Karabük Kent Meydanı’ndaki “Meydan” Deneyimini Mekan Dizimi Yöntemi ile Değerlendirme

Kent meydanları, insanların ortak kullanabildiği, serbestçe dolaşabildiği, buluşma, birleşme ve kesişme noktası olarak seçtiği tanımlı kentsel boşluklardır. Tanımlı olma durumu kent meydanının etrafında onu sınırlayan öge, obje ya da nesnelerle belirlenir. Yapılarla sınırlanmanın haricinde karayolu, demiryolu, nehir, deniz gibi yapılı ya da doğal çevreyle de sınırları belirlenmiş olabilir. Meydan kentsel bir boşluktur; tanımlı bir mekan olabilmesi için bu boşluğun da tanımlı olması beklenir. Bu çalışmada etrafı yollarla çevrili, kentin/şehrin girişine yakın bir konumda yer alan, içerisine sosyal ve kamusal işlevler de dahil edilmiş bir kent meydanı olan, Karabük Kent Meydanı incelemesi yapılmıştır. Bu inceleme Space Syntax depthMapX programı kullanılarak mekan dizimi yöntemi ile desteklenmiş, programın analiz çıktılarıyla alan araştırmaları çakıştırılmıştır. Çalışma, Karabük Kent Meydanı’nı meydan kavramı üzerine ele almak ve elde edilen verilerle bu meydanı tanımlamayı hedeflemiştir.

Evaluating The "Square" Experience In Karabük City Square With The Space Syntax Method

City squares are defined urban spaces that where people can use as a communal area, walk around freely and choose as meeting, merging and crossing place. The state of being defined is determined by the item, object or things that limit it around the city square. Apart from being limited to buildings, borders may also be determined with the built or natural environment such as road, rail, river, sea. The square is an urban void; to be a defined space, this space is expected to be defined. In this study, the study of Karabük City Square, which is a city square surrounded by roads, located close to the entrance of the city, including social and public functions, was conducted. This review was supported by the space syntax method using the Space Syntax depthMapX program, and the field studies were overlaid with the analysis outputs of the program. The study aimed to handle Karabük City Square on the concept of the square and to define this square with the data obtained.

___

  • Ariza-Villaverde, A.B., Jimenez-Hornero, F.J., Gutierrez de Rave, E., (2013). Multifractal analysis of axial maps applied to the study of urban morphology. Journal of Computers, Environment and Urban Systems, 38, 3-10.
  • Fındıkoğlu, Z. F. (1960). Karabük’ün Teşekkülü ve Bazı Demografik ve İktisadi Meseleler, Sosyoloji Konferansları Dergisi, 1(1), 1-10.
  • Hasol, D. (2017). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, İstanbul: Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları.
  • Kalyoncu, H. (2016). Zaman, Mekan ve Anılarla Karabük, Karabük: Kardemir AŞ Yayınları.
  • Kütükçüoğlu, M. (2012). Türkiye’nin İlk Ağır Sanayi Kenti Karabük, Karabük: Karabük Valiliği Yayınları.
  • Ulutaş, E. (2019). İmgeden Gerçekliğe: Kamusal Bir Mekan Olarak Meydan, İçtimaiyat Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 138-146.
  • Turner, A., (2001). Depthmap: A Program to Perform Visibility Graph Analysis. 3rd International Symposium on Space Syntax (31.1-31.9). Atlanta: Georgia Institute of Technology.
  • URL-1: UCL: The Bartlett Scholl of Architecture, www.ucl.ac.uk/bartlett/architecture/research/space-syntax/depthmapx (Erişim tarihi: 15.06.2020).
  • URL-2: https://www.karabuk.bel.tr/haber.asp?id=646 (Erişim tarihi: 08.10.2020).
Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi-Cover
  • ISSN: 2667-8764
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: Selim TAŞKAYA