Deneysel Giysi Tasarımı -Örnek Bir Çalışma-

Modern toplumların konforlu, estetik, statü göstergesi, biricik ve tek olan ürüne sahip olma arzusu moda tasarımı alanının da önemli bir ilkesidir. Moda ürün ya da tasarım ürün oluşturma çabasın deneysel tasarım, süreç tasarımları, sanat akımları, kavramsal tasarımlar ve benzeri yaklaşımlarla yeni yorumlar kazandırılabilir. Genel anlamda tasarım, kişinin gözlem yapma, algılama, görsel not alma, duyumsama, düşünme, eleştirme, yaratma, dışa vurum, değerlendirme gibi tüm duygusal ve düşünsel süreçlerini bütünsel bir şekilde çalıştırarak, çevre ve objeler arasında görsel ilişki kurması sonucunda birtakım eşdeğer formlar yaratması sürecinden oluşur. Moda tasarımı, tasarım bilimi içerisinde hem teknolojik hem de sanatsal açıdan giyim sanayinin kalkınma hızını artıran önemli alanlardan biridir. Moda kavramı “sürekli bir değişim süreci” olarak tanımlandığında kişilere, kişilerin yaşadığı toplumlara ve onların yaşam felsefelerine göre farklı düşünceleri yansıtır. Bu çalışmada eylem araştırması yöntemiyle deneysel tasarım uygulaması yapılmış ve temaya uygun iki ürün tasarımı hazırlanmıştır. “Kadın/ Gel-in” teması, deneysel tasarım prensipleri ve Elliot’un sistematikleştirdiği eylem araştırması yönteminin birinci döngüsüne uyarlanmıştır ve bu döngü baz alınarak uygulama yapılmıştır. Seçilen “Kadın/ Gel-in” temasının tasarımcı tarafından yorumlanması sonrasında, kabak lifi, bulaşık teli, bağırsak gibi çeşitli malzemeler denenmiş ve hikâye oluşturulmuştur. Sonraki aşamada uygulaması yapılan ön tasarımın değerlendirilmesi, materyalin hikâyeye uygunluğunun yorumlanması aşamaları gerçekleştirilmiştir. Son aşamada ise uygulamalar oluşturulmuş ve temanın kullanılan materyal ve kavramla uygunluğu temel tasarım ilkelerine göre yorumlanmıştır.

___

  • Ayanoğlu, S. G., Ağaç, S. (2017). Sürdürülebilir Moda Kavramına Yönelik Tasarım Fikirleri. Art-e Sanat Dergisi, 10 (19): 252-273.
  • Beyhan, A. (2013). Eğitim Örgütlerinde Eylem Araştırması. Bilgisayar ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 65-89.
  • Demir, L. (2004). İstatistiksel Deney Tasarımı Yöntemi ve Bir Tekstil İşletmesinde Uygulanması, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Denizli.
  • Ergüven, B. (2022). Kübizm Sanat Akımının Moda Dünyasındaki Yeri. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarımı Anabilim Dalı Moda Tasarımı Tezli Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Hacıoğlu, Y. (2020). Tematik STEM Eğitimi Uygulaması: Sürtünme Kuvveti Örneği. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, STEM Eğitimi, 3-21.
  • Köklü, N. (2019). Eylem Araştırması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi (JFES), 26 (2): 357-365.
  • Koca, E. Koç, F. (2009). Giysi Tasarımında Yaratıcılık. e-Journal of New World Sciences Academy Vocational Education, 4 (1): 33-44.
  • Özkurt, Ö. (1999). Deney Tasarımları ve İstatistiksel Veri Analizleri. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Yılmaz, P. (2014). Günümüz Tekstil ve Moda Tasarımında Tasarım, Tasarımcı ve Tüketici Açısından Tasarım Kültürü. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarımı Ana sanat Dalı Tekstil Ve Moda Tasarımı Programı Yüksek Lisans Tezi İstanbul. https://sozluk.gov.tr/ 10.10.2022 tarihinde erişilmiştir.
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Covid-19 Pandemi Döneminde Sokağa Çıkma Kısıtlamasının Uygulandığı Zamanlarda Öğrencilerin Fiziksel Aktivite Düzeylerindeki Değişimin İncelenmesi

Yasemin ARI

Sporcu ve Sedanter Üniversite Öğrencilerinde Uyku Kalitesinin Araştırılması

Ali İhsan ÇEBİ, Osman İMAMOĞLU

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN KATILIMLARI İLE BOŞ ZAMAN YÖNETİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ

Ünal Can GÖKMEN, Aydın ŞENTÜRK

Üniversite Öğrencilerinde Kültürlerarası Fark: Kültürel Zeka

Sibel KARACA SİVRİKAYA, Ahmet Haktan SİVRİKAYA

Üniversite Öğrencisi Profesyonel Futbolcuların Eğitim Sürecinde Yaşadığı Zorlukların Belirlenmesi

Recep CENGIZ, Göksel YIKMIŞ

COVID-19 Sürecinde Lise Öğrencilerinin Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonları ile Yeme Tutumu Düzeylerinin İncelenmesi

Sultan UYGUN, Özden TEPEKÖYLÜ

Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi

Selin DURAN, Veli TOPTAŞ

Farklı Değişkenlere Göre Sporda Zihinsel Dayanıklılık: Spor Bilimleri Fakültesi Örneği

Alara Hilal TAŞKIN, Yasemin ARI, İlker ÖZMUTLU

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Süper Lig Müsabakalarına Katılan Sporcuların Doping ile İlgili Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi

Ercan ZORBA, Başak ATALAY, Akan BAYRAKDAR

Boş Zaman Yoluyla Stresle Baş Etme Stratejisi ve Mutluluk Düzeyi Arasındaki İlişki

Buğra AKAY, Betül AYHAN, Fatih YAŞARTÜRK