Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci

Pozitif psikoterapi teknikleri Prof. Nossrat Peseschkian ve arkadaşları tarafından 1960’ lı yılların sonlarına doğru Almanya’da geliştirilmiş bir terapi tekniğidir (Peseschkian, 1970). Pozitif Psikoterapi tekniği kullanım alanı dünyada geniş bir yer kaplamakta ve Pozitif Psikoterapi Derneğine (WAPP) bağlı Pozitif Psikoterapi Merkezleri de bulunmaktadır. Pozitif Psikoterapi’de (PPT) seans süresinde hikayelerin, özdeyişlerin, atasözlerinin, çeşitli metaforların terapist ve hasta ile seans sırasında kullanılan yöntemlerden biri olması PPT’ yi diğer terapi tekniklerinden farklı kılmaktadır (Peseschkian, 1998). Pozitif terimi, genelde bireyler ve ilk kez duyanlar tarafından yalnızca olumlu şeklinde algılanmaktadır. Ancak PPT’de bu kavramın günlük anlamı dışında, kendine özgün kullanımında (positum) olduğu gibi, bu kullanımda da gerçek ve var olanı ifade etmek gibi bir anlamı daha bulunmaktadır. Bir başka ifade ediş biçimiyle PPT, her gerçekliğin ve yaşam olayının içerisinde olumlu ile olumsuz yanlar barındırdığına dikkat çekmektedir (Peseschkian, 1977). Psikoterapide pozitif açıdan bir inceleme yapıldığı zaman, gerçek ve mevcut olan şeylerin sadece çatışmalar, hastalıklar olmadığı, bu çatışma ile semptomlara eşlik eden ve her insanda doğuştan var olan yeteneklerin de olduğu esasında çalışmalar yürütülmektedir. Pozitif Psikoterapi süreci genel olarak beş bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada, panik atak semptomu olan bir üniversite öğrencisine pozitif psikoterapi tekniklerinden yararlanılarak sunulan psikolojik desteğin etkililiğini olgu sunumu çerçevesinde değerlendirmek amaçlanmaktadır. Çalışmanın sonucunda, hastanın terapiye başvurma sebebi olan panik bozukluk semptomları düzeyinde düşüş olduğu, var olan korkuları ile sağlıklı başa çıkabilme becerileri kazandığı, ayrıca okul başarısında, aile ve arkadaş ilişkilerinde olumlu yönde ilerlemeler kaydettiği görülmüştür.

The Therapy Process of a Case with a Positive Psychotherapy Approach.

Positive psychotherapy techniques. It is a therapy technique developed by Nossrat Peseschkian et al. in Germany after the 1960s (Peseschkian, 1970). Positive Psychotherapy technique is widely used in the world. In addition, there are Positive Psychotherapy Centers affiliated to the Positive Psychotherapy Association (WAPP). The aim of the centers is to increase the applicability of positive psychotherapy by providing trainings by internationally licensed trainers. The fact that stories, aphorisms, proverbs, and various metaphors are one of the methods used during the session with the therapist and the patient during the session in PPT makes ppt different from other therapy techniques (Peseschkian, 1998). The term positive is generally considered by individuals and those hearing it for the first time to mean only the positive. In PPT, this term has another meaning besides its daily meaning. As in its original use (positum) in PPT, it also expresses the real and existing in this use. To put it differently, it is mentioned that there are negative sides and positive sides in every reality and life event (Peseschkian, 1977). From a positive point of view in psychotherapy, it is studied on the basis that the real and existing things are not only conflicts and illnesses, but also the innate abilities that accompany these conflicts and symptoms. In general, the entire therapy process consists of five parts.

___

  • Aypay, A., ve Ahmet, K. A. R. A. (2018) Pozitif Psikoterapi Denge Modeli Bağlamında
  • Dengeli Yaşam Ölçeği ve Dengeli Yaşam Temel Becerileri Ölçeğinin Geliştirilmesi. Sakarya University Journal of Education, 8(3), 63-79.
  • Cope, T. (2014). Positive Psychotherapy: ‘Let the truth be told’. International Journal of Psychotherapy, Vol 18, (2), 62-71.
  • Eryılmaz, A. (2011). Yetişkin öznel iyi oluşu ile pozitif psikoterapi bağlamında birincil ve ikincil yetenekler arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Klinik Psikiyatri, 14, 17-28.
  • Eryılmaz A (2011b) Pozitif psikoterapi ve gelişimsel rehberlik bağlamında ergenler için bütçe yönetme konusunda sınıf rehberliği programı. International Journal of Educational Science, 1:1-17.
  • Eryılmaz A (2012) Pozitif psikoterapi bağlamında geliştirilen ergenler için amaçları genişletme grup rehberliği programının etkililiğinin incelenmesi. Eğitim ve Bilim, 37(164):3-19.
  • Eryılmaz A (2013) Pozitif psikolojinin psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında gelişimsel ve önleyici hizmetler bağlamında kullanılması. The Journal of Happiness Well-Being, 1(1):1-22.
  • Henrichs, C. (2012). Psychodynamic Positive Psychotherapy emphasizes the impact of culture in the time of globalization. Psychology, 3, 1148-1152.
  • Peseschkian, N. (1970). Psychotherapy of everyday life: Training in partnership and self- help with 250 case histories. New Delhi: Springer, 5-35.
  • Peseschkian, N. (1980). Positive family therapy. NY: Springer,185-225.
  • Peseschkian, N. (1985). In search of a meaning-a psychotherapy of small steps. Berlin: Springer-Verlag.
  • Peseschkian N, & Walker R. R. (1987). Positive psychotherapy theory and practice of a new method. New York: Springer-Verlag.
  • Peseschkian, N. (1998). Doğu hikâyeleriyle psikoterapi. (Çev. H. Fışıloğlu). İstanbul: Beyaz Yayınları.