle eğitimin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından yeni paradigmalarla şekillendirilmesi, araştırmacıların dikkatini çeken bir konudur. Son yıllarda eğitim standartlarının iyileştirilmesi, sosyo-kültürel yaşama yönelik pozitif katkılarının arttırılması ve toplumsal refahtaki sorumluluklarıyla ilgili politika arayışları hız kazanmaktadır. Değişen ve gelişen hayatta kalma koşullarına uyum sağlamada, ekonomik kalkınma ile toplumlar açısından istikrarlı bir yaşam kalitesine ulaşmada, temel yollardan biri olan eğitime verilen katkı öne çıkmaktadır. Özellikle Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili konseyleri tarafından belirlenen vizyon ve hedefler doğrultusunda, eğitime yönelik belirlenen ölçütlerin yarattığı etkilerin doğru algılanması gerekmektedir. OECD'nin (Organization for Economic Cooperation and Development) bünyesinde yürütülen ve eğitimin en önemli paydaşı olan öğrencilerin, uluslararası düzeyde değerlendirmesini gerçekleştiren PISA (Programme for International Student Assessment) çalışmaları, en kapsamlı araştırma programı olarak kabul edilmektedir. Buna ek olarak AB ülkeleri için 2020 yılına kadar eğitimde ulaşılması öngörülen hedefler de belirlenmiştir. Bu çalışmada; AB üye ve aday ülkelerinin 2020 yılında eğitim alanında ulaşılması düşünülen hedeflerinin, gerçekleşen performanslar çerçevesinde değerlendirilmesi çok boyutlu ölçekleme tekniği (Multidimesional Scaling Analysis-MDS) yardımı ile değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda; Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın hedefleri gerçekleştirmede diğer üye ülkelerden ayrıldığı görülmektedir. Hedefleri gerçekleştirmede en başarılı iki üye ülke ise Finlandiya ve Danimarka olarak belirlenmiştir.

EU EDUCATION S: PROXIMITY PERFORMANCES of TURKEY and THE MEMBER STATES

An issue attracting the attention of researchers that design of new paradigms of education in developed and developing countries with the effect of economic globalization in the world. In recent years, the improvement of educational standards, improving the positive contributions to the socio-cultural life and the search for the policy of social welfare responsibilities are gaining momentum. Education is one of the basic way of to adapt to changing and improving the conditions of survival, with the economic development of to achieve to the communities in terms of a stable quality of life. Therefore contribution to education stands out. In line with the vision and objectives set by the Council on the European Union, correctly understood the impacts of the criteria for education. The most important stakeholders are conducted within the OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) and the education of the students at the international level PISA (Programme for International Student Assessment) assessment of the work performed, is regarded as the most comprehensive research program. In addition to education targets for EU countries by 2020 were also determined. In this study; In 2020, EU member states and candidate countries of the EU wants to achieve the objectives of the field of education, the evaluation took place within the framework of performances, evaluated with the help of a multidimensional scaling technique. As a result of analysis; Turkey, Bulgaria and Romania is separated from other member countries in achieving the objectives. Member countries, Finland and Denmark are determined as the most successful in achieving the objectives.

___

ACAR, T. (2012), "Türkiye'nin PISA 2009 sonuçlarına göre OECD'ye üye ve aday ülkeler arasındaki yeri", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12 (4), 2561-2572.

AFONSO, A. & AUBYN, M. St. (2006), "Cross-Country Efficiency of Secondary Education Provision: A Semi-Parametric Analysis with Non- Discretionary Inputs", Economic Modeling, 23, 476-491.

ALMA, S. (2005), Temel Eğitim Sistemleri açısından Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinin Karşılaştırılması, Cumhuriyet Ü., Sosyal Bilimler Enst. Yayın- lanmamış Yüksek Lisans Tezi.

AYDIN, A., ERDAP, Ç.& TAŞ, N. (2011), "2003-2006 PISA okuma beceri- leri sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi: en başarılı beş ülke ve Türkiye", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11(2), 651-673.

BOLAT, B.A. (2011), "Eğitim göstergeleri açısından Türkiye ve Avrupa Bir- liği'ne üye ülkelerin karşılaştırılması", Yönetim, 22(69), 61-77.

CLEMENTS, B. (2002), "How Efficient is Education Spending in Europe?", European Review of Economics and Finance, 1 (1), 3-26.

COMISSION of the EUROPEAN COMMUNITIES REPORT. (2011), Commission http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/indicators10_en.htm Working Document. Brussels.

ÇOBANOĞLU, R. & KASAPOĞLU, K. (2010), "PISA'da Fin başarısının nedenleri ve nasılları", Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39, 121- 131.

FURIA, D., CASTAGNA, A., MATTOSCIO, N. & SCAMUFFA D. (2010), "Education and labour market in the age of globalisation: some evidence for EU- 27", Procedia Social and Behavioral Sciences 9 (2010) 1140-1444.

GİRGİNER, N. (2013), "Eğitim ve işgücü İlişkileri açısından Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle karşılaştırılması", Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Der- gisi, 5 (10), 91-102.

GREEN, P. E. (1975), "On the robustness of multidimensional scaling techniques", Journal of Marketing Research, 12 (1), 73-81.

GUPTA, S. & Verhoeven, M. (2001), "The efficiency of government ex- penditure-experiences from Africa", Journal of Policy Modeling, 23, 433- 467.

HÄRDLE W. & SIMAR, L. (2007), Applied Multivariate Statistical Analy- sis, (2nd edition). New York: Springer.

KALAYCI, Ş. (2006) SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikler, Asil Yayın Dağıtım, İkinci Baskı, Ankara.

MAYA, İ.Ç. (2006), "AB Sürecinde Türkiye ile AB ülkeleri eğitim istatistiklerinin karşılaştırması", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(4), 375-394.

MEAD, A. (1992), "Review of the development of multidimensional scaling methods", The Statistician, 41 (1), 27-39.

NAES T. & RISVIK, E. (1996), Multivariate analysis of data in sensory sci- ence, Amsterdam: Elsevier Science.

ORGANIZATION for ECONOMIC CO-OPERATION and DEVELOPMENT (OECD) (2004), Learning for tomorrow's world first-results from PISA 2003. Paris: OECD Publishing.

ÖZDAMAR, K. (2004), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi II (5. Baskı). Eskişehir: Kaan Kitabevi.

TANDON, A. (2005), Measuring Efficiency of Macro systems: An applica- tion to Millennium Development Goal Attainment, ERD Working Paper No. 66.

TATLIDİL, H. (1996), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz. An- kara: Akademi Matbaası.

TÜZÜNTÜRK, S. (2009), "Çok boyutlu ölçekleme analizi: suç istatistikleri üzerine bir uygulama", Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Der- gisi, 28 (2), 71-91.

ZHU, C. & YU, J. (2009), "Nonmetric Multidimensional Scaling Corrects for Population Structure in Association Mapping With Different Sample Types", Genetics, 182 (3), 875-888.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK