İç Girişimcilik Olgusunun Yenilik Yapabilme Becerisinde Etkisi: Gaziantep'te Faaliyet Gösteren Yenilikçi Örgütlerde Bir Uygulama

Örgüt içindeki girişimcilik olarak tanımlanan iç girişimcilik kavramı son yıllarda üzerinde oldukça durulan ve yönetim alanında ilgi gören konuların başında gelmektedir. İç girişimcilik yenilik çalışmaları için oldukça önemli bir unsurdur. Yenilikle iç girişimciliğin ilişkisini vurgulamak için iç girişimcilik olgusu ‘yeni ürünler ve yeni pazarlar geliştirme süreci’ olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı örgütlerdeki iç girişimcilik düzeyinin yenilik yapabilme becerisine olan etkisini tespit etmek ve iç girişimcilik düzeyi ile yenilik arasındaki ilişkinin boyutlarını ortaya koymaktır. Araştırmada iç girişimcilik ile yenilik arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ve iç girişimciliğin yenilik üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca iç girişimcilik olgusunun alt faktörleri olan yönetim ve organizasyon teşviki, bireysel motivasyon, yapıcı iş çevresi ve yeniliğe teşvik ile yenilik arasında olumlu bir ilişkinin olduğu, şeffaflık ve açıklık, bireysel yetkinlik ve gelişme faktörleri ile yenilik arasında ise olumsuz bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir

İç Girişimcilik Olgusunun Yenilik Yapabilme Becerisinde Etkisi: Gaziantep'te Faaliyet Gösteren Yenilikçi Örgütlerde Bir Uygulama

Intrapreneurship is the concept used to describe the entrepreneurial orientation and activities inside existing organization and it has been attracting lots of attention in the field of management in the recent years. Intrapreneurship is a very important factor for innovation activities. The concept of intrapreneurship is defined as ‘the process of developing new products and new markets’, in order to emphasize the relationship between intrapreneurship and innovation. In this context, basic aim of this research is to determine the effects of intrapreneurship level in organizations on innovation capacity and to demonstrate the relationship between intrapreneurship level and innovation activity. This research shows that there is a positive and meaningful relationship between intrapreneurship and innovation; and intrapreneurship has a determining influence on innovation. Also sub-dimensions of intrapreneurship ‘encouragement by management and organization’, ‘individual motivation’, ‘enabling working environment’ and ‘encouragement to innovation’ has a positive and meaningful relationship but ‘transparency, openness and communality’, ‘individual competence’ and ‘development’ has a negative relationship with the innovation capacity in organizations
Keywords:

-,

___

  • AĞCA, V. (2005). İç Girişimcilik Yapısı ve Firma Performansına Etkileri: Denizli Tekstil Sektöründeki Firmalarda Bir Araştırma. Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon, 49-140.
  • ALTUNIŞIK, R., COŞKUN, R., BAYRAKTAROĞLU, S. ve YILDIRIM, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya Yayıncılık, Sakarya, 226.
  • ANTONCIC, B. (2007). ‘Intrapreneurship: a Comparative Structural Equation Modeling Study’. Industrial Management and Data Systems, Slovenia, 107 (3), 309-325.
  • ANTONCIC, B. ve HISRICH, R.D. (2000). ‘Intrapreneurship Modeling in Transition Economies: a Comparison of Slovenia and the United States’. Journal of Developmental Entrepreneurship, 5 (1), 21-36.
  • ANTONCIC, B. ve HISRICH, R.D. (2001). ‘Intrapreneurship: Construct Refinement and Cross Cultural Validation’. Journal of Business Venturing, 16, 497-527.
  • ANTONCIC, B. ve HISRICH, R.D. (2003). ‘Clarifying The Intrapreneurship Concept’. Journal of Small Business and Enterprise Development. 10 (1), 7-24.
  • ARIKAN, S. (2002). Girişimcilik Temel Kavramlar ve Bazı Güncel Konular, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • CARLAND, J. ve CARLAND, J. (2007). ‘Intrapreneurship: A Requisite For Success’. The Entrepreneurial Executive, 12, 83-93.
  • CHRISTENSEN, K. (2005). ‘Enabling Intrapreneurship: The Case of a Knowledge-Intensive Industrial Company’. European Journal of Innovation Management, 8 (3), 305-320.
  • CLARK, D. (2010). ‘Innovation Management in SME’S: Active Innovators in New Zealand’. Journal of Small Business and Entrepreneurship, 23 (4), 601-619.
  • COVIN, J.G. ve COVIN, T.J. (1990). ‘Competitive Aggressiveness, Environmental Contex and Small Firm Performance’. Entrepreneurship Theory and Practice, 14 (4), 35-50.
  • DRUCKER, P. (1984). ‘Our Entrepreneurial Economy.Harward Business Review’, 62 (2), 59-64.
  • DURMUŞ, B., YURTKORU, S. ve ÇİNKO, M. (2011). Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • ELÇİ, Ş. (2006). İnovasyon Kalkınmanın ve Rekabetin Anahtarı. Acar Matbaacılık, İstanbul.
  • FEYZBAKHSH, A., SADEGHI, R. ve SHORAKA, S. (2008). ‘A Case Study of Intrapreneurship Obstacles: The RAJA Passenger Train Company’. Journal of Small Business and Entrepreneurship, 21 (2), 171-180.
  • FITSSIMMONS, J.R., DOUGLAS, E.J., HISRICH, R.D. ve ANTONCIC, B. (2005). ‘Intrapreneurship in Australian Firms’. Journal of The Australia and New Zealand Academy of Management, 11 (1), 17-27.
  • GÜLEŞ, H. ve BÜLBÜL, H. (2004). Yenilikçilik: İşletmeler İçin Stratejik Rekabet Aracı. Nobel Yayınları, Ankara.
  • GWENDOLYN, R. (2010). ‘Intrapreneurship in a Fast Growing Economy: A Study of The Emirates of Dubai'. The Business Review, Cambridge, 15 (2), 144-150.
  • HORNSBY, J.S., KURATKO, D.F. ve ZAHRA, S.A. (2002). ‘Middle Managers Perception of The Internal Environment For Corporate Entrepreneurship: Assessing A Measurement Scale’. Journal of Business Venturing, 17 (3), 253-273.
  • JARNA, H. ve KAISU, K. (2005). ‘How About Measurıng Intrapreneurship?’. Small Business Institute, Turku School of Economics and Business Administration, Finland.
  • KAYA, N. (2001). ‘İşletmelerde Girişimcilik Özelliği Yüksek Çalışanların Güdülenmesi’. 9. Ulusal Yönetim Organizasyon Bildiriler, 24-26 Mayıs, 541-551.
  • KLANCEK, A., ve ANTONCIC, B. (2007). ‘The Influence of Employee Ownership on Intrapreneurship and Growth’. Zagreb International Review of Economics & Business, 10 (2), 35-52.
  • KOÇEL, T. (1998). Girişimcilik Ama Hangisi?. Executive Excellence, Sayı:10
  • OECD, Avrupa Birliği. (2006). Oslo Kılavuzu: Yenilik Verilerinin Toplanması ve Yorumlanması İçin İlkeler. TUBİTAK (Çev), Ankara.
  • PARKER, S. (2009). ‘Intrapreneurship or Entrepreneurship?’.Journal of Business Venturing, 26, 19-34.
  • TÜRK DİL KURUMU. (2004). Büyük Türkçe Sözlük. http://tdkterim.gov.tr/bts/ (20.01.2011).
Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-1522
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tedarik Zinciri Stratejisi Seçimi: Bulanık VIKOR Yöntemiyle İmalat Sektöründe Bir Uygulama

Ali GÖRENER

Türkiye'nin Doğusu ve Güneydoğusundaki Terörist Eylemler Sosyal Politika Uygulamalarının Eksikliği Nedeniyle mi Ortaya Çıkmaktadır?

Mustafa ÖZTÜRK, Hasan YÜKSEL

Depo Operasyonlarının Planlanması İçin Genetik Algoritma Esaslı Modeller

Yusuf ŞAHİN, Osman KULAK

Yerel Yönetimlerde Kamu Özel Ortaklığı Uygulaması: Büyükkabaca Belediyesi Örneği

Yakup ALTAN, Uysal KERMAN, Mehmet AKTEL, Yüksel METİN, Erdal EKE

Finansal Yeniliklerin İşletme Performansına Etkisi: İstanbul'daki Hizmet İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma

Mehmet Akif ÖNCÜ, Muammer MESCİ, Öznur ŞAHİN, Seyda FAİKOĞLU

Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması

Buket ÖZOĞLU, Hasan BÜLBÜL

Bir Borcun Ritmik Atlamalı Sabit ve Geometrik Değişimli Taksitlerle Geri Ödenmesi Problemleri İçin Genel Formüller

Abdullah EROĞLU, Erdal AYDEMİR, Yusuf ŞAHİN, Nigar KARAGUL, Kenan KARAGUL

Dijital Reklam Araştırmasında Temel Eğilimler: SSCI'de Taranan Dergilerde Yayımlanan Makalelerin İçerik Analizi

Yeşim ÇELİK

Konaklama İşletmelerinde Örgütsel Çatışma ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Mustafa KAVACIK, Furkan BALTACI, Ali YILDIZ

Finansal Tablo Kullanıcılarının Karar Almalarında TMS 10 Raporlama Döneminden (Bilanço Tarihinden) Sonraki Olayların Önemi

Seçkin GÖNEN, Nilgün KUTAY